Ainekset:
300 g lohifileetä
1 kalaliemikuutio
1 tl suolaa
1/3 tl rouhittua mustapippuria
1 punainen chili
3 valkosipulin kynttä
1 sipuli
5 sentin pala purjoa
2 porkkanaa
1 palsternakka
4 perunaa
3 rkl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
1 l vettä
0,5 dl tuoretta hienonnettua tilliä
Aioli:
4 valkosipulin kynttä
2 munankeltuaista
1 tl haaleaa vettä
2 dl Virginoa
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa ja valkopippuria
Paloittele kala. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna puolikkaat sekä kuoritut valkosipulinkynnet terävällä veitsellä. Kuori ja silppua sipuli, huuhtele ja viipaloi purjo. Kuori ja kuutioi juurekset ja perunat.
Kuumenna öljy kattilassa. Kiehauta chili-sipulisilppu öljyssä. Lisää vesi juures- ja perunasuikaleet, kalaliemikuutio murennettuna, suola ja pippuri. Keitä noin 15 minuuttia.
Lisää lohipalat keittoon. Kuumenna kiehuvaksi ja sammuta virta. Laita kansi päälle ja anna keiton hautua levyllä 5 minuuttia. Tarkista maku sekä juuresten ja kalan kypsyys.
Valmista aioli: Ota majoneesin aineet ajoissa huoneenlämpöön. Kuori ja purista valkosipulinkynnet. Sekoita keskenään valkosipuli ja keltuaiset. Lisää 1 rkl öljyä tipoittain samalla voimakkaasti vatkaten. Vatkaa joukkoon 1 tl haaleaa vettä sekä loput öljystä vähitellen ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi sitruunamehu ja mausteet.
Jaa keitto lautasille ja koristele annokset aiolilla ja tillisilpulla. Tarjoa heti. Saaristoleipä sopii erinomaisesti tämän keiton kanssa!
Saaristolaisleipä: https://www.virgino.fi/reseptit/suolaiset-leivonnaiset/302-makea-saaristolaisleipa
Gluteeniton saaristolaisleipä: https://www.virgino.fi/reseptit/suolaiset-leivonnaiset/920-gluteeniton-ja-maidoton-saaristolaisleipa
Resepti: Aira Kuvaja