header

Terveyskirjasto: rypsiöljyn käyttö takaa hyvät rasvahapot

16 LUOMU fiilis muokattuLääkärikirja Duodecim ja Terveyskirjasto (www.terveyskirjasto.fi) tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista jokaisen suomalaisen ulottuville.

Terveyskirjastossa on yli 10 000 asiantuntijoiden laatimaa artikkelia.

Terveyskirjaston mukaan välttämättömiä rasvahappoja (sekä n-6- että n-3-rasvahappoja) saa nykyisin riittävästi tavallisesta suomalaisesta ruokavaliosta. Artikkelin on laatinut emeritusprofessori Antti Aro.

Artikkelin mukaan rypsiöljyn käyttö takaa edullisen omega-3- ja omega-6-rasvahappojen suhteen. Omega-3-rasvahappojen saanti on ensisijaisesti riippuvainen kasvikunnan alfalinoleenihaposta ja paljon vähemmän kalarasvoista.

Tyydyttyneiden (kovien) rasvahappojen korvaaminen tyydyttymättömillä (pehmeillä) on tärkeintä edullisen seerumin lipideihin kohdistuvan vaikutuksen kannalta.

Monityydyttymättömät rasvahapot eivät suurenna syöpäriskiä ihmisellä. Linolihapon eli omega-6-rasvahapon mahdollisia haitallisia vaikutuksia onkin liioiteltu.

Runsas n-3-rasvahappojen saanti saattaa suojata äkkikuolemalta (koskee paitsi sydänpotilaita myös oletettavasti terveitä).

Lue lisää: http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=seh00207&p_haku=rypsi%C3%B6ljy

Pin It

Leipien leipomisen ihmeellinen maailma

kategoriassa Ajankohtaista

Erkki Böckerman on nelikymppinen turkulainen koti-isä, joka on hurahtanut leipien leipomiseen ja italialaiseen ruokaan. Hän…

Rasvaton maito ja rypsiöljy hyviä valintoja terveyden kannalta

kategoriassa Ajankohtaista

Suomalainen pari vuosikymmentä jatkunut Strip baby -tutkimus on näyttänyt, että rasvatonta maitoa, margariinia ja rypsiöljyä…

Enemmän kasviksia lautaselle

kategoriassa Ajankohtaista

”Kaikki maustamiskikat ovat tervetulleita, jos ne lisäävät kasvisten kulutusta. Kasvisten maustamiseen voi kokeilla öljyjä, sitrushedelmien…