header

Huippukeittiömestarin ohjeet: Virginoa juuresten, sienten ja grillatun lihan kera

kim_palhus_2013Ruokalähettilään tehtävät ovat vieneet huippukokki Kim Palhusia maasta toiseen. "Olen ollut suomalaista ruokaa promoamassa Yhdysvalloissa, Ranskassa, Venäjällä, kaikissa Pohjoismaissa, Singaporessa ja Kiinassa", Kim kertoo.

Kansainvälisille vieraille hän tarjoaa puhtaita skandinaavisia makuja: sesongin mukaan suomalaisia järvikaloja, marjoja, riistaa ja kylmäpuristettua rypsiöljyä.

Kimin mielestä kylmäpuristetun rypsiöljyn edut terveyden kannalta ovat merkittävät. "Hienoa on myös se, että kun Virginon käytön omaksuu päivittäiseen ruoanvalmistukseen tulevat sen terveysvaikutteet ikään kuin automaattisesti päivittäisaterioiden mukana. Kun öljyn maun kanssa tulee tutuksi, voi sitä ottaa aamulla ruokalusikallisen, joka vastaa päivittäistä omega-3-rasvahappjen tarvetta. Virgino on hyvä ja turvallinen kasvisperäinen vaihtoehto välttämättömien omega-3:sten saantiin."

Kim Palhus

Keittiömestari Kim Palhus on ravintolatoimen päällikkö Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa Espoossa. Ennen Hanasaareen siirtymistä hän toimi keittiöpäällikkönä ja ruokatuotannon opettajana Laurea ammattikorkeakoulussa Espoon Leppävaarassa. Palhus on myös asunut ja työskennellyt ulkomailla, mm. Pietarissa Yhdysvaltain pääkonsulaatissa ja Moskovassa Yhdysvaltain suurlähetystössä.

Kasvisruokiin täyteläistä aromia

"Ruoanlaitossa käytän Virginoa mielelläni kaikkeen, jossa on kasviksia, juureksia tai sieniä. Sen maanläheinen ja täyteläinen maku täydentää niiden omia aromeja. Leivonnassa se sopii hyvin ruokaleipien leivontaan. Esimerkiksi porkkanaleipätaikinaan kylmäpuristettu antaa hienon lisäaromin. Puhumattakaan eksoottisimmista raaka-aineista kuten nokkonen tai speltti. Myös blinien paistossa sekä olutleivän valmistuksessa Virgino on oiva kumppani. Kasvispyttipannuun Virgino antaa mahtavan aromin, kun sitä käyttää paistoöljynä ja muistaa käyttää riittävän korkeaa lämpötilaa, jotta kasvikset ja juurekset paahtuvat kunnolla", Kim vinkkaa.

Kim Palhus on menossa helmikuussa Moskovaan suomalaisten elintarvikeyritysten edustajien kanssa Prodexpo-messuille. "Messuilla esittäytyy Food From Finland -osasto joka on uusi kattobrändi suomalaisille raaka-aineille ja elintarvikkeille. Valmistan pieniä maistiaisia osastolla mukana olevien yritysten tuotteista ja maistatamme niitä messuvieraille."

Viime aikoina hän onkin kokeillut Virginoa venäläisten herkkujen valmistukseen. "Venäläisessä keittiössä käytetään paljon juureksia ja vihanneksia kuten meillä suomessakin. Sen lisäksi sienten käyttö on Venäläisten sydäntä, vai pitäisikö sanoa vatsaa lähellä – nämä raaka-aineet kattavat suuren määrän venäläisen keittiön klassikkoruokia, joiden valmistamisessa Virgino antaa lisäaromeita ja rustiikkia täyteläistä makua. Niitä ovat hapankaaliruoat kylminä tai lämpiminä, Borsts-keitto ja erilaiset lammasruoat kuten saslikit. Pelmenit, blinit, herkkusieniruoat ja paistetut sienet. En oikein keksi sellaista ruokaa johon kylmäpuristettu rypsiöljy ei sopisi, koska venäläisessä keittiössä osataan käyttää paljon mausteita ja valkosipulia, jotka sopivat hyvin yhteen Virginon aromeiden kanssa."

Hunajan, valkosipulin ja oluen aromeja

Kuukauden reseptikin syntyi miettimällä niitä raaka-aineita ja ruokia, joista Venäläiset pitävät. Herkullinen ohje sopii taatusti myös suomalaiseen makuun! "Mietin mitkä ovat niitä aineksia joista syntyy maukas venäläinen ruoka. Luonnollisesti mieleeni tulivat hunaja, valkosipuli, sienet, olut, yrtit ja grillattu liha oli se sitten nautaa, porsasta tai lammasta", Kim kuvailee.

"Herkullista Virginon kera olisi myös venäläisten rakastaman venäläinen salaatti, jossa on paljon erilaisia kasviksia, makaronia ja majoneesia. Myös majoneesin valmistamisessa voi 1/3 osan öljyn määrästä korvata Virginolla, jolloin siitä tulee aromikkaampi ja samalla siihen tulee terveysvaikutteet ihan huomaamatta. Caesar-salaatin kastikkeessa käyttäisin samaa prosenttia öljymäärässä, jotta kastikkeen maku ei tule liian dominoivaksi."

"Blinien paistamisessa Virgino on hyvä kumppani. Tilkka Virginoa kylmän sinappikastikkeen joukkoon antaa hienon aromin tilin kera. Virginosta saa mitä aromaattisempia salaattikastikkeita, rohkeutta ja kokeilunhalua mukaan ruoanvalmistukseen, niin jokainen kotikokkikin voi tehdä yllättäviä ja herkullisia löytöjä!"

Katso Kimin herkullinen Virgino resepti alta:
Pariloitua broilerinrintaa, sieni-pekoni ohrattoa ja rypsiöljy-hunajaemulsiota »

Pin It

Kotitalous-lehti: kylmäpuristettu rypsiöljy pohjoismaista superruokaa

kategoriassa Ajankohtaista

Kotitalous-lehdessä 1/2010 useat tutkijat ja asiantuntijat kertovat huipputrendikkäästä pohjoismaisesta ruokakulttuurista ja sen superruoista; täysjyvärukiista ja…

Maukas broileririsotto raikkaan salaatin kera

kategoriassa Blogi

Italialainen risotto on kuin pyttipannu – sen pääraaka-aineeksi voi laittaa maun mukaan melkein mitä vain:…

Carola ja Ville kokkaavat nepalilaista ruokaa rennolla otteella

kategoriassa Ajankohtaista

26-vuotiaat turkulaiset Carola Waselius ja Ville Kuvaja olivat viime keväänä työharjoittelussa Nepalin pääkaupungissa Katmandussa. Mukaan…