header

Hyvä rasva pitää liikkeessä - Hiihtäjä ja liikuntakasvattaja Eevamari Oksanen

eevisfeelmaxHiihtäjä ja liikuntakasvattaja Eevamari Oksanen kannustaa terveisiin elämäntapoihin ja hyvään elämään:

"Tarpeeksi hyviä rasvoja, paljon vettä sekä runsaasti marjoja ja kasviksia, joista saa antioksidantteja ja muita tärkeitä ravintoaineita. Valkoinen sokeri ja valkoinen vehnäjauho pois, niin sillä pääsee jo pitkälle. Se on loppupeleissä tosi yksinkertaista!"

SM-tason hiihtäjä Eevamari Oksanen odottaa jo innolla alkavaa talviurheilukautta. "Olen juuri lähdössä treenileirille Vuokattiin. "Tänä vuonna tavoitteeni on SM-kisoissa päästä henkilökohtaisilla matkoilla viiden sakkin, viesteissä mitaleille. Sotilas-MM-kisoissa toivon mahtuvani kuuden kärkeen, ja maailmancup-kisoja aion kiertää mahdollisimman paljon."

Eevamarille terveys ja hyvinvointi ovat tärkeitä asioita. Niihin hän opastaa myös työssään liikuntakasvatusaliupseerina Keuruun pioneerirykmentissä. "Tarvitaan hyvää ruokaa, liikuntaa ja lepoa oikeassa suhteessa. Kymmeneltä olisi erittäin hyvä päästä nukkumaan, jotta syvän unen vaihe osuisi oikeaan kohtaan. Kannattaa myös harrastaa monipuolisesti erilaista liikuntaa. Aina ei tarvitse liikkua täysillä, jotta se tehoaisi. Ihan vaikka marjojen poimiminen, luonnosta nauttiminen ja ulkoilu tekevät todella hyvää."

Eevamari muistuttaa suoliston hyvinvoinnin merkityksestä. "Jos suolisto voi hyvin, koko ihminen voi hyvin ja silloin myös hyvä vastustuskyky. Paljon kuituja ja antioksidantteja, täysjyväviljaa, vihanneksia ja hedelmiä sekä kylmäpuristettua rypsiöljyä. Meidän puolustusjärjestelmämme on suolistossa, siellä puhdistuvat kaikki kuona-aineet pois."

Aitoa, puhdasta ruokaa itse kokaten

Ruuanlaitto on Eevamarin rakkaimpia harrastuksia. "Tykkään laittaa ruokaa. Silloin tiedän mitä syön, voin välttää turhia lisäaineita ja saan mieleisiäni makuja."

Bravuureja on muun muassa bataatti-sipulimunakas, johon tulee Luomu Virginoa, maitoa, luomumunia, sipulia, bataattia, ruususuolaa ja valkopippuria.

"Rakastan puuroja – voisin elää pelkällä puurolla! Esimerkiksi uunissa tehty spelttipuuro tai tattaripuuro on ihan mahtavaa. Speltti-puolukkapuuroon käytän spelttihelmiä tai -hiutaleita, maitoa, suolaa ja survottuja puolukoita. Kylmäpuristettua rypsiöljyä sekoitan valmiiseen puuroon."

Suosikkeja ovat myös erilaiset smoothiet ja pirtelöt. "Marjoja, siemeniä tai pähkinöitä, öljyä, maustamatonta jugurttia tai riisimaitoa sekä hunajaa tehosekoittimeen, niin varmasti lähtee päivä käyntiin."

Kylmäpuristamalla parasta

Eevamari käyttää kylmäpuristettua Virginoa-rypsiöljyä, koska sitä ei ole käsitelty. "Virginossa on tallella kaikki, mitä rypsistä saa irti öljymuodossa. Siitä saa hyviä rasvoja, ja etenkin öljyn sisältämä ubikinoni on urheilijalle tärkeää".

"Laitan Virginoa piiraspohjiin, salaatin kastikkeisiin ja dippitarjoiluun. Syysiltoina on mukava nauttia ystävien kanssa dippikutsuista. Silloin laitan yhteen astiaan valkosipulilla maustettua rypsiöljyä, siihen voi kastaa ruisleipäpaloja ja kasviksia."

Kuvateksti: "Moni pelkää että syö liikaa rasvaa. Mutta hyviä rasvoja pitää saada. Itse olen huomannut, että kylmäpuristettu rypsiöljy pitää myös makeanhimon poissa", hiihtäjä Eevamari Oksanen sanoo.

Pin It

Virgino on Janakkalan vuoden yritys 2012

kategoriassa Ajankohtaista

Janakkalan kunnanhallitus on valinnut Kankaisten Öljykasvit Oy:n vuoden yritykseksi. Hämäläisten viljelijöiden vuonna 1994 perustama yritys,…

Kaikki kasvikset käyvät grilliin

kategoriassa Blogi

Lihan, broilerin ja kalan lisäksi moni on grillannut tomaatteja, herkkusieniä ja kasvisvartaita. Viime aikoina grillaus…

Linolihappo on hyväksi terveydelle

kategoriassa Ajankohtaista

Harvardin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan sepelvaltimotaudin ja sydänkuoleman vaara vähenee, kun voi vaihdetaan kasviöljyyn, esimerkiksi…