header

Huippukokki ja grillivelho Kim Palhus: Mitä tahansa voi grillata!

kim palhus 2013Kim Palhus on loihtinut grillireseptejä, joista saa yhdisteltyä monta erilaista mieleenpainuvaa ateriakokonaisuutta.

Barbeque-keittiön synnyinsijoilla ovat erittäin suosittuja glasyyrit eli grillausöljyt, joilla grilliherkkuja voidellaan grillauksen aikana. Niiden käyttö kruunaa hyvän aterian!

Grillausöljyt ovat nyt todella suosittuja grillauksessa, puuhiiligrillien uuden tulemisen ohella. Grillausöljyn ainesosia ovat happo, kuten punaviini tai tyrnimehu, sekä eksoottiset mausteet.

"Tärkein raaka-aine on laadukas öljy, joka tuo makua ja aromia sekä kestää grillin kuuman lämpötilan. Itse suosittelen kylmäpuristettua rypsiöljyä", Kim Palhus sanoo.

Kim neuvoo jättämään valmiit kastikkeet ja marinadit kaupan hyllylle. "Ruualta halutaan nyt aitoutta, makua, tuoreutta ja terveellisyyttä. Tähän grillausöljyt sopivat erinomaisesti! Grillatessakaan ei tarvitse tyytyä tavanomaiseen ja arkipäiväiseen, vaan ruokailijoille kannattaa tarjota elämyksiä. Kun valmistaa itse glasyyrin tai marinadin, saa aikaan oikean makuelämyksen, sen viimeisen silauksen."
Upean reseptikokonaisuuden lisäksi Kim Palhus on suunnitellut Virginolle kolme grillausvideota, joissa hän opasta grilliherkkujen valmistamiseen kädestä pitäen, sekä antaa monta hyvää vinkkiä! Katso videot tästä:

karitsa broilerisubit kasvikset
Karitsan paahtopaistia ja
kasviksia vartaissa
Broileirisubi Grillatut kasvikset ja
täytetyt herkkusienet

Teriyakilla ja tyrnillä maustettuja grillausöljyjä
"Mitä tahansa voi grillata, kuten kovaa juustoa. Hyvä esimerkki on Halloumi-juusto. Kasvikset, kala, sisäelimet kuten maksa, siipikarja, sika ja tietenkin nauta sopivat grilliin."

Näin onnistut grillauksessa
Grillaus on kiireetöntä puuhaa. "Varaa aikaa valmisteluille ja iloiselle yhdessäololle! Ruoka kypsyy rauhassa, samalla kun nautiskelet raikkaasta ilmasta, hyvistä juomista ja hyvästä seurasta", Kim Palhus maalailee.

Ota tuotteet ajoissa lämpenemään. Jos käytät hiiligrilliä, niin varaa riittävästi aikaa hiilloksen tekeytymiseen. Yleinen virhe on, että tuotteet laitetaan grillille liian aikaisin, kun hiillos ei ole valmis. Älä myöskään grillaa liian kuumalla."

"Varaa grillin paistopinnalta jokin sellainen kohta, jonne voit nostaa tuotteet vetäytymään. Se tarkoittaa paikkaa, jossa on lämpöä, mutta ei niin kuuma, että tuote palaa. Tai käytä grillin paistopinnan päällä olevaa hyllyä."

Kim kertoo, että kannattaa käännellä riittävän usein. "Grillaaminen poikkeaa pannulla paistamisesta siten, että grillissä tuotteita voi huoletta käännellä monta kertaa. Muista myös pensalata grilliherkkuja riittävän usein glasyyrillä tai kylmäpuristetulla rypsiöljyllä - aina kun käännät niitä!"

Kimin mukaan puuhiiligrilli on tehnyt uuden tulemisen, se antaa makua, aromia ja hyvän grillauspinnan. Aivan uutta ovat grillausöljyt sekä uudet eksoottiset mausteet varsinkin Keski-Aasiasta: sarviapila, happomarja, valkosipuli ja erilaiset chilit.

"Laadukasta öljyä kannattaa käyttää sen lämmönkestävyyden ja maun vuoksi. Hyvä ja aromikas öljy toimii jo sellaisenaan mausteena ja aromin antajana. Edullisemmat ja laadultaan heikommat öljyt palavat eivätkä anna aromeja", Kim muistuttaa.

"Öljy sopii myös marinadeihin sopivassa tasapainossa hapon, kuten etikan tai viinin, sekä mausteiden kanssa. Marinointiaika on aina kohtuullisen pitkä, kun taas grillausöljyjä voi käyttää helposti grillauksen aikana."
Kimin Virginolle suunnittelemista upeista ohjeista voi rakentaa monenlaisia grilliateriakokonaisuuksia. Aivan uudenlaisiin resepteihin kuuluu kaksi grillausöljyä: Teriyaki Virgino ja Tyrni Virgino.

Rentoon grillaukseen sopii broilerisubi-leipä, ja sen täytteeksi tai muuten grilliruokien kera tarjottavaksi kesäinen kaalisalaatti. Pääruuaksi Kim ehdottaa karitsan paahtopaistia ja kasviksia vartaassa, lisukkeiksi vaikkapa grillattuja kasviksia tai täytettyjä herkkusieniä. Kasvispizzankin voi grillissä valmistaa!

"Grillaan paljon kesällä: makkaraa, lihaa, kalaa ja kasviksia – perheelle ja ystäville. Grillaaminen on mahtava tapa valmistaa ruokaa, siihen liittyy iloa ja yhdesäoloa! Oma suosikkini kotipihan illanistujaisiin on Virginon vegegrillipizza sekä grillatut broilerin rintafileet, jotka on voideltu rypsiöljyglasyyrilla. Pidän paljon myös lihaisasta makkarasta ja ylikypsästä possusta grillattuna", Kim Palhus sanoo. Juomaksi grilli-iltaan hän valitsee hyvää punaviiniä tai olutta, kuten kotimaista vehnäolutta.

Aitoja makuja, nautintoa ja kiireettömyyttä
Kim käyttää grillauksessa kylmäpuristettua rypsiöljyä, koska se kestää hyvin kuumuutta sekä antaa herkullisen maun. "Virgino sopii salaatteihin, dippeihin, grillausöljyihin ja alumiini- tai muissa nyyteissä paistettavien sekä haudutettavien tuotteiden maun antajaksi. Sen maku sopii etenkin kasvisten, siipikarjan ja porsaan kanssa."
"Aromaattiset öljyt sekä maustetut öljyt ovat nyt suosiossa. Paksut ja tahmeat grillauskastikkeet palavat tuotteen pintaan eivätkä maistu sen jälkeen hyvältä. Grillaamisessa on nyt trendeinä keveys, nautinto ja kiireettömys. Se ei ole pikaruokaa, vaan pitkään kysytetty hyvällä hiilloksella. Grillausöljyn omaleimaisuutena on niiden kirpeys, raikkaus ja maun mukaan tulisuus. Grillausöljy maustaa ja voitelee grillauksen aikana – sitä ei tarvitse käyttää grillattaviin tuotteisiin etukäteen kuten marinadia."

Raikasta juomaa grilliherkkujen kaveriksi
Olut ja viini sopivat hienosti grilliruokien kanssa. Muista valita niiden oheen raikas alkoholiton vaihtoehto, kuten sima tai mustaherukanlehtijuoma. Sima sopii erinomaisesti juomaksi läpi koko kuuman kesän!
Juomapöydälle kannattaa varata myös kannu tai pari raikasta vettä. Niihin saa hyvää makua ja hauskaa ulkonäköä lisäämällä kannuun hedelmäpaloja tai yrtinoksia: omenapaloja, limen lohkoja, mansikoita, kurkkuviipaleita, minttua tai sitruunamelissaa.

"Voit rakentaa tarjoilusta itsesi näköisen myös juomavalinnoilla. Erikoiset oluet, kuohuviinit tai vaikka helmeilevä omenaviini voivat olla se juttu, joka jää mieleen. Kasvispizzan kanssa suosittelen kotimaista vehnäolutta, karitsan kanssa taas maistuu täyteläinen punaviini tai tumma maltainen olut", Kim Palhus mainitsee.

Mainion mustaherukanlehtijuoman, eli Louhisaaren juoman reseptin löydät Marttojen sivuilta, http://www.martat.fi/ruoka/reseptit/louhisaaren-juoma/
Pin It

Sivistysmaan ruokakulttuuri perustuu oman maan raaka-aineisiin

kategoriassa Ajankohtaista

"Jokaisen sivistysmaan ruokakulttuuri perustuu oman maan raaka-aineisiin. Kunnon suomalainen ruokavalio rypsiöljyllä ryyditettynä edistää terveyttä. Kotimainen…

Kilpailu - Mikä on sinun klassikkoruokasi?

kategoriassa Ajankohtaista

Kiitos kaikille osallistujille! Kilpailu on päättynyt!

Pohjoismaisen keittiön lähettiläs - Huippukokki Kim Palhus

kategoriassa Ajankohtaista

Huippukokki Kim Palhus toimii maamme ruokalähettiläänä Ny nordisk mat –hankkeessa, joka on yksi kaikkien aikojen…