header

Linolihappo on hyväksi terveydelle

Harvardin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan sepelvaltimotaudin ja sydänkuoleman vaara vähenee, kun voi vaihdetaan kasviöljyyn, esimerkiksi rypsiöljyyn.

Kasviöljyjen, pähkinöiden ja esimerkiksi siementen sisältämän linolihapon terveysvaikutuksista on kiistelty viime vuosina. Harvardin tuoreen selvityksen mukaan linolihappo on hyväksi terveydelle.

Äskettäin ilmestyneessä Harvardin yliopiston tutkimuksessa huomattiin, että kasvirasvoissa yleisesti esiintyvä rasvahappo nimeltä linolihappo liittyi pienempää riskiin sairastua sepelvaltimotautiin. Tutkimuksen tulokset raportoi Circulation-lehti.

Tutkijat kävivät läpi 13 aiempaa väestötutkimusta Euroopasta, Yhdysvalloista ja Israelista. Aineisto kattoi kaiken kaikkiaan yli 300 000 henkilöä, joita oli seurattu 5–30 vuotta.

Eniten linolihappoa saaneilla oli 15 prosenttia pienempi riski sairastua sepelvaltimotautiin ja 21 prosenttia pienempi riski kuolla sydänsairauteen verrattuna linolihappoa vähiten saaneisiin. Linolihapon saanti vaihteli keskimäärin 1,5 ja 6,4 prosentin välillä päivän energiasta.

Vaikka tällaiset seurantatutkimukset eivät voi osoittaa varmaa syy-seuraussuhdetta, tulos kumonnee ainakin osaltaan edellisvuosien epäilykset, että linolihappo saattaisi jopa aiheuttaa sydäntautia.

Rasvakeskustelu käy kiivaana

Viime vuosina kaksi vastaavaa koostetutkimusta on päätynyt johtopäätökseen, ettei tyydyttyneen rasvan käyttö liity sepelvaltimotaudin riskiin. Ensimmäinen julkaistiin vuonna 2010 ja toinen viime maaliskuussa. Yllättävät tulokset herättivät kiivasta keskustelua niin valtamediassa kuin tiedeyhteisössäkin.

Molemmissa tutkimuksissa oli kuitenkin yksi ongelma. Niissä ei huomioitu lainkaan sitä mitä otetaan tilalle kun tyydyttyneen rasvan käyttöä vähennetään. Harvardin yliopiston ravitsemustieteen professori Walter Willett painotti, että jos tyydyttynyttä rasvaa korvataan huonoilla hiilihydraateilla, kuten sokerilla tai puhdistetulla viljalla, ei terveyshyötyjä ole. Sen sijaan jos tyydyttynyttä rasvaa korvataan kalan ja kasviöljyjen rasvoilla, sydäntaudin vaara pienenee.

Juuri ilmestyneessä Harvardin tutkimuksessa tehtiin nimenomaan tällainen korvausanalyysi. Kun tyydyttynyttä rasvaa vaihdettiin linolihappoon, pieneni sepelvaltimotautitapahtuman vaara 9 prosenttia ja sydänkuoleman vaara 13 prosenttia jokaista viittä energiaprosenttia kohti. Energiaprosentti tarkoittaa prosenttiosuutta päivän kokonaisenergiansaannista.

Suhteutettuna aikuisen keskimääräiseen energiatarpeeseen tämä tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että noin 20 grammaa voita vaihdetaan 50 grammaan rypsiöljyä.

Linkki uutiseen: http://www.trainer4you.fi/blogi/harvardista-kajahtaa-kasvioljyjen-ja-pahkinoiden-sisaltama-linolihappo-hyvaksi-sydamelle/

Linkki alkuperäiseen tutkimukseen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25161045

Pin It

Voimaruokaa Suomesta

kategoriassa Ajankohtaista

Soili Soisalolta ja Eeva Voutilaiselta on ilmestynyt uusi kirja, Pohjolan ruokavalio. Teos on uudistettu laitos…

Tiedeuutinen - suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

kategoriassa Ajankohtaista

RUOKAILU aktivoi aineenvaihduntaa edistävää ruskeaa rasvaa, totesivat Turun yliopiston tutkijat. ”On ehkä tavallaan erikoista, että…

Suomalainen poro-juurespata maistuu loppusyksyn viikonloppuina

kategoriassa Blogi

Kun ulkona on kylmää, kosteaa ja tuulista, tekee mieli lämmittävää pataruokaa. Suomalainen poronliha on ekologinen…