header

Syö kalaa, kasviöljyä ja siemeniä: Suoliston bakteerikanta kiittää - ja suojaa monelta sairaudelta

Omega-3-rasvahappoja sisältävän ravinnon ja monipuolisen suolistobakteeriston välillä on yhteys, tutkijat uskovat.

Aiheesta kertoo Suomen Kuvalehti.

MITÄ enemmän erilaisia hyviä bakteereja asustaa ihmisen suolistossa, sitä vähemmän hänellä diagnosoidaan sairauksia. Näin kuuluu yleinen nyrkkisääntö. Suoliston monipuolisen bakteeriston on havaittu alentavan muun muassa diabeteksen, liikalihavuuden ja suolistotulehdusten riskiä.

Mikäli taas ”huonot bakteerit” saavat yliotteen suolistossa, syntyy tulehdustilaa ylläpitävä dysbioosi. Se on yhdistetty kroonisten suolistosairauksien lisäksi esimerkiksi astman, diabeteksen, lihavuuden, rasvamaksan ja tiettyjen syöpätautien syntyyn.

Myös suolistobakteerien vähenemisestä näyttää muodostuneen ongelma nykyihmiselle. Esimerkiksi vuonna 2013 Nature-lehdessä julkaistu suolistobakteerien geenianalyysi osoitti, että neljäsosalla tutkimukseen osallistuneista suolistobakteerien määrä oli noin 40 prosenttia keskimääräistä alhaisempi.

VAIKUTTAISI kuitenkin siltä, että suolistobakteeriston määrään voidaan vaikuttaa ruokavaliolla, kertoo Scientific Reports -lehdessä syyskuussa julkaistu tutkimus. Sen mukaan suolistobakteeristo oli monipuolisempi sellaisilla ihmisillä, jotka saavat ravinnostaan paljon omega3-rasvahappoja.

Omega-3-rasvahappoja saadaan esimerkiksi kasviöljystä, kuten rypsiöljystä, juoksevista marganiineistä, kalasta ja siemenistä.

Tutkimuksessa omega-3:n saannin ja suolistobakteerien välistä yhteyttä selvitettiin keski-ikäisillä ja tätä vanhemmilla naisilla. Kyseessä oli kohorttitutkimus, jossa oli tarkastelussa 876 kaksosnaisen tiedot. Kohortti on joukko ihmisiä, jotka on valittu tilastolliseen tutkimukseen jonkin yhteisen piirteen perusteella.

Tutkijat analysoivat koehenkilöiden veren omega-3-pitoisuutta sekä suoliston mikrobiston koostumusta. Kyseessä oli huomattavasti tarkempi menetelmä esimerkiksi kyselytutkimukseen verrattuna. Paljastui, että omega3:n korkea pitoisuus veressä oli vahvasti yhteydessä terveiden bakteerien monimuotoisuuteen ja määrään suolistossa. Yhteyteen ei vaikuttanut myöskään se, oliko koehenkilöiden ruokavaliossa paljon kuituja. Ei, vaikka ravintokuidut ovat yksi bakteerien tärkeimmistä ravinteista.

Lisäksi havaittiin yhteys veren korkean omega3-pitoisuuden ja suoliston korkean N-karbamyyliglutamaatti-pitoisuuden (NCG) välillä. ”Tämän yhdisteen on eläimillä osoitettu vähentävän suoliston hapetusstressiä”, kertoo tutkimuksessa mukana ollut tohtori Christina Menni.

Tutkijat uskovatkin, että osa omega-3:n hyvästä vaikutuksesta suolistossa voi johtua siitä, että omega3 saa bakteerit tuottamaan NCG:tä.

Lue Suomen Kuvalehden artikkeli kokonaisuudessaan:
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/tiede/syo-kalaa-kasvioljya-ja-siemenia-suoliston-bakteerikanta-kiittaa-ja-suojaa-monelta-sairaudelta

Pin It

Kirurgit varoittavat suositusta ravintolisästä

kategoriassa Ajankohtaista

Suositut omega 3 -rasvahappoa sisältävät kapselit ovat kirurgian näkökulmasta vaarallisia, kertoo Etelä-Suomen Sanomat.

Pehmeät rasvat todella ehkäisevät sydänsairauksia – helppo vaihdos ruokavaliossa auttaa elämään pidempään

kategoriassa Ajankohtaista

Omega-6-rasvahapot ja erityisesti linolihappo voi auttaa sydänsairauksien ehkäisyssä. Mitä suurempi on elimistön linolihappopitoisuus, sitä pienempi…

Mustapekan Bostonleipä

kategoriassa Blogi

Mistä tietää, että syksy on tulossa? Jos lähden kotoa lenkille niin pääsen juoksemaan viljapeltojen halki…