header

Luulolla ei ole asiaa tiedon rinnalle

Tekniikan maailman päätoimittaja Reijo Ruokanen kirjoittaa pääkirjoituksessaan lehdessä 2/2018 kolesterolista.

Jos kolesterolitasosi on korkea, pidät kovasti juustosta ja punaisesta lihasta, kuulut riskiryhmään. Sydänkohtauksen riski on tietysti läsnä, mutta ensin kohtaat epämiellyttävän totuuden ja mukavan valheen koettelemuksen. Lääkärisi suosittelee elintapojen muutosta, mutta kun ei millään huvittaisi, Ruokanen toteaa.

Tällöin mieleen muistuu tutkija / lääkäri / joku oppinut, joka on kertonut, ettei kolesterolin ja infarktin välillä ole yhteyttä. On hän voinut myös valistaa, ettei kovan rasvan ja kolesterolinkaan välillä ole yhteyttä. Entäpä jos hän onkin oikeassa? Silloinhan minkään ei tarvitse muuttua.

Juuri tässä sinut punnitaan. Uskotko tutkittua tietoa, vai luotatko huuhaamaakariin, joka kertoo, mitä haluat kuulla?

Moni meistä haluaa uskoa vain asioita, jotka ovat miellyttäviä. Tiede saa väistyä, jos se todistaa, että jotain pitää muuttaa. Uskomus, joka lupaa kaiken säilyvän ennallaan, ottaa vallan.

Ruokanen lupaa, että Tekniikan maailmassa uskotaan tutkittuun tietoon ja referoidaan tutkimuksia. Tasapuolisuuden nimissä lehti ei anna tilaa noidille, samaaneille tai taikauskon levittäjille.

Lehden numerossa 2/2018 julkaistiin artikkeli kolesterolista. Viesti on yksinkertainen: liian korkea LDL-pitoisuus veressä voi käydä hengen päälle. Muun väittäminen on valehtelua.

Lue referaatti Tekniikan maailman artikkelista >>

Pin It

Superia Suomesta!

kategoriassa Ajankohtaista

Suomalaisten ei tarvitse ihannoida ulkomaisia superruokia. Kotimaasta löytyy vähintään yhtä hyviä ravintopommeja, kerrotaan Hyvä Terveys…

Kermainen kanapasta antaa energiaa talvipäivinä

kategoriassa Blogi

Kesällä maistuvat raikkaat salaatit, mutta kylmillä talvikeleillä moni kaipaa tuhdimpaa ruokaa. Kermainen, mausteinen ja tulinen…

Grillissä voi tehdä mitä vain – vaikka rosvopaistia!

kategoriassa Ajankohtaista

Keittiömestari Kim Palhus viihtyy kesällä parhaiten grillin ääressä, ja kehittää koko ajan uusia ideoita grilliherkuiksi.