header

Rypsiöljy alentaa verisuonitukoksia ja tulehduksia aiheuttavaa fibrinogeeniä

Rypsiöljyn nauttiminen vähentää terveyttä rapauttavaa fibrinogeeniä elimistössä, osoittaa Tampereen ja Helsingin yliopistoissa tehty rasvahappotutkimus.

Fibrinogeeni alenee, kun ravinnon tyydyttyneitä rasvoja korvataan rypsiöljyllä. Tutkimus julkaistiin Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids -lehdessä.

Fibrinogeeni on tärkein veren hyytymiseen vaikuttava tekijä, jonka kohoaminen edistää verisuonitukosten syntyä ja ylläpitää tulehdustilaa elimistössä. Fibrinogeenin nousu on läheisessä yhteydessä sydän- ja verisuonisairauksiin, aivoinfarktiin, diabetekseen, Alzheimerin tautiin ja dementiaan.

Tutkimus osoittaa, että veren fibrinogeenitasoa nostaa suureksi osaksi omega-3-alfalinoleenihapon puute ruokavaliossa. Tutkijoiden mukaan rypsiöljyn rasvakoostumus on elimistön välttämättömien rasvojen kannalta paras mahdollinen, ja siksi omiaan vähentämään veren fibrinogeenitasoja.

Tutkimukseen osallistui 42 henkilöä, jotka vaihtoivat neljäsosan ravintorasvastaan rypsiöljyyn. He nauttivat noin ruokalusikallisen rypsiöljyä päivässä sellaisenaan esimerkiksi salaatin seassa. Kuurin ansiosta kaikki keskiarvoa korkeammat fibrinogeeniarvot laskivat noin 30 %.

Rasvan vaihtaminen parempaan on hyvä lähtökohta sairauksien ennaltaehkäisyyn sekä lääkehoidon onnistumiseen. Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan dosentti Into Laakson mukaan esimerkiksi iäkkäiden henkilöiden ravintotekijät saataisiin korjattua yksinkertaisesti sillä, että osa rasvoista vaihdettaisiin rypsiöljyyn.

 

Pin It

Bataattihampurilaiset sopivat hiilareita vältteleville

kategoriassa Blogi

Yksi kivoimmista uusista ruokaideoista ovat bataattihampurilaiset, joissa sämpylä on korvattu paksuilla bataattiviipaleilla. Ruoka-annokset ovat todella…

Focacciaa vapunpäivän piknikille!

kategoriassa Blogi

Vappuna aion ehdottomasti leipoa munkkien lisäksi italialaista focacciaa. Leipä on helppotekoinen ja tosi herkullinen, se…

Virgino mukana kotitaloustunnilla Riihimäellä

kategoriassa Ajankohtaista

Virginon toimitusjohtaja Perttu Korolainen vieraili kotitaloustunnilla Riihimäellä Pohjolanrinteen koulussa lokakuussa. Oppilaat kyselivät kiinnostuneina niin urheilijan…