Suomalainen, luomu ja lähiruoka on entistä trendikkäämpää ja myös ekologisempaa. Kun ruoka tulee läheltä, kuljetusmatkat ovat lyhyitä ja ravintoarvo sekä maku säilyvät hyvinä.
Perunasta on moneksi, se muuntautuu vaikkapa soseeksi, paistetuiksi perunoiksi, keittoihin ja uuniperunaksi. Peruna on myös luultua terveellisempää.
Rasvaisessa kalassa taas on hyviä, ihmiselle tärkeitä rasvoja, kuten suomalaisessa kylmäpuristetussa rypsiöljyssäkin.
Uuniperunoiden kypsennys vie aikaa, mutta niiden tekeminen on helppoa, ja paistoaikana voi kotona puuhailla muuta.
Uuniperunat savukalatäytteellä
8 isoa Rosamunda-perunaa
foliota
Täyte:
200 g lämminsavustettua kirjolohta tai lohta
½ vihreää paprikaa
2 dl kermaviiliä
½ dl sinappikurkkusalaattia
2 rkl hienonnettua tilliä
tilliä hienonnettuna
¼ tl rouhittua mustapippuria
1 rkl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
1 rkl sitruunamehua
Pese perunat, kuivaa ja kääri folioon. Paista uunissa 225 asteessa 1 tunti 15 minuuttia. Kokeile perunoiden kypsyyttä cocktail-tikulla tai haarukalla ja jatka tarvittaessa kypsennystä. Anna perunoiden levätä hetki folion sisällä ennen tarjoamista.
Valmista sillä aikaa savukalatäyte. Poista kalasta nahka ja tarvittaessa ruodot. Hienonna kala haarukalla ja kuutioi paprika pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään.
Ruuan kanssa tarjottavaan salaattiin voit halutessasi paistaa leipäjuustokuutioita hetken pannulla Virgino-öljyssä sekä keittää kananmunia ja puolittaa ne koristeeksi.
Vinkki: savukalatäyte sopii myös ruisleivän tai saaristolaisleivän päälle kylmäsavulohiviipaleiden, punasipulin ja tillin kera.