header

Rypsiöljy täydellinen hyvän rasvan lähde - Dosentti Ursula Schwab

oljyvertailuRasvaviidakossa suunnistavaa kuluttajaa helpottaa selkeä nyrkkisääntö: valinnoissa kannattaa suosia kalaa ja juoksevia öljyjä. Erityisesti kotimaisessa rypsiöljyssä on runsaasti terveellisiä omega-kolmosia. Näin kirjoittaa apteekkien asiakaslehti Terveydeksi.

Pehmeiden rasvojen vaikutuksista on paljon tutkimustietoa: ne pienentävät sydän- ja verisuonitautien vaaraa, alentavat verenpainetta, ovat hyväksi sokeriaineenvaihdunnalle ja ehkäisevät diabetesta.

- Ne ovat aika tehopakkauksia. Kun ruokavaliosta vähennetään kovaa rasvaa ja pehmeän osuutta kasvatetaan, kolesteroli ja verenpaine paranevat nopeasti, dosentti Ursula Schwab Kuopion yliopiston kliinisen ravitsemustieteen yksiköstä mainitsee.

Pehmeät rasvat parantavat solujen aineenvaihduntaa. Solukalvoissa on rasvaa, joten mitä juoksevampaa rasva on, sitä notkeampi solukalvo on ja sitä paremmin se "hengittää". Sokeriaineenvaihduntaan tällä on selvä vaikutus. Pehmeän solukalvon läpi verensokeri pääsee helposti solun polttoaineeksi.

Viime aikoina on tutkittu ns. tulehdusvälittäjäaineiden toimintaa. Ylipaino saa näiden aineiden tuotannon kiihtymään, ja tuloksena voi olla jatkuva, lievä tulehdustila elimistössä.

- Rasvan laadullä näyttää olevan vaikutusta siihen, paljonko tulehduksen välittäjäaineita syntyy. Kova rasva lisää ja pehmeä rasva vähentää niitä. On arveltu, että tulehduksen välittäjäaineet ovat osallisina myös allergioissa, Schwab kertoo.

Omega-3-rasvahappoja tarvitaan päivittäin, ja niistä on suomalaisessa ruokavaliossa pulaa. Ursula Schwab nimeääkin yhden tuotteen, joka on hänen mielestään lähes täydellinen hyvän rasvan lähde: rypsiöljy. Siinä on omega-kolmosia yli kymmenen prosenttia, kun esimerkiksi oliiviöljyssä niitä on alle prosentti.

(Lähde: Terveydeksi 3/2009)

 

Pin It

Rosmariinilla maustettuja hirvenlihapullia juuresmuusin kanssa

kategoriassa Blogi

Syksy on riistaruokien ja juuresten sesonkia! Kokeilin Virginon uutta rosmariiniöljyä hirvenlihapulliin, ja lopputulos oli todella…

Vietnamilainen pho-keitto on kuumaa ja mausteista

kategoriassa Blogi

Vietnamilainen keittiö on tämän hetken kiinnostavimpia. Maukas liemi on trendikkään pho-keiton perusta. Siihen käytetään paljon…

Virgino Elma messuilla

kategoriassa Ajankohtaista

7.-9.11.2014 pidetään Helsingin Messukeskuksessa Meidän viikonloppu. Yksi tapahtumista on Elma maaseutumessut, jossa myös Virgino on…