Porsaankyljyksiä vaihteeksi polentan kera

possunkyljysMielestäni porsaankyljykset sopivat vaikka joulupöytään kinkun tilalle, kun ne valmistaa hiukan juhlavammin: hunajaa, Dijon-sinappia, rosmariinia ja roseepippuria. Italialaisittain suosin niiden paistamiseen öljyä voin sijaan – Virginon Rosmariiniöljy on muuten erinomaista tähän tarkoitukseen.

Kyljykset hyötyvät kovasti siitä, että ne laittaa marinadiin jääkaappiin jo edellisenä päivänä. Marinadi maustaa ja etenkin mureuttaa lihaa. Vielä kun löytäisi jostain vanhanajan kunnon rasvaista porsaanlihaa…

Todella maukkaan leivityksen kyljyksille saa murskaamalla Tuc-suolakeksejä!

Possunkyljysten kanssa sopii tietysti suomalaisen mielestä parhaiten muusi tai keitetty peruna, mutta Italiassa niiden kanssa tarjotaan polentaa. Polenta muistuttaa esimerkiksi kuskusia, ja sen valmistus on todella helppoa ja nopeaa. Hyvää öljyä ja mausteita tietysti tarvitaan tähänkin hommaan.

Marinoituja porsaankyljyksiä ja polantaa
4 porsaankyljystä

Marinadi:
1 rkl Dijon-sinappia
1 dl kreikkalaista jogurttia
1 rkl juoksevaa hunajaa
½ tl kuivattua rosmariinia murennettuna tai 1 rkl Virgino Rosmariiniöljyä
ripaus cayennepippuria

Leivitykseen:
10 Tuc-suolakeksiä
ripaus cayennepippuria
ripaus rouhittua mustapippuria
½ tl savupaprikajauhetta

Paistamiseen:
4 rkl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä tai Virgino Rosmariiniöljyä

Kastike:
4 rkl Virgino-rypsiöljyä
1 rkl hunajaa
1 rkl sinappia
1 rkl omenaviinietikkaa tai omenasiiderietikkaa
½ tl savupaprikajauhetta
½ tl kuminan siemeniä
½ tl suolaa

Polenta:
1 l vettä
2 dl polentasuurimoita
4 rkl Virgino-rypsiöljyä
1 tl suolaa
1/3 tl rouhittua mustapippuria
½ tl savupaprikajauhetta
1/3 dl parmesaaniraastetta

Koristeluun:
tuoretta rosmariinia
kokonaisia roseepippureita

Sekoita marinadi. Sivele kyljykset reilusti marinadilla molemmin puolin ja laita ne kulhoon. Peitä kulho kelmulla ja anna marinoitua jääkaapissa pari tuntia tai yön yli. Ota lihat huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista. Murskaa Tuc-keksit käsin, morttelilla tai tehosekoittimessa ja mausta. Pyyhi lihoista liika marinadi pois ja kääntele ne leivitteessä.

Kuumenna öljy pannulla. Paista kyljyksiä keskilämmöllä 3 – 4 minuuttia / puoli, niin että ne ruskistuvat kauniisti. Siirrä kyljykset voideltuun uunivuokaan ja jatka kypsennystä uunissa 175 asteessa 10 – 12 minuuttia. Anna kyljysten levätä hieman ennen tarjoamista.

Kyljysten ollessa uunissa tee polenta ja kastike. Kuumenna polentaa varten vesi kiehuvaksi ja vispilöi polenta veteen. Kypsennä sekoitellen 5 minuuttia. Sekoita joukkoon öljy, parmesaani ja mausteet.

Sekoita kastikeaineet paistinpannulla ja kiehauta sekoitellen. Jos kastike juoksettuu, lisää joukkoon tilkka kylmää vettä ja sekoita voimakkaasti, älä enää kuumenna.

Tarjoa kyljykset polentapedillä, tuoreilla rosmariininoksilla ja roseepippureilla koristeltuna. Kastikkeen voit laittaa tarjolle kannuun tai valuttaa lautaselle annoksen viereen.

Pin It