header

Nautitaan täydellä sydämellä! - Terveydenhoitaja Marja-Liisa Heino

VIRGINO2Terveydenhoitaja, Kiipulan sydänkurssien vastaavan työstä vastikää eläkkeelle jäänyt Marja-Liisa Heino on niin iloinen, vauhdikas ja pirteä, että moni 20 vuotta nuorempi jää jälkeen. Marja-Liisa on vannoutunut kylmäpuristetun rypsiöljyn käyttäjä.

"Työskentelin vuosien mittaan eri firmoissa työterveyshoitajana. Viimeksi olin pitkään Kiipulan koulutus- ja kuntoutuskeskuksessa. Jäin eläkkeelle toukokuun alusta 63-vuotiaana, mutta koska kuntoni on hyvä, teen jatkossakin työkeikkoja muun muassa Virginolle", Marja-Liisa kertoo.

Hän toimii sydämen asialla myös vapaa-ajalla, Kanta-Hämeen sydänpiirin hallituksessa sekä Hämeenlinnan seudun Sydänyhdistyksen puheenjohtajana.

"Minulla itselläni ei ole ollut sydänsairautta, mutta työssäni näin, miten tärkeää on sydäntautien ennaltaehkäisy terveiden elämäntapojen kautta. Ja vaikka sairastuisi sepelvaltimotautiin, sen kanssa pärjää, kun kiinnittää huomiota ruokavalioon ja liikuntaan. Tätä sanomaa haluan viedä eteenpäin. Järjestämme esimerkiksi liikuntatapahtumia ja kaikille avoimia luentoja."

Iloa pinnassa

"Mieheni kanssa olemme nyt kotona kahdestaan, mutta kaksi aikuista poikaa ja kolme lastenlasta tuovat touhua ja iloa elämään. Käsitöitä teen nyt entistä enemmän kun on aikaa, ja aloitin myös uuden harrastuksen, kangaspuilla kutomisen", Marja-Liisa kertoo eläkepäivistään.

"Liikunta ei ole minulle oikeastaan edes harrastus, vaan elämäntapa; olen kokeillut melkein kaikkea! Käyn sauvakävelemässä, kuntosalilla, jumpissa ja latinotanssitunneilla, pyöräilen, hiihdän sekä luistelen. Aina kun on aikaa niin lähden liikkeelle, ja välillä saan tuon isännänkin mukaan", Marja-Liisa hymyilee.

Avioliitossa tuli keväällä 40 vuotta täyteen. "Sovimme, että eiköhän tässä vielä toisetkin 40 vuotta jatketa yhdessä!"

Hyvää rasvaa tarvitaan

Sydänkursseilla ravinto oli yksi pääaiheista. Muidenkin kuntoutujien kanssa puhuttiin ravinnon tärkeydestä terveyden ja työssä jaksamisen kannalta. "Pehmeillä rasvoilla on suuri merkitys. Suomalaista kylmäpuristettua rypsiöljyä suositeltiin meillä Kiipulassa jo pitkään. Myös painonhallintaryhmien kanssa käytiin Virginon tuotantolaitosella. Sieltä saimme aina hyvin asiallista tietoa", Marja-Liisa kiittelee.

"Itselläni on sukuperimänä korkea kolesteroli, ja jos lipsun syömisissä koviin rasvoihin, se näkyy heti arvoissa. Siksi otan Virginoa joka aamu ruokalusikallisen, paistan sillä kaiken sekä käytän leivonnassakin. Hyvä rasva on todella tärkeää myös laihduttajille!"

"Viimeksi tein Virginolla pestoa, johon laitoin paljon valkosipulia – tosi herkullista. Kylmäpuristetun rypsiöljyn maussa maistuu puhdas rypsi", Marja-Liisa kiteyttää.

Hänen mielestään hyvinvoinnin tärkeitä osatekijöitä ovat ravinnon ja liikunnan ohella rentoutuminen, oma perhe ja muut sosiaaliset suhteet. "Olen todella hyvä nukkuja, olen aina nukkunut paljon. Nautin myös mielenkiintoisista haasteista ja yhdessä tekemisestä mukavien ihmisten kanssa mm. Sydänyhdistyksessä. Siksi oli niin ihanaa Terveysmessuillakin höpöttää ihmisten kanssa Virginon standillä!"

Pin It

Kotitalousopettajan resepti hyvään elämään: Herkullista ruokaa, liikuntaa ja iloista mieltä

kategoriassa Ajankohtaista

"En usko pikadieetteihin tai muodikkaisiin rajoitettuihin ruokavalioihin. Noudatan suomalaisia ravitsemussuosituksia ja kohtuullisuutta kaikessa sekä liikun…

Leena Uotila: Syöminen on taitolaji

kategoriassa Ajankohtaista

Leena Uotila on ehtinyt isoäidin ikään, mutta vetää töissä täysillä. Arjen ja pyhänkin täyttävät Helsingin…

Caesar-salaatti on omaa luokkaansa

kategoriassa Blogi

Suunnittelin asiakkaalleni reseptejä, joissa yhtenä ainesosana tuli olla leipä. Heti ensimmäisenä mieleeni tuli klassinen caesar-salaatti,…