Kylmä kurkusta tai muista vihanneksista tehty keitto eli gazpacho on maailmalla nyt suosittua. Kesän hellepäivinä kylmä vihanneskeitto maistuu lounaalla tai päivällisellä.
Gazpacho on myös erinomainen juhlaruoka, sillä sitä voi tehdä kerralla isommankin määrän ja laittaa kylmään odottamaan tarjoilua – kuuma keittohan pitää lämmittää juuri ennen tarjoamista.
Mausteisessa meksikolaisessa versiossa smetana tuo pehmeyttä makuun ja jalapeno sekä Virginon Chiliöljy antavat potkua.
Kurkun kuoriminen ja siementen poistaminen on tietysti ruuan tuhlaamista, mutta niiden ansiosta keitto on rakenteeltaan pehmeämpää ja herkullisempaa. Arkiversion voi toki tehdä ilman kuorimista ja siementen poistamista.
Meksikolainen kurkkugazpacho
4 tuorekurkkua
4 rkl Virgino Chiliöljyä (tai maustamatonta Virgino-öljyä ja 1 tl chilirouhetta)
3 dl smetanaa
3 dl kreikkalaista jogurttia (maustamatonta)
3 rkl silputtua punasipulia
3 valkosipulin kynttä pilkottuna
3 jalapenoa (säilyke) silputtuna
1 tl kuminaa
1 limen mehu
2 tl hienokiteistä merisuolaa
tuoretta korianteria
Kuori kurkut. Halkaise ne ja koverra siemenet pois. Raasta kurkut kulhoon ja lisää muut aineet.
Sekoita hyvin. Tarjolle vietäessä koristele keitto tuoreella korianterilla.
Halutessasi voit myös valuttaa pinnalle chiliöljyä.