Moni hehkuttaa kookosöljyä, mutta siinä on olematon määrä välttämättömiä rasvahappoja eli omegoita.
Me Naisten Hyvä olo -osiossa vertaillaan eri kasviöljyjä.
Kaupan hyllyllä iskee tenkkapoo, tarjolla olisi rasvapulloja niin oliivista, rypsistä, avokadosta, macadamiasta kuin pellavastakin. Miten valita omaan käyttöön se sopivin?
– Monipuolisuus on valttia. Kannattaa ostaa vuorotellen eri öljyjä ja käyttää vaikka ruoanlaitossa yhtä ja salaatinkastikkeena toista. Ruokavalion kokonaisuus ratkaisee, laillistettu ravitsemusterapeutti Jan Verho korostaa.
Jos välttämättä haluaa käyttää vain yhtä öljyä, Suomessa suositellaan yleensä rypsiöljyä, jossa on paras omega-3- ja omega-6-rasvahappojen suhde.
Kylmäpuristetussa rypsiöljyssä on E-vitamiinia, K-vitamiinia sekä paljon välttämättömiä omega-rasvahappoja. Rypsiöljy on edullista ja kotimaista. Se sopii sekä paistamiseen että ruoanlaittoon.
Kiistellyin kasviöljy on epäilemättä kookosöljy. Se sisältää kovaa rasvaa, joten sitä kannattaa käyttää maltillisesti.
– Kylmäpuristettu kookosöljy sisältää hyvää kolesterolia nostavaa lauriinihappoa ja fenolisia yhdisteitä, jotka voivat olla terveellisiä. Siinä ei kuitenkaan ole juuri lainkaan välttämättömiä rasvahappoja eli omegoita, joten se ei missään nimessä käy ainoaksi rasvanlähteeksi, Verho korostaa.
Lue artikkeli kokonaisuudessaan: https://www.menaiset.fi/artikkeli/hyva-olo/ravinto/suositut-oljyt-vertailussa-asiantuntija-torppaa-kiistellyn-oljyn-ei-sovi