header

Leivissä on eroja

Luin keväällä kirjoituksen Hankasalmen Sanomista, jossa kerrottiin leivän synnystä pöytään asti. Itselle asia on itsestään selvyys, mutta kuinka moni nykypäivän lapsista oikeesti tietää miten leipä pöytään asti päätyy? Jossain tutkimuksessa he eivät tunnistaneet edes koivua ja kuusta toisistaan!

Ilolla on saanut seurata kuinka siskojen lapset nauttivat olemisestaan mummolassa. Alkuviikosta he pääsivät katsomaan lehmän poikimista. Siitä riittääkin kerrottavaa pitkäksi aikaa. Poikimisen jälkeen muutaman päivän ajan lehmästä saa juustomaitoa eli ternimaitoa. Siitä saa vaikka mitä herkkuja loihdittua.

Tämän kertainen reseptikin liittyy juustomaitoon.

Kotona ruisleipää sanotaan leiväksi ja vaaleata leipää rieskaksi. Leivän tie ruoka pöytään on pitkä, mutta lopputulos on sitäkin maukkaampi.

Papalta on saatu rukiin jyviä, jotka on käytetty myllyssä, että on saatu jauhoja. Leipätaikina tehdään juureen ja se saa tekeytyä yön yli huoneen lämmössä. Seuraavana päivänä taikina alustetaan pöydälle ja paistetaan leivinuunissa.

Uunin lämmittäminenkin voi olla kaksipäivänen projekti, jos sitä ei ole pitkään aikaan lämmitetty. Leivän paistaminen tarvitsee kunnolla lämpöä niin uunin esilämmittäminen edellisenä päivänä helpottaa leipomispäivän lämmitysurakkata. Tuoreen leivän tuoksu leviää laajalle pihapiiriin.

Lapsena, kun tuli koulusta niin jalat sai vielä loppumetreillä lisää vauhtia, kun tuoksu tuli ulos asti. Tuore ja lämmin leipä ei tarvitse päällensä muuta kuin voita ja palanpanikkeeksi kylmää tankkimaitoa. Nam! Kaupasta ostetut leivät eivät vedä vertoja kotona tehdylle leivälle!

Letut:

5dl juustomaitoa
3/4tl himalajan suolaa
1tl täysruokosokeria
2dl puolikarkeita spelttijauhoja
2rkl Virginon kylmäpuristettua luomu rypsiöljyä

Sekoita ainekset keskenään ja anna hetken aikaa taikinan turvota. Paista letut paistinpannulla tai muurikkapannulla. Käytä paistamiseen voita tai öljyä. Tarjoile hillon ja kermavaahdon kanssa.

Pin It

Hyvään kuntoon ja ruokavalioon ei ole oikotietä - Hiihtäjä Eevamari Oksanen

kategoriassa Ajankohtaista

Eevamari Oksanen on pienestä pitäen haaveillut hiihtäjän urasta – siitä lähtien, kun suuri idoli Marja-Liisa…

Astetta parempi lohi-kasviskeitto

kategoriassa Blogi

Kalakeitto maistuu ja lämmittää aina. Perinteiseen kalakeittoon saa vaihtelua lisäämällä kasviksia ja maustamalla keitto hyvin.…

Leena Uotila: Syöminen on taitolaji

kategoriassa Ajankohtaista

Leena Uotila on ehtinyt isoäidin ikään, mutta vetää töissä täysillä. Arjen ja pyhänkin täyttävät Helsingin…