header

Lisää rasvaa! - Hyviä, pehmeitä rasvoja ei koskaan kannata vältellä

Viva-lehti (9/2011) muistuttaa, ettei ruokavaliosta saa karsia liikaa rasvaa, sillä jokainen elimistön solu tarvitsee rasvaa toimiakseen. Rasvan laatu ratkaisee.

Viitisen vuotta sitten Pirjo Saarnia, 41, kärsi niveltulehduksista. Laillistettu ravitsemusterapeutti oli tottunut syömään ja elämään terveellisesti. Silti hän sai avun ruokavaliomuutoksella; nimenomaan lisäämällä rasvaa.

"Lisäsin ruokavaliooni huomattavat määrät kala- ja kasviöljyjä sekä pähkinöitä, siemeniä ja manteleita. Niveltulehduksia ei ole ollut sen jälkeen. Myös ihoni voi nyt paljon paremmin. Olen sataprosenttisesti vakuuttunut rasvojen tärkeydestä", hän sanoo.

Rasvoja on kahta pääluokkaa: pehmeitä ja kovia. Kovaa rasvaa saamme rasvaisista maito- ja lihatuotteista. Rasvojen merkitys nousee varsinkin iän myötä, jollein kolesteroli ja verenpaine tapaavat nousta. Niin tapahtuu helposti silloin, jos rasvojen laatu ei ole kunnossa.

"Rasvan laatu ratkaisee. Hyviä, pehmeitä rasvoja ei koskaan kannata vältellä", Saarnia sanoo. Hyvien rasvahappojen puute altistaa muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille. Niiden puute vaikuttaa näköaistiin, aivojen toimintaan, muistiin ja mieleen.

Rasvaa tarvitaan myös, jotta rasvaliukoiset vitamiinit A, D, E ja K imeytyisivät. Ne vaikuttavat mm. ihon vanhenemiseen, luustoon ja veren hyytymiseen.

Ruoanlaitossa kannattaa suosia erilaisia kasviöljyjä. On tärkeää muistaa, mitkä öljyt kestävät kuumennusta ja mitkä eivät. Rypsiöljyssä ja oliiviöljyssä on runsaasti öljyhappoa, joka on kertatyydyttymätön rasvahappo. Öljyhappo kestää kuumennuksen paremmin kuin monityydyttymättömät rasvahapot.

Tee itse terveellinen levite:

1/3 öljyä, esimerkiksi rypsiöljyä

1/3 huoneenlämpöistä voita

1/3 rahkaa. Sekoita haarukalla tasaiseksi massaksi ja mausta esimerkiksi yrteillä.

Lähde: Pirjo Saarnia, Rasvoilla parempaa terveyttä (Otava 2011)

Pin It

Öljyt vaihtoon - Rypsiöljy on öljyjen aatelia

kategoriassa Ajankohtaista

Kun vaihdat öljyyn, moottorisi alkaa kehrätä. Voiteleva vaikutus tuntuu jokaisessa solussa ja näkyy niin voinnissa,…

Vellamo-ravintolan omistaja Sanna Virtanen:

kategoriassa Ajankohtaista

Ruoka-ala on minulle unelma-ammatti Yrittäjyys ruoka-alalla teettää paljon työtä mutta myös onnistumisen elämyksiä. Sanna Virtanen…

Maanantaisoturi taistelee uudenlaisen naiskuvan puolesta - Kahvakuulaurheilija Kukka Laakso

kategoriassa Ajankohtaista

Kahvakuulaurheilija, -valmentaja ja seurattu bloggaaja Kukka Laakso kehottaa treenaamaan, syömään ja elämään niin, että keho,…