header

Suositeltavaa ruokaa

lautasmalli vaaka iso webEnemmän pehmeitä rasvoja, pähkinöitä, D-vitamiinia, kalaa, kasviksia ja täysjyväviljaa. Vähemmän punaista lihaa, sokeria, suolaa ja kovaa rasvaa.

Näin neuvovat alkuvuodesta julkistetut uudet suomalaiset ravitsemussuositukset.

Uudet ravitsemussuositukset puhuvat entistä enemmän arjen kieltä. Nyt puhutaan ruokavalion kokonaisuudesta ja ruuan laadusta.
"Ruokavaliossa kokonaisuus ratkaisee, ei jokin yksittäinen terveellinen osanen", sanoo ravitsemusterapian apulaisprofessori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.

"Tarkkoja määräsuosituksia olennaisempaa on se, että syömme laadukasta ruokaa. Se tarkoittaa esimerkiksi täysjyväviljatuotteita, pehmeitä kala- ja kasvirasvoja sekä vain rajoitetusti punaista lihaa, vaaleita viljoja, suolaa ja sokeria", Schwab tiivistää.
Tavoitteena ei ole vähärasvainen ruokavalio, vaan huomion kiinnittäminen rasvan laatuun. Lisäksi suositus kannustaa liikkumaan, sillä ruuan ja liikunnan yhteys terveyteen on kiistaton.

Hyvä ruoka auttaa pysymään terveenä

Ravitsemussuositukset päivitetään kahdeksan vuoden välein.
"Työ tehdään perusteellisesti. Mitään ei suositella kevein perustein, vaan uusimman, luotettavan tutkimusnäytön pohjalta", kertoo ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta.
Tutkijat saavat näyttöä ruokavalion ja terveyden yhteyksistä, kun he seuraavat pitkään suurten ihmisjoukkojen ruokailutottumuksia ja sairastavuutta.

Selvin yhteys ravitsemussuositusten ruokavaliolla on tyypin 2 diabeteksen ja painonnousun ehkäisyyn. Lisäksi ruokavaliolla voi ehkäistä ainakin sydän- ja verisuonisairauksia, aivoverenkiertohäiriöitä, Alzheimerin tautia, osteoporoosia, rintasyöpää ja suolistosyöpiä.

Suomalaiset ravitsemussuositukset laatii Valtion ravitsemusneuvottelukunta.

ruokakolmio ilman otsikkoa

Kuva: Uudessa ruokakolmiossa pohjakerroksen eli ruokavalion perustan muodostavat kasvikset, marjat ja hedelmät. Keskikerroksesta löytyvät mm. täysjyväviljat, rasvattomat maitotuotteet, kala, siipikarja, kasviöljyt, pähkinät ja siemenet sekä pieni määrä punaista lihaa. Kolmion huipulla ovat tarjolla voi, makkarat, kakut, rasvaiset juustot, keksit ja makeiset, joita kannattaa syödä vain harvoin.

Pin It

Rasvat puhututtavat ihmisiä edelleen

kategoriassa Ajankohtaista

Ravitsemusterapeutti Hanna Partasen vastaanotolla rasvat puhututtavat ihmisiä edelleen. "Luulisi, että ihmiset tietävät kovan ja pehmeän…

Kokonaisvaltaista hyvinvointia päivittäin

kategoriassa Ajankohtaista

Taipalsaarelaisen Satu Tamperin resepti hyvinvointiin on liikuntaa, ulkoilua, hyvää ruokaa ja positiivista mieltä. Virginon reseptikisassa…

Mustikoita ja kanttarelleja

kategoriassa Blogi

On taas se aika vuodesta, kun iskee hulluus. Onneksi tämä on sitä positiivista hulluutta, josta…