header

Öljyt vaihtoon - Rypsiöljy on öljyjen aatelia

Mainos muokattuKun vaihdat öljyyn, moottorisi alkaa kehrätä. Voiteleva vaikutus tuntuu jokaisessa solussa ja näkyy niin voinnissa, mielialassa kuin ihossa. Erityisesti rypsiöljy on öljyjen aatelia.

Näin kertoo Hyvä Terveys -lehti.

 Elimistön rasvakoostumukselle käy samoin kuin voille, jos siihen sekoitetaan rypsiöljyä. Se notkistuu. Ravitsemustieteilijät ovat öljyjen terveyshyödyistä täysin varmoja.

– Ei löydy yhtään tutkimusta, joka osoittaisi kovan rasvan olevan terveellisempää kuin pehmeän, sanoo Kuopion yliopiston kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab.

Solutasolla asti näkyy, kuinka pehmeä rasva tehostaa aineenvaihduntaa. – Kasviöljyjen pitkistä rasvahappoketjuista muotoutuu joustavia solukalvoja, joiden läpi ravintoaineet pääsevät helpommin kuin kovasta rasvasta rakentuneiden solukalvojen.

Omegoilla onneen

Epäterveellistä kovaa, tyydyttynyttä rasvaa tulee helposti syötyä piilorasvoina maito-, liha- ja leipomotuotteissa. Voi, kookosöljy ja palmuöljy seikkailevat suonissa kuin tulitikut, kertyvät sisäelimiin ja kovettavat sydänlihassolukkoa.

Rasvojen aatelia ovat öljyt, joissa on mahdollisimman paljon monityydyttymättömiä rasvahapposidoksia. Välttämättömiä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja tarvitaan lähes kaikkiin elintoimintoihin, eikä elimistö pysty valmistamaan niitä itse. Ne on saatava ravinnosta.

Valtaosassa monityydyttymättömiäkin öljyjä on enemmän omega-6:a kuin omega-3:a. Niinpä kuutostakaan ei tarvitse erikseen etsiä, vaan voi keskittyä jahtaamaan mahdollisimman suurta omega-3-pitoisuutta.

Rypsiä, sanoo asiantuntija

Omega-3 parantaa kehon rasvahappokoostumusta jo muutamassa viikossa. Kuivan ihon kunto kohenee ja mieliala paranee, kun aivoissa on tarpeeksi rasvasolujen välttämättömiä rakennusaineita. Kun suonet alkavat sulaa, voivat myös autoimmuunitautien, kuten reuman ja atopian, oireet hellittää.

Tarvitsemme omega-3:a päivittäin pari grammaa. Sen saa nauttimalla kämmenenkokoisen palan rasvaista kalaa, kourallisen saksanpähkinöitä – tai pari ruokalusikallista rypsiöljyä.

Hyvä Terveys -lehti listaa kasviöljyt paremmuusjärjestykseen. Ylivoimainen ykkönen on rypsiöljy, jossa tyydyttynyttä rasvaa on vain 6 prosenttia ja omega-3:a 11 prosenttia. Rypsiöljyä voi käyttää kaikkeen ruoanlaittoon ja sillä voi paistaa.

Ursula Schwab on käynyt läpi kaikki tämän vuosituhannen rasvatutkimukset ja suosittelee rypsiöljyä sen monipuolisen koostumuksen vuoksi. Rypsi on kovan rasvan vastalääke – mitä enemmän valmisruokiin ja leipomotuotteisiin piilotettuja tönkkörasvoja syö, sitä tärkeämpää on saada rypsiöljyn juoksevaa rasvaa.

Lähde: Hyvä Terveys 3/2011

 

Pin It

Rypsiöljy on luonnollinen elintärkeiden omega-3-rasvahappojen lähde

kategoriassa Ajankohtaista

Kalaöljyvalmisteet eivät korvaa kalaa, eikä niitä tarvitse syödä elintärkeää omega-3:a saadakseen, toteaa ravitsemusterapeutti Ursula Schwab…

Kerää rahaa joukkueelle tai koululuokalle myymällä laadukkaita Virgino-öljyjä!

kategoriassa Ajankohtaista

Seurojen ja koulujen varainkeruuseen on nyt uusi, helppo ja kätevä mahdollisuus. Voit myydä korkealaatuisia, puhtaita…

Parsarisotto on alkukesän herkku

kategoriassa Blogi

Nyt eletään kotimaisen tuoreen parsan satokautta! Italialaistyylisessä risotossa parsa kypsyy juuri sopivan rapsakkaaksi. Parsarisotto on…