header

Rypsiöljy on superöljyä

aira2Iltalehden haastattelemat asiantuntijat pitävät suomalaista rypsiöljyä rasvahappokoostumukseltaan huomattavasti oliiviöljyä parempana.

"Rypsi on lähiruokaa, oliiviöljy on aina tuontituote", muistuttaa Kotitalousopettajien liiton toiminnanjohtaja Aira Kuvaja.

Oikeat rasvahapot ovat elimistölle yhtä tärkeitä kuin vitamiinit, muistutetaan Iltalehdessä 6.5.2012. Jos ruokavalioomme kuuluu kalaa kaksi kertaa viikossa, päivittäin hiukan pähkinöitä ja pari ruokalusikallista rypsiöljyä päivässä, rasvahapposaantimme on kohdallaan. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen mukaan suomalaiset arastelevat öljyn käyttöä ruuanlaitossa. Olemme ottaneet liian tosissamme rasvan vähentämisen.

Ravintomme rasvahapoista ainoastaan omega-6-perheen linolihappo ja omega-3-perheen alfalinoleenihappo ovat välttämättömiä. Saamme ravinnostamme helposti linolihappoa, mutta juuri alfalinoleenihappoa pitäisi saada enemmän. Helposti ja edullisesti sitä saa rypsiöljystä.

"Rypsiöljyssä on optimaalinen linolihapon ja alfalinoleenihapon suhde", vahvistaa Helsingin yliopiston ravitsemustieteen dosentti Riitta Freese.

Laatikainen pitää kylmäpuristetusta rypsiöljystä, koska siinä näyttää olevan parhaiten antioksidantteja ja polyfenoleita. "Rypsiöljy aiheuttaa kaikkein suotuisimman kokonaiskolesterolin ja LDL-kolesterolin suhteen verrattuna esimerkiksi voihin, auringonkukkaöljyyn tai oliiviöljyyn", Laatikainen sanoo.

Rypsiöljystä ei puutu mitään

"Ravitsemuksellisesti mitään ei jää puuttumaan, jos kaikki käytettävä öljy on rypsiöljyä", kertoo kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta. Oliiviöljyn terveellisyys on hänen mukaansa osin markkinoinnilla tehtyä mielikuvaa. Välimeren maissa oliiviöljyn tuotanto on tärkeä elinkeino.

"Sydänterveys paranee, kun kovaa rasvaa vähennetään ja kasvirasvan osuutta lisätään", Schwab lisää. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan rypsiöljy alentaa veren fibrinogeenitasoa. Kohonneilla fibrinogeeniarvoilla on yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksien, aivoinfarktin, kakkostyypin diabeteksen, Alzheimerin taudin ja dementian riskiin.

Rypsi on lähiruokaa

Aira Kuvaja nostaa rypsiöljyn erinomaisen rasvahappokoostumuksen rinnalle sen, että rypsi on kotimaista, oliiviöljy tuontitavaraa. Jos rypsiöljyn maku ei miellytä, sen voi sekoittaa aamupuuroon, luonnonjogurttiin tai mehukeittoon. Valkosipuli ja yrtit ovat herkullisia öljyn mausteita. Kuvaja itse nauttii aamuisin kaksi ruokalusikallista kylmäpuristettua rypsiöljyä sellaisenaan.

"Kokonaiskolesterolini on vain 3,6 ja huono LDL-kolesteroli ainoastaan 1,7, joka on rypsiöljyn nauttimisen ansiota", Kuvaja huomauttaa.

Vain kaksi ruokalusikallista päivässä

Päivän annoksen välttämättömiä rasvahappoja saa kahdesta ruokalusikallisesta rypsiöljyä. Oliiviöljyä pitäisi Iltalehden mukaan nauttia peräti 15 ruokalusikallista! 60-prosenttista, rypsiöljypohjaista margariinia puolestaan tarvitaan 6 ruokalusikallista.

Miten Välimeren maiden asukkaat sitten saavat tarpeeksi alfalinoleenihappoa, vaikka eivät käytä rypsiöljyä? Syynä on runsas pähkinöiden ja vihreiden vihannesten ympärivuotinen käyttö, ei niinkään oliiviöljy. Ruokavalion kokonaisuus ratkaisee.

 

Pin It

Hyvään kuntoon ja ruokavalioon ei ole oikotietä - Hiihtäjä Eevamari Oksanen

kategoriassa Ajankohtaista

Eevamari Oksanen on pienestä pitäen haaveillut hiihtäjän urasta – siitä lähtien, kun suuri idoli Marja-Liisa…

Sopimusviljelyllä puhdasta suomalaista ruokaa

kategoriassa Ajankohtaista

Risto Ojala on yksi Virginon pitkäaikaisimmista sopimusviljelijöistä ja yhteistyökumppanista. ”Asumme Janakkalassa Kerkkolan kylässä, jossa tyttäremmekin…

Itseleivotut croissantit sunnuntain aamiaiselle

kategoriassa Blogi

Voiko olla ihanampaa tarjottavaa viikonlopun aamiaiselle tai brunssille kuin juuri uunista tulleet croissantit? Croissantien kanssa…