header

Öljyt vaihtoon - Rypsiöljy on öljyjen aatelia

Mainos muokattuKun vaihdat öljyyn, moottorisi alkaa kehrätä. Voiteleva vaikutus tuntuu jokaisessa solussa ja näkyy niin voinnissa, mielialassa kuin ihossa. Erityisesti rypsiöljy on öljyjen aatelia.

Näin kertoo Hyvä Terveys -lehti.

 Elimistön rasvakoostumukselle käy samoin kuin voille, jos siihen sekoitetaan rypsiöljyä. Se notkistuu. Ravitsemustieteilijät ovat öljyjen terveyshyödyistä täysin varmoja.

– Ei löydy yhtään tutkimusta, joka osoittaisi kovan rasvan olevan terveellisempää kuin pehmeän, sanoo Kuopion yliopiston kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab.

Solutasolla asti näkyy, kuinka pehmeä rasva tehostaa aineenvaihduntaa. – Kasviöljyjen pitkistä rasvahappoketjuista muotoutuu joustavia solukalvoja, joiden läpi ravintoaineet pääsevät helpommin kuin kovasta rasvasta rakentuneiden solukalvojen.

Omegoilla onneen

Epäterveellistä kovaa, tyydyttynyttä rasvaa tulee helposti syötyä piilorasvoina maito-, liha- ja leipomotuotteissa. Voi, kookosöljy ja palmuöljy seikkailevat suonissa kuin tulitikut, kertyvät sisäelimiin ja kovettavat sydänlihassolukkoa.

Rasvojen aatelia ovat öljyt, joissa on mahdollisimman paljon monityydyttymättömiä rasvahapposidoksia. Välttämättömiä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja tarvitaan lähes kaikkiin elintoimintoihin, eikä elimistö pysty valmistamaan niitä itse. Ne on saatava ravinnosta.

Valtaosassa monityydyttymättömiäkin öljyjä on enemmän omega-6:a kuin omega-3:a. Niinpä kuutostakaan ei tarvitse erikseen etsiä, vaan voi keskittyä jahtaamaan mahdollisimman suurta omega-3-pitoisuutta.

Rypsiä, sanoo asiantuntija

Omega-3 parantaa kehon rasvahappokoostumusta jo muutamassa viikossa. Kuivan ihon kunto kohenee ja mieliala paranee, kun aivoissa on tarpeeksi rasvasolujen välttämättömiä rakennusaineita. Kun suonet alkavat sulaa, voivat myös autoimmuunitautien, kuten reuman ja atopian, oireet hellittää.

Tarvitsemme omega-3:a päivittäin pari grammaa. Sen saa nauttimalla kämmenenkokoisen palan rasvaista kalaa, kourallisen saksanpähkinöitä – tai pari ruokalusikallista rypsiöljyä.

Hyvä Terveys -lehti listaa kasviöljyt paremmuusjärjestykseen. Ylivoimainen ykkönen on rypsiöljy, jossa tyydyttynyttä rasvaa on vain 6 prosenttia ja omega-3:a 11 prosenttia. Rypsiöljyä voi käyttää kaikkeen ruoanlaittoon ja sillä voi paistaa.

Ursula Schwab on käynyt läpi kaikki tämän vuosituhannen rasvatutkimukset ja suosittelee rypsiöljyä sen monipuolisen koostumuksen vuoksi. Rypsi on kovan rasvan vastalääke – mitä enemmän valmisruokiin ja leipomotuotteisiin piilotettuja tönkkörasvoja syö, sitä tärkeämpää on saada rypsiöljyn juoksevaa rasvaa.

Lähde: Hyvä Terveys 3/2011

 

Pin It

Pehmoiset kädet luomukuorinnalla

kategoriassa Blogi

Pidän mahdollisimman luonnonmukaisista kauneudenhoitokeinoista, ja lisäksi aineksien pitäisi olla edullisia. Kylmäpuristettu rypsiöljy tekee iholle todella…

Hyviä rasvoja kalasta ja rypsiöljystä

kategoriassa Ajankohtaista

Voi Hyvin -lehdessä 3/2017 on artikkeli ”Näin valitset hyvät kalat”.Jutun ravitsemusasiantuntijana haastatellaan ravitsemusterapian professori Ursula…

Brasilialainen feijoada-lihapata ja maniokkiranskalaiset

kategoriassa Blogi

Sateisen harmaana päivänä lämmittää ja ilahduttaa eksoottinen, mausteinen ruoka. Brasilialainen feijoada-pata on lihansyöjän unelma, sillä…