header

Luulolla ei ole asiaa tiedon rinnalle

Tekniikan maailman päätoimittaja Reijo Ruokanen kirjoittaa pääkirjoituksessaan lehdessä 2/2018 kolesterolista.

Jos kolesterolitasosi on korkea, pidät kovasti juustosta ja punaisesta lihasta, kuulut riskiryhmään. Sydänkohtauksen riski on tietysti läsnä, mutta ensin kohtaat epämiellyttävän totuuden ja mukavan valheen koettelemuksen. Lääkärisi suosittelee elintapojen muutosta, mutta kun ei millään huvittaisi, Ruokanen toteaa.

Tällöin mieleen muistuu tutkija / lääkäri / joku oppinut, joka on kertonut, ettei kolesterolin ja infarktin välillä ole yhteyttä. On hän voinut myös valistaa, ettei kovan rasvan ja kolesterolinkaan välillä ole yhteyttä. Entäpä jos hän onkin oikeassa? Silloinhan minkään ei tarvitse muuttua.

Juuri tässä sinut punnitaan. Uskotko tutkittua tietoa, vai luotatko huuhaamaakariin, joka kertoo, mitä haluat kuulla?

Moni meistä haluaa uskoa vain asioita, jotka ovat miellyttäviä. Tiede saa väistyä, jos se todistaa, että jotain pitää muuttaa. Uskomus, joka lupaa kaiken säilyvän ennallaan, ottaa vallan.

Ruokanen lupaa, että Tekniikan maailmassa uskotaan tutkittuun tietoon ja referoidaan tutkimuksia. Tasapuolisuuden nimissä lehti ei anna tilaa noidille, samaaneille tai taikauskon levittäjille.

Lehden numerossa 2/2018 julkaistiin artikkeli kolesterolista. Viesti on yksinkertainen: liian korkea LDL-pitoisuus veressä voi käydä hengen päälle. Muun väittäminen on valehtelua.

Lue referaatti Tekniikan maailman artikkelista >>

Pin It

Kasvikset tuovat terveyttä

kategoriassa Ajankohtaista

Kotitalousopettaja ja ruokatoimittaja Pirjo Toikkanen, lempinimeltään Rouva Kasvis, sai alkuvuodesta arvostetun ruokakulttuuripalkinnon. Hän haluaa lisätä…

Moni syö liian vähän hyvää rasvaa – suosi näitä lähteitä

kategoriassa Ajankohtaista

Hyvän rasvan pelosta pitää päästä eroon, sanoo asiantuntija. Työikäisten suuri haaste on, kuinka pehmeää rasvaa…

Alkupalat Lapin tyyliin porosta ja graavilohesta

kategoriassa Blogi

Kun pitää tehdä kätevästi iso määrä alkupaloja tai cocktailpaloja, laitan usein lohella tai porolla täytettyjä…