header

Elämä on liian lyhyt syötäväksi pahaa ruokaa!

TiinaRantanenKlaffiTiina Rantanen on ruoka- ja viinitoimittaja, jolla on yli 30 vuoden kokemus niin hellan kuin näppiksenkin äärestä.

”Ruokafilosofiani kiteytyy yhteen lauseeseen: Herkkuja helposti. Reseptini ovat hyvän makuisia, helppoja ja terveellisiä. Minulle maku on aina ollut ensisijainen lähtökohta, sillä elämä on liian lyhyt syötäväksi pahaa ruokaa”, Tiina painottaa.

”Valmistuin Helsingin yliopistosta kasvatustieteen maisteriksi kotitalousopettajan koulutuslinjalta 1988. Useamman sattuman summana aloin avustaa Me Naiset -lehteä vuonna 1985 ja oikeastaan jäin sille tielle”, Tiina kertoo uransa alusta.

”Tosin kävin opettelemassa neljä vuotta ruoanvalmistusta S-kokeilukeittiössä, jossa jokainen resepti testattiin useampaan kertaan. Se oli minun ruoanvalmistukseni korkeakoulu. S-ryhmässä työskennellessäni tein Yhteishyvään ruokajuttuja ja sieltä siirryin Sanomien palvelukseen, jossa olinkin 23 vuotta. Viimeisin 10 vuotta hujahti Glorian ja Glorian ruoan ja viinin palkkalistoilla. Varsinaista kotitalousopettajan duunia olen tehnyt koko urani aikana vain kolme päivää, ruokatoimittajana olen nyt toiminut 32 vuotta.”

Himahella-blogi ja useita keittokirjoja

Tällä hetkellä Tiina on freelancer-ruokatoimittaja. ”Bloggaan ahkerasti Kotiliesi.fi -sivustolla Himahella-blogissani, mutta pääsääntöisesti teen töitä eri yrityksille. Kaikkea mahdollista reseptikehityksestä lehdistötiedotteisiin. Vuoden 2017 aikana minulta on ilmestynyt kaksi keittokirjaa: Helppo olla vege tammikuussa sekä ruokaa, taidetta ja matkakertomuksia yhdistävä Illallistarinoita huhtikuussa yhdessä kuvataiteilija Krista Launosen kanssa.”

”Olen työskennellyt 30 vuotta eri studioilla ruokakuvauksia stailaamassa, mutta nyt olen tarttunut itse myös kameraan! Krista Launosen kanssa tehty Illallistarinoita-kirja oli myös itse kuvaamamme. Tammikuussa 2018 minulta ilmestyy Otavan kustantamana jälleen kirja, joka sekin on itse kuvaamani. Tuleva kirja on seitsemäs julkaistu keittokirjani. Keväällä minut hyväksyttiin jopa Suomen tietokirjailijat ry:n jäseneksi, joten voisin käyttää itsestäni myös titteliä tietokirjailija.”

Syyskuun Blue Wingsissä on Suomi 100-juhlavuoteen liittyen 7 sivun juttu, jossa paitsi toimitettu teksti ja reseptit, myös ruokakuvat ovat Tiinan käsialaa. ”Niistä olen oikeasti täpinöissäni, sillä se on ensimmäinen iso julkinen foorumi, jossa debytoin omilla ruokakuvillani. Valokuvaajaksi en koskaan itseäni tule kutsumaan, sillä se on ammattinimike, joka vaatii vuosien opiskelun. Minä olen kuvaava ruokatoimittaja.”

Kasvikset keventävät ja ovat herkullisia

Tiina kertoo olevansa sekaani, mutta runsas kasvisten käyttö ruoanlaitossa on aina ollut lähellä hänen sydäntään. ”Paitsi että kasvikset ovat terveellisiä, ne keventävät ruokaa ja maistuvat todella hyvältä. Voisin ehkä kutsua itseäni fleksaajaksi, mutta ammattini vuoksi en ota mitään ruokarajoitteita, sillä onnekseni en ole allerginen millekään ruoka-aineelle.”

Monien elintarvikeyritysten tekemien kuluttajakyselyjen mukaan niin lapsiperheitä kuin nuoria kaupunkilaisia kiinnostaa kasvisten lisääminen ruokavaliossa. ”Se on erittäin suositeltava trendi. Toivottavasti suuntaus alkaa näkyä myös tilastoissa”, Tiina huomauttaa.

”Härkis ja nyhtökaura tuotteina eivät mielestäni ole ns. ituhippi-kamaa, vaan ne ovat ihan sekasyöjille suunnattuja tuotteita, joilla on helppo lisätä kasvisproteiinin määrää arjen ruokavaliossa mahdollisimman helposti. On tärkeää, että varsinkin kasvuvaiheessa olevat nuoret veget saavat riittävästi rakennusaineita kasvuunsa. Siksi runsasproteiiniset palkokasvit ovat hyvä lisä ruokavaliossa.”

”Härkikseen olen tutustunut todella perusteellisesti tehdessäni aiheesta kirjaa, ja kesä 2016 hujahtikin oikeastaan vegeruokia kokatessa. Sekasyöjä ymmärtää tuotteen käyttömahdollisuudet parhaiten, kun ajattelee, että sitä käytetään kuten kypsää jauhelihaa. Tämä lause on ollut monelle Ahaa-elämys tuotepakettia ihmetellessä.”

Härkis ei kuitenkaan pidä pitkästä hauduttelusta, joten se kannattaakin lisätä ruoan osaksi vasta kypsennyksen loppuvaiheessa.

Rypsiöljy on perusruuanlaittoöljy

”Ruokafilosofiani kiteytyy yhteen lauseeseen: Herkkuja helposti. Koulutukseni näkyy ohjeissani sisäänrakennettuna: ne ovat hyvän makuisia, helppoja ja terveellisiä. Minulle maku on aina ollut ensisijainen lähtökohta, sillä elämä on liian lyhyt syötäväksi pahaa ruokaa. Markettivalikoimasta saa aikaiseksi hyvää ruokaa eikä ruoanlaiton tarvitse olla ainakaan arkena suurta hifistelyä. Pienellä luovalla kekseliäisyydellä mm. maustamisessa pääsee pitkälle ihan perusruoankin kanssa.”

”En myöskään pidä resepteissä pitkistä raaka-aineluetteloista. Jos en itsekään jaksa lukea ohjetta edes aineluettelon loppuun, jaksaako lukijani? Ja tietysti kotimaisuus on tärkeä kriteeri raaka-aineita ostoskärryyn valitessa.”

”Keittiössäni on aina monenlaisia öljyjä eri tarkoituksiin. Rypsiöljy on minulle perusruoanlaittoöljy, sillä kotimainen rypsiöljy on rasvahappokoostumukseltaan edullisin ja monipuolisin kasviöljy. Se käy niin ruoanvalmistukseen kuin leivontaan. Lisäksi keittiössäni on useampaa extra vergine -oliiviöljyä, joita käytän kylmiin ruokiin niiden maun vuoksi”, Tiina kertoo.

Ruokamatkoja kaikille mantereille

”Olen luonteeltani reissunainen, joten maailmaa on tullut katseltua monelta kantilta. Olen käynyt napoja lukuun ottamatta kaikilla mantereilla. Olen erittäin kiinnostunut eri maiden ruoka- ja viinikulttuurista, joten niiden ehdoilla tulee tehtyä matkasuunnitelmatkin. Ja varsinkin matkoilla kamera on paras seuralaiseni! Ei ole sellaista reissua, josta en uusia ideoita keittiööni olisi bongannut. Historia on kiinnostanut minua aina, joten usein tulee pengottua mm. eri ruokalajien kulttuurihistoriaa niistä kirjoittaessa”, Tiina kuvailee.

”Liikkua tykkään vedessä. Uin ja olen harrastanut hydrobicia eli vedessä tehtävää aerobiciä 90-luvun alusta, jolloin laji tuli Suomeen. Hallissa tulee käytyä 2 - 3 kertaa viikossa. Rakastan myös musiikkia, joten liikunkin mieluiten musiikin tahdissa.”

Katso Tiinan herkulliset kasvisruokaohjeet:
Meksikolainen Härkissalaatti
Kesäkurpitsalasagne

Pin It

Lähi-idän lautanen illanistujaisiin

kategoriassa Blogi

Lähi-idän maut ovat mausteisia ja maukkaita, myös suussa sulavat kasvisruuat. Kun on aikaa panostaa ruuanlaittoon,…

Pannarimurot ovat näpertelijän unelma

kategoriassa Blogi

Pitihän minunkin kokeilla trendikkäitä pannarimuroja. En yleensä innostu liian pikkutarkasta näpertelystä ruuanlaitossa, mutta näiden tekeminen…

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset sopivat pohjoismaiselle väestölle

kategoriassa Ajankohtaista

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset sopivat pohjoismaiselle väestölle ja nojaavat laajaan tutkimusnäyttöön, sanoo ravitsemusterapian professori Ursula Schwab. Maaseudun…