header

Huomio rasvan laatuun - Rasvoissa ei olennaista määrä vaan laatu

Kuluttaja-lehden artikkelin mukaan saamme kovaa, veren kolesteroliarvoja nostavaa rasvaa maitotuotteista, voista, rasvaisesta lihasta sekä leivonnaisista. Hyvän, pehmeän rasvan lähteitä taas ovat margariinit, kasviöljyt (esim. rypsi- ja oliivi-), pähkinät, avokado ja kala.

Pehmeisiin rasvoihin kuuluvat sekä kertatyydyttymättömät että monityydyttymättömät rasvahapot.

Lehden mukaan kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa pitäisi ravinnossa olla mahdollisimman vähän. Välttämättömien, monityydyttymättömien omega-3- ja omega-6-sarjan rasvahappojen tulee olla sopivassa suhteessa.

Mistä sitten tietää, että omega-3:a ja omega-6:ta on sopivassa suhteessa? Hyvä suhde on 1:2:een (1 osa omega-3:a, 2 osaa omega-6:ta). Rypsiöljyssä suhde on täsmälleen kohdallaan. Kuluttaja-lehti kehottaakin suosimaan rasvoissa rypsiöljyä sekä leivän päällä rypsiöljypohjaista margariinia. Paistamiseen ja leivontaan parasta on rypsiöljy.

Lehden mukaan omega-6:ta ei pitäisi saada hirveän paljoa, koska se voi lisätä tulehdusreaktioita elimistössä ja pahentaa allergisia oireita. Omega-6-rasvahapot eivät myöskään ole sydämelle yhtä terveellisiä kuin omega-3-rasvahapot.

Emme kuitenkaan syö omegoja tai rasvahappoja, syömme ruokaa. Tärkeintä on, että ruokavalio kokonaisuudessaan on terveellinen. Rasvoissa olennaista ei ole niiden määrä vaan laatu.

Lähde: Kuluttaja-lehti 6/2009

 

Pin It

Olut maistuu kesäruokien kaverina – kokeile rohkeasti uusia yhdistelmiä

kategoriassa Ajankohtaista

”On ollut valtava ilo seurata olutkulttuuria näinä vuosina, kun se on kehittynyt ja saanut uusia…

Paras kanakeitto syntyy pitkään hauduttamalla

kategoriassa Blogi

Alkuvuoden koleissa ilmoissa maistuu parhaiten höyryävän kuuma keitto. Olen jo useana vuotena tehnyt ison kattilallisen…

Kylmäpuristettu rypsiöljy tuli keittiöön jäädäkseen

kategoriassa Ajankohtaista

Kotitalousopettajien liiton tuore puheenjohtaja Minna Vanhala opettaa yläkoululaisille hyvää ravitsemusta, arjen rytmejä, talousosaamista, tunnetaitoja, kestävää…