header

Suositeltavaa ruokaa

lautasmalli vaaka iso webEnemmän pehmeitä rasvoja, pähkinöitä, D-vitamiinia, kalaa, kasviksia ja täysjyväviljaa. Vähemmän punaista lihaa, sokeria, suolaa ja kovaa rasvaa.

Näin neuvovat alkuvuodesta julkistetut uudet suomalaiset ravitsemussuositukset.

Uudet ravitsemussuositukset puhuvat entistä enemmän arjen kieltä. Nyt puhutaan ruokavalion kokonaisuudesta ja ruuan laadusta.
"Ruokavaliossa kokonaisuus ratkaisee, ei jokin yksittäinen terveellinen osanen", sanoo ravitsemusterapian apulaisprofessori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.

"Tarkkoja määräsuosituksia olennaisempaa on se, että syömme laadukasta ruokaa. Se tarkoittaa esimerkiksi täysjyväviljatuotteita, pehmeitä kala- ja kasvirasvoja sekä vain rajoitetusti punaista lihaa, vaaleita viljoja, suolaa ja sokeria", Schwab tiivistää.
Tavoitteena ei ole vähärasvainen ruokavalio, vaan huomion kiinnittäminen rasvan laatuun. Lisäksi suositus kannustaa liikkumaan, sillä ruuan ja liikunnan yhteys terveyteen on kiistaton.

Hyvä ruoka auttaa pysymään terveenä

Ravitsemussuositukset päivitetään kahdeksan vuoden välein.
"Työ tehdään perusteellisesti. Mitään ei suositella kevein perustein, vaan uusimman, luotettavan tutkimusnäytön pohjalta", kertoo ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta.
Tutkijat saavat näyttöä ruokavalion ja terveyden yhteyksistä, kun he seuraavat pitkään suurten ihmisjoukkojen ruokailutottumuksia ja sairastavuutta.

Selvin yhteys ravitsemussuositusten ruokavaliolla on tyypin 2 diabeteksen ja painonnousun ehkäisyyn. Lisäksi ruokavaliolla voi ehkäistä ainakin sydän- ja verisuonisairauksia, aivoverenkiertohäiriöitä, Alzheimerin tautia, osteoporoosia, rintasyöpää ja suolistosyöpiä.

Suomalaiset ravitsemussuositukset laatii Valtion ravitsemusneuvottelukunta.

ruokakolmio ilman otsikkoa

Kuva: Uudessa ruokakolmiossa pohjakerroksen eli ruokavalion perustan muodostavat kasvikset, marjat ja hedelmät. Keskikerroksesta löytyvät mm. täysjyväviljat, rasvattomat maitotuotteet, kala, siipikarja, kasviöljyt, pähkinät ja siemenet sekä pieni määrä punaista lihaa. Kolmion huipulla ovat tarjolla voi, makkarat, kakut, rasvaiset juustot, keksit ja makeiset, joita kannattaa syödä vain harvoin.

Pin It

Mango-chisalaatti grilliruokien kaveriksi

kategoriassa Blogi

Käytän paljon hedelmiä ja marjoja salaateissa. Vihreän salaatin kaveriksi sopivat esimerkiksi mansikat, pensasmustikat, viinirypäleet, ananas…

Rahkatäyte raikastaa mansikka-marenkikakun

kategoriassa Blogi

Marenkilevyistä koottu kakku sopii niillekin, jotka välttävät gluteenia. Kun valitsee laktoosittoman kerman ja rahkan, herkku…

Korkealaatuiset maustetut öljyt aidoista raaka-aineista!

kategoriassa Ajankohtaista

Uudet Virgino® makuöljyt on tehty aidoista raaka-aineista ja sen kyllä huomaa! Tarjolla on valkosipulia, rosmariinia…