Monella on kesäperinteenä tarjota kahvin kera itsetehtyä kermatäytekakkua.
Rahka, appelsiinimehu ja miedosti pähkinäinen kylmäpuristettu rypsiöljy raikastavat tämän mehevän täytekakun.
Koristeeksi käyvät appelsiiniviipaleiden lisäksi tuoreet yrtit kasvimaalta, vaikkapa sitruunamelissa tai minttu.
Vaalea kakkupohja:
(n. 22 cm irtopohjavuokaan)
100 g voita
1 dl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
0,5 dl appelsiinista puristettua mehua
1,5 dl vettä
1.5 dl kermaviiliä
2 munaa
3 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sulata voi mikrossa. Sekoita joukkoon öljy, vesi, mehu ja kermaviili sekä munat yksitellen hyvin sekoitellen. Lisää sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinan joukkoon mahdollisimman vähän vaivaten.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa n. 50 minuuttia uunin alatasolla, kunnes kakun keskelle pistettyyn tikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa.
Anna pohjan jäähtyä kunnolla.
Täyte ja kuorrutus:
2 appelsiinia
2 prk rasvatonta maitorahkaa
4 rkl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
4 rkl appelsiinista puristettua mehua
2 dl kuohu- tai vispikermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Halkaise kakku ja kostuta halutessasi appelsiinimehulla tai maidolla. Vaahdota kerma. Sekoita kulhossa rahka, appelsiinimehu, öljy, sokeri ja vaniljasokeri tasaiseksi. Lisää kermavaahto varovasti sekoittaen. Levitä alemmalle kakkupohjalle täytettä sekä kuorittua, pieneksi viipaloitua appelsiinia. (Poista appelsiineista myös kitkerä, valkoinen kuoriosa.) Laita toinen kakkulevy päälle ja levitä kuorrutusta päälle ja reunoille. Koristele appelsiinilla tai esim. mansikoilla ja tuoreilla yrteillä.