header

Puhdasta ruokaa suoraan luonnosta

Anni Mari"Lähellä kasvatettu ruoka on ihmiselle terveellisintä. Kuten suomalainen kala ja rypsiöljy, joista saatavia rasvahappoja tarvitsemme täällä Pohjolassa", muistuttaa ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.

"Suomen omavaraisuus kaikissa ruokaryhmissä laskee koko ajan. Haluankin haastaa kuluttajia, että he oikeasti kysyisivät, mistä ruoka tulee." Näin sanoo MTK:n ruokakulttuuriasiamies, kotitalousopettaja Anni-Mari Syväniemi.

"Iloinen asia on se, että ruoka kiinnostaa nyt todella paljon. Ruokaharrastus on kovassa nousussa." Ruokatapahtumat eri puolella Suomea keräävät väkeä - esimerkiksi MTK:n Herkkujen Suomessa Helsingin rautatietorilla kävi kymmeniätuhansia ihmisiä. "Tapahtumissa näkee konkreettisesti, että meillä on ihan huipputuotteita suoraan luonnosta, prosessoimatonta puhdasta ruokaa. Myös ravintolat ovat kehittyneet, todella hyviä ruokapaikkoja on ympäri maata", Anni-Mari iloitsee.

Oman alueen ruoka terveellisintä

"Tieteellisesti on osoitettu, että oman alueen ruoka on ihmiselle terveellistä. Esimerkiksi kylmäpuristettu rypsiöljy ja kala - täällä pohjoisessa tarvitsemme omega-3-rasvahappoja. Luonto tietää, mikä ihmiselle on parasta!"
"Jos halutaan, että Suomi voi hyvin, on myös eurot saatava kiertämään täällä", Anni-Mari muistuttaa.
"Eli syödään omasta maasta kaikki mitä saadaan, ja sitten vasta tuodaan muualta."

Sadonkorjuuajan herkkuja

"Sadonkorjuuaikana perheessämme syödään paljon salaatteja ja sosekeittoja. Piirakoita teen myös paljon. Jos kaapista meinaa jäädä käyttämättä jotain ruoka-aineita, niin käytän ne ruuanvalmistukseen. Ruokahävikin vähentäminen on tärkeä asia, sekä ekologisesti, että perheen talouden kannalta."

Meidän teinit rakastavat grillaamista yli kaiken! Ei vain siksi, että grilliruoka on hyvää, vaan grillaus on hauskaa yhdessäoloa. Usein mukana ovat lasten kaveritkin. Anni-Mari kertoo, että kaapista löytyy aina Virginoa. Kylmäpuristettu rypsiöljy sopii niin salaatteihin, kasvissosekeittoihin, piirakoihin, kotitekoisiin sämpylöihin kuin grillaukseenkin.

Kasvissosekeittoa kesäkurpitsasta ja jättisipulista

Anni-Mari antaa syksyisen kasvissosekeiton reseptin: kesäkurpitsaa ja mieto, iso jättisipuli sekä hiukan soseutuvaa perunaa - esimerkiksi uuniperunana yleensä käytetty Rosamunda-lajike sopii hyvin sosekeittoon. Kun kasvikset on soseutettu keitinveteen, lisätään pari lusikallista kylmäpuristettua rypsiöljyä, loraus kuohukermaa, hiukan merisuolaa tai ruususuolaa sekä tuoreita yrttejä silputtuna. Annis käyttää mieluiten persiljaa ja basilikaa omasta pihasta. "Keiton kera laitan tarjolle raejuustoa sekä itse leivottua leipää!"

Pin It

Kurpitsapannu

kategoriassa Blogi

Kurpitsat kuuluvat loppusyksyyn. Niistä saa paitsi hienoja syys- ja halloween-koristeita, myös monipuolista ruokaa: sosekeittoa, pikkelsiä,…

Terveellinen ruokavalio voi ehkäistä masennusta

kategoriassa Ajankohtaista

Tuoreen espanjalaistutkimuksen mukaan paljon kasviksia, hedelmiä, kalaa, pähkinöitä ja täysjyvätuotteita syövät masentuvat muita harvemmin. Tutkimuksesta…

Laadukkaita klassikkoreseptejä herkullisten tarinoiden kera

kategoriassa Ajankohtaista

Ruokatoimittaja, kotitalousopettaja Tiina Rantasen Klassikkoruokia-kirjassa (Otava 2018) on yli 50 takuuvarmaa ruokaohjetta juomasuosituksineen. Kaikkiin resepteihin…