header

Tomaatit suojaavat niin syövältä kuin sydänkohtauksiltakin

tausta– rypsiöljyssä kuumentaminen edistää lykopeenin imeytymistä.

Kotimaisten tomaattien kausi on nyt parhaimmillaan. Jotta tomaattien terveysvaikutuksista saisi kaiken irti, ne kannattaa nauttia kypsennettyinä, kertoo Helsingin Sanomat.

TOMAATTI kuuluu suomalaiseen ruokapöytään niin kesällä kuin talvellakin: milloin tuore tomaatti koristaa voileipää, milloin tuo maukkautta pastakastikkeeseen. Kesällä erityisesti makeat kirsikkatomaatit maistuvat välipalana, salaateissa ja grillattuina.

Tomaattien terveyshyödyt perustuvat pitkälti niiden runsaaseen lykopeenin määrään. Lykopeenin hyötyjä on tutkittu muun muassa Itä-Suomen yliopistossa. Tutkimusten mukaan miehillä, joiden veren lykopeenitaso on matala, on yli kolminkertainen riski sairastua sydäninfarktiin ja aivohalvaukseen verrattuna miehiin, joilla on veressään runsaasti lykopeenia.

”Tomaattien syöminen päivittäin on fiksu homma. Erityisesti miehille, mutta miksei myös naisille, sillä tomaateilla on havaittu vaikutus sydän- ja verisuonitautien syntyyn”, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen, jota on haastateltu HS:n artikkeliin.

2000-luvun alkupuolella Kuopion yliopiston tutkijat totesivat lykopeenin estävän myös kaulavaltimoiden seinämien paksuuntumista. Seinämän paksuuntuminen lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Lisäksi paljon tomaatteja syövät saattavat välttyä muita todennäköisemmin myös iho- ja vatsasyöviltä. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan runsaasti tomaattia sisältävä ruokavalio pienensi hiirien riskiä sairastua ihosyöpään 50 prosenttia.

Lykopeenia saa tomaattien lisäksi myös esimerkiksi vesimelonista.

LYKOPEENI on vahva rasvaliukoinen antioksidantti, joka antaa tomaateille niiden ominaisen punaisen värin. Kuumennettaessa lykopeeni muuttuu muotoon, josta elimistön on helpompi ottaa se käyttöön.

Tomaatteja tai esimerkiksi tomaattipyreetä kuumennettaessa mukana kannattaa olla jonkinlaista rasvaa, kuten rypsiöljyä. Rasvat edistävät lykopeeniyhdisteiden ja muiden karotenoidien imeytymistä.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan: http://www.hs.fi/ruoka/art-2000005308877.html?share=90d11ada07a24e387e241ac710030988

Katso myös keittiömestari Jaakko Kolmosen tomaattisen kasvissosekeiton ohje.
Pin It

Karppaa viisaasti, valitse öljyt

kategoriassa Ajankohtaista

Viisaasti karpatessa suositaan kasvirasvoja, kuten kylmäpuristettua rypsiöljyä, sekä nautitaan runsaasti proteiinia joka pitää kylläisenä ja…

Hyviä rasvoja kalasta ja rypsiöljystä

kategoriassa Ajankohtaista

Voi Hyvin -lehdessä 3/2017 on artikkeli ”Näin valitset hyvät kalat”.Jutun ravitsemusasiantuntijana haastatellaan ravitsemusterapian professori Ursula…

Rypsiöljyn rasvahappokoostumus on terveyden kannalta ihanteellinen

kategoriassa Ajankohtaista

Rypsiöljyssä linolihappo (omega-6) ja alfalinoleenihappo (omega-3) ovat ihanteellisessa keskinäisessä suhteessa. Rypsiöljy onkin rasvahappotasapainon kannalta ihanteellinen…