header

Lisää rasvaa! - Hyviä, pehmeitä rasvoja ei koskaan kannata vältellä

Viva-lehti (9/2011) muistuttaa, ettei ruokavaliosta saa karsia liikaa rasvaa, sillä jokainen elimistön solu tarvitsee rasvaa toimiakseen. Rasvan laatu ratkaisee.

Viitisen vuotta sitten Pirjo Saarnia, 41, kärsi niveltulehduksista. Laillistettu ravitsemusterapeutti oli tottunut syömään ja elämään terveellisesti. Silti hän sai avun ruokavaliomuutoksella; nimenomaan lisäämällä rasvaa.

"Lisäsin ruokavaliooni huomattavat määrät kala- ja kasviöljyjä sekä pähkinöitä, siemeniä ja manteleita. Niveltulehduksia ei ole ollut sen jälkeen. Myös ihoni voi nyt paljon paremmin. Olen sataprosenttisesti vakuuttunut rasvojen tärkeydestä", hän sanoo.

Rasvoja on kahta pääluokkaa: pehmeitä ja kovia. Kovaa rasvaa saamme rasvaisista maito- ja lihatuotteista. Rasvojen merkitys nousee varsinkin iän myötä, jollein kolesteroli ja verenpaine tapaavat nousta. Niin tapahtuu helposti silloin, jos rasvojen laatu ei ole kunnossa.

"Rasvan laatu ratkaisee. Hyviä, pehmeitä rasvoja ei koskaan kannata vältellä", Saarnia sanoo. Hyvien rasvahappojen puute altistaa muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille. Niiden puute vaikuttaa näköaistiin, aivojen toimintaan, muistiin ja mieleen.

Rasvaa tarvitaan myös, jotta rasvaliukoiset vitamiinit A, D, E ja K imeytyisivät. Ne vaikuttavat mm. ihon vanhenemiseen, luustoon ja veren hyytymiseen.

Ruoanlaitossa kannattaa suosia erilaisia kasviöljyjä. On tärkeää muistaa, mitkä öljyt kestävät kuumennusta ja mitkä eivät. Rypsiöljyssä ja oliiviöljyssä on runsaasti öljyhappoa, joka on kertatyydyttymätön rasvahappo. Öljyhappo kestää kuumennuksen paremmin kuin monityydyttymättömät rasvahapot.

Tee itse terveellinen levite:

1/3 öljyä, esimerkiksi rypsiöljyä

1/3 huoneenlämpöistä voita

1/3 rahkaa. Sekoita haarukalla tasaiseksi massaksi ja mausta esimerkiksi yrteillä.

Lähde: Pirjo Saarnia, Rasvoilla parempaa terveyttä (Otava 2011)

Pin It

Pataleipä - hyvää ja kaunista

kategoriassa Blogi

Päätin kokeilla pataleipää, joka on noussut hyvin suosituksi leivonnan harrastajilla. Kyllä kannatti - tämän helpommalla…

Kolesteroli on elintärkeä ja kohtalokas aine

kategoriassa Ajankohtaista

Tekniikan maailmassa 2/2018 on laaja artikkeli kolesterolista. Juttuun on haastateltu professori, sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri…

Kotitalousopettajan resepti hyvään elämään: Herkullista ruokaa, liikuntaa ja iloista mieltä

kategoriassa Ajankohtaista

"En usko pikadieetteihin tai muodikkaisiin rajoitettuihin ruokavalioihin. Noudatan suomalaisia ravitsemussuosituksia ja kohtuullisuutta kaikessa sekä liikun…