Ainekset:
4-5 annosta
800 g - 1 kg erilaisia juureksia
(pari perunaa halutessasi)
2 (puna)sipulia
2 valkosipulinkynttä
0,5 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä (maustettua tai maustamatonta)
0,5 tl suolaa
1 tl kuivattua timjamia
0,5 tl kuivattua rosmariinia
0,25 tl rouhittua mustapippuria
Kuori ja paloittele juurekset sekä sipulit reilunkokoisiksi paloiksi. Kuori valkosipulit ja murskaa ne kulhoon, johon mahtuu myös juureslohkot. Mittaa sekaan muut ainekset ja sekoita hyvin.
Kääntele juurespalat mausteöljyssä ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille.
Kypsennä 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes juurekset ovat saaneet väriä ja pehmenneet "al dente" eli napakan kypsiksi. Kääntele juurespaloja kypsennyksen aikana.
Vinkki! Murustele juuresten sekaan heti uunista ottamisen jälkeen hyvää fetaa tai vuole parmesaanilastuja.
Uunipaahdetuista juureksista syntyy myös herkullinen sosekeitto, kun laitat kypsät juurekset kattilaan, jossa on 1 litra kiehuvaa kasvislientä ja soseutat ainekset.
Resepti: kotitalousopettaja, ruokatoimittaja ja kahvilanpitäjä Marita Suontausta