(3 kpl)
Ainekset:
1 l omenatäysmehua
75 g (3 palaa) tuorehiivaa
3 rkl psylliumia
4 rkl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
3 dl tummaa siirappia
2 tl hienoa merisuolaa
5 dl tattarijauhoja
2 dl kaurahiutaleita (puhdaskaura)
1 dl pellavansiemeniä
1 dl perunajauhoja
Sekoita kädenlämpöinen omenamehu, murennettu hiiva, psyllium ja öljy. Anna turvota 10 minuuttia. Lisää siirappi. Sekoita kuiva-aineet keskenään, lisää pienissä erissä taikinaan ja sekoita taikina tasaiseksi.
Öljyä kolme pitkänomaista leipävuokaa ja jauhota tattarijauhoilla tai gluteenittomilla korppujauhoilla. Jaa taikina vuokiin. Anna leipien kohota liinalla peitettynä 1 tunti. Paista leipiä 175 asteessa uunin alatasolla 1,5 tuntia. Voit halutessasi voidella leipiä paistamisen loppuvaiheessa siirappi-vesiseoksella. Anna leipien jäähtyä vuoissa liinan alla noin tunnin ajan ennen kumoamista.
Leivät säilyvät jääkaapissa folioon tai kelmuun käärittynä 3–4 päivää. Leivät voi myös leikata puolikkaiksi ja pakastaa.
Resepti: Aira Kuvaja