Gluteenittomat ja laktoosittomat kuppikakut ovat niin hyviä, että ne maistuvat taatusti jokaiselle, vaikka ei mitään ruokavaliota noudattaisikaan.
Leipominenkin on helppoa, taikinan ainekset vain sekoitetaan keskenään. Miedosti pähkinän arominen kylmäpuristettu rypsiöljy sopii erinomaisesti tähän leivonnaisohjeeseen.
Piparkakun ja puolukan makuiset leivonnaiset voi tarjota sellaisinaan muffineina eli ilman kuorrutusta, mutta juhlavaan kahvipöytään niille kannattaa pursottaa näyttävä ja suussasulava kuorrutus. Lumihiutaleita muistuttavat kookoshiutaleet ja hopeiset nonparellit viimeistelevät talvisen herkkupalan.
Gluteenittomat pipari-puolukkakuppikakut
3,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
2 dl ruokosokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 rkl piparkakkumaustetta
¼ tl suolaa
1,5 dl laktoositonta kermaviiliä
1 dl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
2 kananmunaa
2 dl puolukoita (pakaste)
Kuorrutus:
100 g laktoositonta voita
3 dl tomusokeria
150 g laktoositonta mascarponea
2 tl vaniljasokeria
½ tl punaista nestemäistä elintarvikeväriä
koristeeksi kookoshiutaleita ja hopeisia nonparelleja
Sekoita kuivat aineet keskenään sekä kermaviili, öljy ja kananmunat keskenään. Yhdistä seokset ja sekoita taikinaksi, älä vaivaa liikaa.
Sekoita lopuksi puolukat taikinan joukkoon varovasti nostellen.
Jaa muffinivuoat leivinpellille leivinpaperin päälle. Täytä vuoat 2/3 taikinalla. Paista uunissa 175 asteessa 25 minuuttia.
Vatkaa huoneenlämpöistä voita sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri siivilän läpi, jatka vatkaamista. Lisää huoneenlämpöinen mascarpone kolmessa erässä edelleen vatkaten. Mausta kuorrutus vaniljasokerilla ja värjää elintarvikevärillä.
Pursota kuorrutus jäähtyneille leivonnaisille ja koristele lopuksi kookoshiutaleilla sekä nonparelleilla.