header

Mustikoita ja kanttarelleja

On taas se aika vuodesta, kun iskee hulluus. Onneksi tämä on sitä positiivista hulluutta, josta vatsa ja elimistö kiittävät talvella.

Se alkaa heinäkuussa ja kestää syksyyn. Ensin niitä isoja punaisia marjoja, joita sanotaan mansikoiksi. Tämän rastin oikaisin sen verran, että marssin torille ja ostin ne paikalliselta yrittäjältä. Tänä vuonna mansikoita tuli pakastettua monta kymmentä kiloa ja vielä muutama laatikollinen päätyi hilloksikin :)

Muutaman päivän hengähdys ja metsä ilmoitti mustikoiden kypsyneen. Viisi ämpärillistä on jo löytänyt metsästä pois ja yhdeltä reissulta sain kanttarelleja sen verran, että tein illaksi maukkaan kastikkeen. Tässä kohtaa pakastin alkaa sanoa, että ei mahdu. No, onneksi hyvällä järjestyksellä sinne vielä menee marjoja. Vielä olisi vattujen, mustaherukoiden, punaherukoiden ja puolukoiden löydettävä tiensä parempaan talteen, että niistä pääsee nauttimaan ruoan merkeissä. Joten puuhaa riittää vielä.

Mikäs sen maukkaanpaa kuin aamulla keittää puuro vasta jauhetuista jauhoista, päälle tuoreita mustikoita ja muutama lusikallinen Virginon öljyä kyytipojaksi. Voisi sanoa, että päivä lähtee kunnon pöminällä käyntiin ja jaksaa :)

Alla mustikkapiirakan ohje, jonka tein ensimmäisistä mustikoista.

Mustikkapiirakka

Pohja:
1,5 dl Virginon kylmäpuristettua luomu rypsiöljyä
1 dl täysruokosokeria
1 muna
3 dl puolikarkeita spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
4 dl mustikoita
1 prk kermaviiliä
1/2 dl täysruokosokeria
1 muna
1 tl vaniljasokeria

Sekoita pohjan kuivataineet keskenään. Lisää öljy ja muna. Sekoita hyvin. Painele taikina vuoan pohjalle ja reinoille (n. 26cm vuoka). Sekoita täytteen aineet ja lisää ne vuokaan. Paista 200 astetta n. 30-40min (reunus alkaa ruskettua).

Pin It

Rapeaa friteeraten

kategoriassa Ajankohtaista

Kuumassa rasvassa kypsentäminen tekee paistopinnasta rapsakan. Kun hallitsee uppopaistamisen niksit, rasvaa imeytyy ruokaan juuri sopivasti,…

Virginoa kertaa kuusi! - Virginon reseptikilpailun voittaja Maria Waltari

kategoriassa Ajankohtaista

Virginon reseptikilpailun voittaja Maria Waltari kokkaa kuudelle lapselleen terveellistä, täysipainoista ruokaa. Kylmäpuristettu rypsiöljy sopii niin…

Elämä voi muuttua - Kotitalousopettaja Taina Mäntylä

kategoriassa Ajankohtaista

Kotitalousopettaja Taina Mäntylä on vuoden aikana aloittanut mieluisan liikuntaharrastuksen, muuttanut ruokavaliotaan ja ruokarytmiään. Hän on…