header

Huomio rasvan laatuun - Rasvoissa ei olennaista määrä vaan laatu

Kuluttaja-lehden artikkelin mukaan saamme kovaa, veren kolesteroliarvoja nostavaa rasvaa maitotuotteista, voista, rasvaisesta lihasta sekä leivonnaisista. Hyvän, pehmeän rasvan lähteitä taas ovat margariinit, kasviöljyt (esim. rypsi- ja oliivi-), pähkinät, avokado ja kala.

Pehmeisiin rasvoihin kuuluvat sekä kertatyydyttymättömät että monityydyttymättömät rasvahapot.

Lehden mukaan kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa pitäisi ravinnossa olla mahdollisimman vähän. Välttämättömien, monityydyttymättömien omega-3- ja omega-6-sarjan rasvahappojen tulee olla sopivassa suhteessa.

Mistä sitten tietää, että omega-3:a ja omega-6:ta on sopivassa suhteessa? Hyvä suhde on 1:2:een (1 osa omega-3:a, 2 osaa omega-6:ta). Rypsiöljyssä suhde on täsmälleen kohdallaan. Kuluttaja-lehti kehottaakin suosimaan rasvoissa rypsiöljyä sekä leivän päällä rypsiöljypohjaista margariinia. Paistamiseen ja leivontaan parasta on rypsiöljy.

Lehden mukaan omega-6:ta ei pitäisi saada hirveän paljoa, koska se voi lisätä tulehdusreaktioita elimistössä ja pahentaa allergisia oireita. Omega-6-rasvahapot eivät myöskään ole sydämelle yhtä terveellisiä kuin omega-3-rasvahapot.

Emme kuitenkaan syö omegoja tai rasvahappoja, syömme ruokaa. Tärkeintä on, että ruokavalio kokonaisuudessaan on terveellinen. Rasvoissa olennaista ei ole niiden määrä vaan laatu.

Lähde: Kuluttaja-lehti 6/2009

 

Pin It

Sadonkorjuuajan kasvisruokaa – mehevä punajuurikiusaus

kategoriassa Blogi

Kotimaiset kasvikset ovat juuri nyt parhaimmillaan, ja niistä saa edullista, herkullista ruokaa. Punajuurikiusaus sopii myös…

Välttämättömät rasvahapot rypsiöljystä – 2 rkl päivässä riittää

kategoriassa Ajankohtaista

Maku-lehdessä 7/2016 on artikkeli, jossa vertaillaan rypsiöljyä ja oliiviöljyä. Aikuinen saa päivän välttämättömät rasvahapot täyteen…

Ikisuosikki – mokkapalat!

kategoriassa Blogi

Mokkapalat ovat suosittuja vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Ja ovathan ne todella herkullisia, yhden sijaan menee…