header

Ubikinoni on elimistön energialaturi

Ubikinoni nostaa tutkitusti elimistön energiatilaa. “Elimistö tuottaa tarvitsemansa energian pääasiassa ravinnosta, mutta ruoan kalorit eivät sellaisenaan sovi energiaksi. Elimistön on ensin muunnettava ne kehon käyttämäksi polttoaineeksi. Tässä prosessissa ubikinoni on välttämätön aine”, selventää Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan dekaani, professori Raimo Hiltunen.

“Sairaudet voivat vähentää ubikinonin pitoisuutta elimistössä. Matalat ubikinonitasot yhdistyvät väsymykseen ja energian loppumisen tunteeseen. Ubikinonia nautittaessa alkaa elimistön energiatasokin taas nousta”, Hiltunen jatkaa.
Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on vitamiinin kaltainen aine, jota on kehomme kaikissa elävissä soluissa. Ihmisen maksa tuottaa ubikinonia, mutta tuotanto alkaa vähentyä jo parikymppisenä. Seniorilla voi olla jopa 80 % vähemmän ubikinonia elimistössään kuin nuorella aikuisella.

Hiltunen suosittelee ubikinonilisää kaikille, joiden elimistön vapaiden radikaalien määrä on lisääntynyt. Syitä voivat olla sairaudet, lääkitys, puutteellinen ravinto, ravinnon imeytymishäiriöt, tupakointi, runsas alkoholinkäyttö, laihduttaminen tai jokin muu fyysinen rasitus. “Vapaat radikaalit sekä hapen ja typen aktiiviset muodot hapettavat solujamme samoin kuin ne ruostuttavat rautaa. Ubikinoni ehkäisee ja korjaa vaurioita”, Hiltunen kuvaa.

Vahvinta tieteellistä tutkimusnäyttöä ubikinonin merkityksestä on kertynyt sydän- ja verisuonitaudeista. Sydän lyö noin 100 000 kertaa vuorokaudessa ja pumppaa verenkiertoon jopa 10 tonnia verta, mihin tarvitaan valtavasti energiaa. Siksi ubikinonista on hyötyä fyysisissä ponnistuksissa, kuten urheilusuorituksissa.

Myös neurologit ovat alkaneet tutkia ubikinonia ja suomalaisessa migreenin käypä hoito -suosituksessa ohjeistetaan käyttämään ubikinonia migreenin ehkäisyssä. Lisäksi ubikinonin on todettu suojaavan ihoa rypistymistä vastaan ja hidastavan muitakin vanhenemismuutoksia.

Raimo Hiltunen lisää, että mm. jokainen kolesterolilääkkeitä syövä tarvitsee ubikinonia, sillä tutkimusten mukaan statiinihoidot voivat selvästi alentaa solujen ubikinonipitoisuutta. Elimistön vähentynyt ubikinonimäärä voi ilmetä erilaisina lihasoireina: kramppeina, lihaskipuina ja suonenvetoina. “Sekä kolesteroli että ubikinoni tuotetaan ‘samalla tuotantolinjalla’ maksassa, ja kolesterolilääkkeet estävät molempien tuotantoa”, Hiltunen painottaa.

(Lähde: Terveisiä apteekistasi 3/2009)

 

Pin It

Arvonta on suoritettu!

kategoriassa Ajankohtaista

Upean tuotepaketimme voittajat on nyt arvottu! Kiitos kaikille osallistujille!

Värikästä ruokaa – punajuuririsotto ja mustikkarahka

kategoriassa Blogi

Ravitsemusasiantuntijat kehottavat syömään värikästä ruokaa – ja nimenomaan niin, että värit tulevat kasviksista. Eri värisissä…

Itse pyydetty ja kerätty ruoka on parasta

kategoriassa Ajankohtaista

Turkulainen nuorisotyöntekijä Ana Kuusisto on monessa mukana. Ruuanlaitosta, viljelystä, kalastuksesta ja sienestyksestä innostunut mies osallistui…