header

Miten valita sopivin kasviöljy?

oljyt1Moni hehkuttaa kookosöljyä, mutta siinä on olematon määrä välttämättömiä rasvahappoja eli omegoita.

Me Naisten Hyvä olo -osiossa vertaillaan eri kasviöljyjä.

Kaupan hyllyllä iskee tenkkapoo, tarjolla olisi rasvapulloja niin oliivista, rypsistä, avokadosta, macadamiasta kuin pellavastakin. Miten valita omaan käyttöön se sopivin?

– Monipuolisuus on valttia. Kannattaa ostaa vuorotellen eri öljyjä ja käyttää vaikka ruoanlaitossa yhtä ja salaatinkastikkeena toista. Ruokavalion kokonaisuus ratkaisee, laillistettu ravitsemusterapeutti Jan Verho korostaa.

Jos välttämättä haluaa käyttää vain yhtä öljyä, Suomessa suositellaan yleensä rypsiöljyä, jossa on paras omega-3- ja omega-6-rasvahappojen suhde.

Kylmäpuristetussa rypsiöljyssä on E-vitamiinia, K-vitamiinia sekä paljon välttämättömiä omega-rasvahappoja. Rypsiöljy on edullista ja kotimaista. Se sopii sekä paistamiseen että ruoanlaittoon.

Kiistellyin kasviöljy on epäilemättä kookosöljy. Se sisältää kovaa rasvaa, joten sitä kannattaa käyttää maltillisesti.

– Kylmäpuristettu kookosöljy sisältää hyvää kolesterolia nostavaa lauriinihappoa ja fenolisia yhdisteitä, jotka voivat olla terveellisiä. Siinä ei kuitenkaan ole juuri lainkaan välttämättömiä rasvahappoja eli omegoita, joten se ei missään nimessä käy ainoaksi rasvanlähteeksi, Verho korostaa.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan: https://www.menaiset.fi/artikkeli/hyva-olo/ravinto/suositut-oljyt-vertailussa-asiantuntija-torppaa-kiistellyn-oljyn-ei-sovi

Pin It

Omega-3-rasvahappoja on saatava ruoasta päivittäin - Ravitsemusasiantuntija Paula Heinonen

kategoriassa Ajankohtaista

– Elimistömme ei pysty itse tuottamaan välttämättömiä omega-6- ja omega-3-rasvahappoja, siksi niitä pitää saada ravinnosta…

Terveellinen välipala auttaa jaksamaan

kategoriassa Ajankohtaista

Koulut ja oppilaitokset ovat avanneet ovensa, useimpien lomat loppuneet. Nyt kaivataan vinkkejä virkeyteen ja jaksamiseen.…

Tutkimus: ruokaöljyn maku ja terveellisyys ajavat kirkkaasti hinnan ohi

kategoriassa Ajankohtaista

Suomalaiset kuluttajat asettavat ruokaöljyn maun ja terveellisyyden tärkeimmiksi tekijöiksi öljyä valittaessa. Rypsiöljy on Suomessa ylivoimaisesti…