header

Hanna Partanen suosii värikkäitä kasviksia ja hyviä rasvoja

hanna9Terveystieteiden maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen toivoo, että turhasta rasvakammoisuudesta päästäisiin eroon. Ruoanlaitossa hän käyttää itse aina suomalaista rypsiöljyä.

Hanna Partasen mielestä vasta julkistetut, uudet suomalaiset ravitsemussuositukset ovat hyvät. "Erityisesti pidän hyvänä sitä, että suosituksissa painotetaan entistä enemmän kasvisten monipuolista käyttöä ja esimerkiksi lautasmallikuvaan on saatu mukaan öljypitoinen kastike salaatille, eli karistetaan turhaa rasvakammoisuutta. Hiilihydraattien laatuun on hyvä myös panostaa aikaisempaa enemmän ja suosia täysjyvää niin pastatuotteissa kuin leivissäkin. Punaisen lihan ja prosessoidun lihan (makkarat, pekoni yms.) määrää on syytä useimmilla vähentää ja suosia mieluummin kalaa, kanaa ja kasvikunnan proteiineja kuten papuja, linssejä tai herneitä", Hanna miettii.

Terveellinen ruokavalio on värikäs

"Terveellisen ruokavalion perusta on värikkyys, monipuolisuus ja säännöllisyys. Itse olen pääosin kasvissyöjä eettisistä syistä ja pyrin syömään aina 3 - 4 tunnin välein. Ja toki herkutkin kuuluvat terveelliseen ruokavalioon. Tykkään leipoa ja jäätelöstä pidän myös. Leivonnaiset usein kyllä tuunaan rasvan ja hiilihydraatin laadun puolesta terveellisemmäksi suosimalla kasvirasvoja ja täysjyvävehnäjauhoja. Sitten saa paremmalla omalla tunnolla herkutella hieman useammin. Usein muistutan, että jos 80 %:sti syö hyvin, niin 20 % voi mennä hieman rennommin, kuten usein kiireessä ja stressaantuneena käy. 80/20 suhde kuitenkin useimmilla riittää turvaamaan hyvin terveyden ja jaksamisen", Hanna kannustaa.

Vireyttä vuosiin

Hannan tuore kirja "Vireyttä vuosiin viisailla valinnoilla" on suunnattu +50-vuotiaille. "Ikääntyessä kehossa tapahtuu erilaisia muutoksia, jotka tulisi huomioida liikkumisessa ja ruokavaliossa. Erityisesti riittävään proteiinin saantiin on kiinnitettävä huomiota, samoin lihasmassaa suojaavaan liikuntaan. Kannattaa myös pohtia, että onko syytä laihduttaa enää 50–60 -vuoden iässä. Jos terveyden puolesta painon pudotukselle on tarvetta, se tulisi tehdä oikein ja riittävän hitaasti, jotta suojataan lihasmassaa rapistumiselta ja ylläpidetään tulevaisuuden toimintakykyä.

"D-vitamiinia suositellaan kaikille yli 60-vuotiaille purkista 20 mikrogrammaa ympäri vuoden, sillä tutkimuksissa ollaan havaittu riittävän D-vitamiinin määrä veressä ehkäisevän mm. kaatumisia ja sitä kautta kalliita ja vaivalloisia lonkkamurtumia", Hanna muistuttaa.

Ravitsemusterapeutin pakeilla

Hannan vastaanotolle tulee ihmisiä monista eri syistä. "Osalla on alkava tai jo todettu tyypin 2 diabetes, jota hoidetaan ruokavalion keinoin, että lääkitystä ei tarvitsisi aloittaa. Toiset kaipaavat apua kolesterolin ja/tai kohonneen verenpaineen hoitoon. Paljon käy nykyisin myös ärtyneestä suolesta kärsiviä sekä keliaakikkoja."

"Erilaiset syömishäiriöt ovat valitettavasti lisääntymässä ja vastaanotolla etsitään yksilöllisiä ratkaisuja myös näihin ongelmiin. Ravitsemusterapeutti ei yleensä koskaan anna mitään valmista ruokalistaa tai suunnitelmaa, jonka mukaan tulisi jatkossa syödä, sillä on havaittu, että harva jaksaa sellaisia pitkäaikaisesti kuitenkaan noudattaa. Muutoskohteet pohditaan yhdessä asiakkaan kanssa ja testaillaan eri vaihtoehtoja syömisen tai syömisen hallinnan parantamiseksi", Hanna kertoo.

Hyviä valintoja kiireen keskellä

"Olen ollut yksityisyrittäjä jo reilut kahdeksan vuotta ja kiireisinä kausina ruoanvalmistus usein jää vähemmälle, sillä tulen luentokeikoilta kotiin aika myöhään", Hanna tunnustaa.

"Kun kokkailen, pyrin tekemään sellaisia ruokia, joita voi pakastaa sitten taas pahan päivän varalle. Syön hyvin paljon ulkona ravintoloissa ja huoltoasemilla, sillä kierrän paljon ympäri Suomea luennoimassa ja pitämässä elämäntaparemonttiryhmiä. Tavoitteenani aina on, että annoksesta saan vähintään kaksi omaa kourallista kasviksia ja autoon ostan usein välipalaksi naposteluporkkanoita ja juotavaa jogurttia."

"Pyrin syömään päivittäin ainakin yhden ns. kunnon ruoan ettei mene päivä ihan välipalojen naposteluksi. Aamiaisen syön oikeastaan poikkeuksetta joka aamu. Kiireestä huolimatta panostan kuitenkin riittävään uneen, sillä se pelastaa ruoan ahmimishimolta ja pysyy tietenkin auton ratissa hereillä."

"Ruoanvalmistuksessa minulla on käytössä yleensä aina rypsiöljy. Leivontakin onnistuu pitkälti rypsiöljyllä. Suosin rypsiöljyä, koska se on suomalaista ja siinä on enemmän välttämättömiä rasvahappoja kuin oliiviöljyssä", Hanna toteaa.

www.nutrifilia.fi
www.vireyttavuosiin.fi

Pin It

Virgino aloitti viennin Saksaan!

kategoriassa Ajankohtaista

Virginon öljyjä saa jatkossa myös Saksasta. Tsekkaa hienot Saksan tuotteemme, kokeile herkullista bratwursti-hapankaalireseptiä ja osallistu…

Tattikeitto kuivatuista herkkutateista

kategoriassa Blogi

Nyt on aika käyttää säilötyt, pakastetut ja kuivatut sienet ennen uutta satokautta. Kuivatuista herkkutateista syntyy…

Virgino Elma messuilla

kategoriassa Ajankohtaista

7.-9.11.2014 pidetään Helsingin Messukeskuksessa Meidän viikonloppu. Yksi tapahtumista on Elma maaseutumessut, jossa myös Virgino on…