header

Mustikoita ja kanttarelleja

On taas se aika vuodesta, kun iskee hulluus. Onneksi tämä on sitä positiivista hulluutta, josta vatsa ja elimistö kiittävät talvella.

Se alkaa heinäkuussa ja kestää syksyyn. Ensin niitä isoja punaisia marjoja, joita sanotaan mansikoiksi. Tämän rastin oikaisin sen verran, että marssin torille ja ostin ne paikalliselta yrittäjältä. Tänä vuonna mansikoita tuli pakastettua monta kymmentä kiloa ja vielä muutama laatikollinen päätyi hilloksikin :)

Muutaman päivän hengähdys ja metsä ilmoitti mustikoiden kypsyneen. Viisi ämpärillistä on jo löytänyt metsästä pois ja yhdeltä reissulta sain kanttarelleja sen verran, että tein illaksi maukkaan kastikkeen. Tässä kohtaa pakastin alkaa sanoa, että ei mahdu. No, onneksi hyvällä järjestyksellä sinne vielä menee marjoja. Vielä olisi vattujen, mustaherukoiden, punaherukoiden ja puolukoiden löydettävä tiensä parempaan talteen, että niistä pääsee nauttimaan ruoan merkeissä. Joten puuhaa riittää vielä.

Mikäs sen maukkaanpaa kuin aamulla keittää puuro vasta jauhetuista jauhoista, päälle tuoreita mustikoita ja muutama lusikallinen Virginon öljyä kyytipojaksi. Voisi sanoa, että päivä lähtee kunnon pöminällä käyntiin ja jaksaa :)

Alla mustikkapiirakan ohje, jonka tein ensimmäisistä mustikoista.

Mustikkapiirakka

Pohja:
1,5 dl Virginon kylmäpuristettua luomu rypsiöljyä
1 dl täysruokosokeria
1 muna
3 dl puolikarkeita spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
4 dl mustikoita
1 prk kermaviiliä
1/2 dl täysruokosokeria
1 muna
1 tl vaniljasokeria

Sekoita pohjan kuivataineet keskenään. Lisää öljy ja muna. Sekoita hyvin. Painele taikina vuoan pohjalle ja reinoille (n. 26cm vuoka). Sekoita täytteen aineet ja lisää ne vuokaan. Paista 200 astetta n. 30-40min (reunus alkaa ruskettua).

Pin It

Rypsiöljy on luonnollinen elintärkeiden omega-3-rasvahappojen lähde

kategoriassa Ajankohtaista

Kalaöljyvalmisteet eivät korvaa kalaa, eikä niitä tarvitse syödä elintärkeää omega-3:a saadakseen, toteaa ravitsemusterapeutti Ursula Schwab…

Tutkija Kaisa Karttunen: pohjoisen ilmastoviisas ruokavalio sisältää kasviksia, marjoja, viljaa ja rypsiöljyä

kategoriassa Ajankohtaista

Ilmaston puolesta toimivat Aktivistimummot ovat saaneet mediassa paljon huomiota, ja Facebook-ryhmässä on jäseniä jo lähes…

Tutkimus: pohjoismainen ruokavalio vähentää sydäntautien riskiä

kategoriassa Ajankohtaista

Laajan ruokavaliotutkimuksen mukaan pohjoismainen, ns. Itämeren ruokavalio pienentää kolesteroliarvoja ja vähentää sepelvaltimotaudin riskiä. Tutkimuksen keskeisin…