Tuplamarinoitu possunfilee sopii joulukauden ja koko loppuvuoden ja uudenvuoden pöytiin loistavasti.
Kesällä ja keväällä tämä on mitä kätevin ottaa mukaan piknikille tai mökille.
Ja hyvää se on kaikkina vuodenaikoina noutopöytien herkkuna. Fileen voi valmistaa hyvissä ajoin ja sen seuraan sopivat erilaiset salaatit, pikkelöidyt kasvikset tai lämpimät kasvisruoat.
1 porsaan sisäfilee (noin 600 g)
Marinadi nro. 1
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl sitruunan mehua
1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
1 rkl dijoninsinappia
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl hienonnettua, tuoretta persiljaa
1 rkl hienonnettua, tuoretta timjamia
Marinadi nro. 2
½ dl rypsiöljyä
2 rkl sitruunan mehua
1 - 2 rkl vettä
2 rkl hienonnettua timjamia
½ dl hienonnettua (wasabi)rucolaa tai (kaneli)basilikaa
Lisäksi:
tuoreita yrttejä
Puhdista lihan pinnalta mahdolliset kalvot ja näkyvät rasvat.
Sekoita 1. marinadin ainekset. Pane filee tiiviiseen muovipussiin marinadin kanssa. Sulje pussi ja kääntele niin, että filee peittyy kauttaaltaan marinadiin. Siirrä jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi.
Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Ota filee pussista uunivuokaan. Valuta kaikki marinadi mukaan. Kypsennä fileetä uunissa 30 minuuttia. (Kesällä voit myös grillata fileen. Paahda fileetä kuumassa grillissä käännellen 10 minuuttia. Jatka miedommalla lämmöllä 20 minuuttia kannen alla.)
Anna fileen jäähtyä folioon pakattuna täysin kylmäksi jääkaapissa, vaikka seuraavaan päivään. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja lado ne isolle, laakealle tarjoiluvadille limittäin.
Sekoita pinnalle tulevan eli 2. marinadin aineet keskenään. Valele kastike lihapaloille. Lisää yrttejä valintasi mukaan. Voit tarjota ruoan vaikka heti, mutta se säilyy ja maustuu jääkaapissa hyvin.
Resepti: Pirjo Toikkasen kirjasta Rouva kasviksen parhaat, Otava, 2017