Paistetut ahvenet:
(2:lle)
4 – 6 ahvenfileetä koosta riippuen
½ tl suolaa
ripaus valkopippuria
2 rkl silputtua tuoretta tilliä
½ rkl voita
½ rkl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä tai Virgino Rosmariiniöljyä
Mausta fileet suolalla ja pippurilla.
Paista pannulla voi-öljyseoksessa molemmin puolin keskilämmöllä, noin 2 minuuttia / puoli. Käännä fileitä vain kerran paistamisen aikana.
Ripota pinnalle tuoretta tilliä ja tarjoa heti.
Sitruunamuusi:
(8 annosta)
1,5 kg jauhoisia perunoita, esim. Rosamunda
1 tl suolaa
3 dl perunoidenkeitinlientä tai maitoa
25 g voita
2 rkl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä tai Virgino Rosmariiniöljyä
1 luomusitruunan raastettu kuori
1 sitruunan mehu
Pese, kuori ja leikkaa perunat paloiksi. Lisää perunat kiehuvaan veteen ja keitä kypsiksi, noin 20 minuuttia.
Valuta keitinvesi pois, säästä halutessasi osa. Soseuta perunat perunansurvimella. Lisää suola ja maitoa tai keitinlientä niin paljon, että saat pehmeän muusin. Lisää nokare voita sekä öljy.
Pese sitruuna hyvin. Raasta sitruunan keltainen kuori muusin joukkoon. Purista joukkoon mehua ja sekoita.
Vinkki: vegaaniversioon käytä perunoiden keitinlientä sekä korvaa voi vastaavalla määrällä öljyä.
Maa-artisokkalastut:
250 g maa-artisokkia
3 rkl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä (tai maun mukaan Valkosipuli-, Chili- tai Rosmariiniöljyä)
1/3 tl suolaa
1/5 tl mustapippurirouhetta (1 maustemitta)
Pese maa-artisokat hyvin, niitä ei tarvitse kuoria. Leikkaa mahdollisimman ohuiksi lastuiksi ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Pirskota pinnalle öljy sekä ripota suola ja pippuri.
Kypsennä uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Vahdi maa-artisokkalastuja uunissa, ohuet lastut voivat paistua nopeamminkin. Ne ovat parhaimmillaan hiukan ruskistuneina ja rapeina.
Lastut voi tarjota lisukkeena, mutta myös dipattavina.
Resepti: Aira Kuvaja