header

Terveyskirjasto: rypsiöljyn käyttö takaa hyvät rasvahapot

16 LUOMU fiilis muokattuLääkärikirja Duodecim ja Terveyskirjasto (www.terveyskirjasto.fi) tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista jokaisen suomalaisen ulottuville.

Terveyskirjastossa on yli 10 000 asiantuntijoiden laatimaa artikkelia.

Terveyskirjaston mukaan välttämättömiä rasvahappoja (sekä n-6- että n-3-rasvahappoja) saa nykyisin riittävästi tavallisesta suomalaisesta ruokavaliosta. Artikkelin on laatinut emeritusprofessori Antti Aro.

Artikkelin mukaan rypsiöljyn käyttö takaa edullisen omega-3- ja omega-6-rasvahappojen suhteen. Omega-3-rasvahappojen saanti on ensisijaisesti riippuvainen kasvikunnan alfalinoleenihaposta ja paljon vähemmän kalarasvoista.

Tyydyttyneiden (kovien) rasvahappojen korvaaminen tyydyttymättömillä (pehmeillä) on tärkeintä edullisen seerumin lipideihin kohdistuvan vaikutuksen kannalta.

Monityydyttymättömät rasvahapot eivät suurenna syöpäriskiä ihmisellä. Linolihapon eli omega-6-rasvahapon mahdollisia haitallisia vaikutuksia onkin liioiteltu.

Runsas n-3-rasvahappojen saanti saattaa suojata äkkikuolemalta (koskee paitsi sydänpotilaita myös oletettavasti terveitä).

Lue lisää: http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=seh00207&p_haku=rypsi%C3%B6ljy

Pin It

Tiedeuutinen - suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

kategoriassa Ajankohtaista

RUOKAILU aktivoi aineenvaihduntaa edistävää ruskeaa rasvaa, totesivat Turun yliopiston tutkijat. ”On ehkä tavallaan erikoista, että…

Vaihda haitallinen palmuöljy pehmeisiin rasvoihin – kylmäpuristetut öljyt turvallisia

kategoriassa Ajankohtaista

EU:n elintarviketurvallisuusvirasto EFSA varoittaa yhdessä maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa elintarvikkeissa yleisen palmuöljyn syöpäriskeistä. Myös Suomen…

Pasta Al Dente vai miten se meni

kategoriassa Blogi

Italia on kyllä pastan luvattu maa. Olen täällä ampumahiihtomaajoukkueen kanssa kahden viikon harjoitusleirillä ja joka…