Lammas kuuluu pääsiäispöytään, se on selvä. Me päätimme kuitenkin, että tänä vuonna emme laita juhlavaa pääsiäisateriaa lammaspaisteineen, kun olemme rennosti oman perheen kesken. Niinpä päätin testata lammasburgereita, joihin tulee kastikkeeksi kreikkalainen tsatsiki hieman mukailtuna sekin.
En raastanut tsatsikin joukkoon kurkkua, joten kurkkuraasteen valutus jää pois. Sen sijaan laitoin burgerin väliin tuorekurkkua viipaloituna.
Jauhelihaksi valitsin suomalaista karitsaa, sitä löytyi oman kauppani pakasteosastolta. Liha oli kestänyt hyvin pakastamisen, sillä se oli tarpeeksi rasvaista ja karkeaksi jauhettua. Pakastetun jauhelihan kannattaa antaa sulaa jääkaapissa pari vuorokautta ja lisäksi vielä lämmetä kunnolla huoneenlämmössä ennen paistamista.
Valkosipulia ja rosmariinia käytin reilusti, ja jauhelihapihvien paistamiseen sopii erinomaisesti Virginon Valkosipuliöljy. Toki perinteinen, maustamaton Virginokin käy oikein hyvin.
Burgereista tuli meheviä ja herkullisia, ja niitä ehdottomasti tulee tarjolle pääsiäisenä! Kaveriksi vielä lohkoperunoita sekä vissyä ja punaviiniä. Alkosta saa tarvittaessa hyvät neuvot sopivasta viinistä.
Lammasburgerit
4 isoa kaurasämpylää tai maalaissämpylää
Jauhelihapihvit:
800 g karitsan jauhelihaa
1 kananmuna
2 rkl kreikkalaista jogurttia
1 tl suolaa
muutama kierros mustapippuria myllystä
2 tl hunajaa
1 tl tuoretta rosmariinia silputtuna
1 tl tuoretta oreganoa silputtuna
2 valkosipulin kynttä kuorittuna ja silputtuna
4 rkl Virginoa (Valkosipuliöljyä tai maustamatonta) paistamiseen
Tsatsiki:
2 dl kreikkalaista jogurttia
1 rkl Virginon Rosmariiniöljyä tai maustamatonta Virginoa ja 1 tl tuoretta rosmariinia silputtuna
2 valkosipulin kynttä kuorittuna ja silputtuna
1 rkl tuoretta tilliä silputtuna
½ sitruunan mehu
ripaus suolaa ja pippuria
Tarjolle:
vihreän salaatin lehtiä
tuorekurkkuviipaleita
Ota liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Kuivaa lihan pinta talouspaperilla.
Sekoita pihvitaikina, mieluiten käsin kulhossa. Älä vaivaa taikinaa liikaa, ettei pihveistä tule sitkeitä. Muotoile taikinasta neljä ohuehkoa pihviä. Paista niitä kuumassa öljyssä 3 minuuttia / puoli. Halutessasi voit vielä ripotella pihveille hieman suolaa ja mustapippuria.
Sekoita tsatsiki ja halkaise sämpylät. Voit halutessasi kuumentaa sämpylöitä hetken mikrossa tai uunissa, tai paistaa puolikkaita hetken öljyssä pannulla.
Laita tarjolle sämpylät ja pihvit, tsatsiki sekä salaatinlehtiä ja kurkkuviipaleita.
Jokainen voi koostaa burgerinsa itse, ja ne kannattaa tarjota heti.