header

Marianne Heikkilän joulu on lepoa, lukemista ja ulkoilua perheen kanssa

Marianne Heikkila ja joulupukkiMarttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä kannustaa jokaista viettämään stressitöntä, levollista ja oman perheen näköistä joulua. Joulun ei tarvitse tulla kalliiksi, monet jouluruuat ovat edullisia itse tehtyinä ja juuresten sesonki parhaimmillaan.

"Rypsiöljyn käyttö ruuanlaitossa on tapa, jonka haluamme siirtää myös lapsillemme", Marianne kertoo.

Marianne Heikkilä rakastaa työtään, joka on päivittäin erilaista ja haastavaa, täynnä upeita kohtaamisia ja arjen ongelmien ratkaisua, talouden turvaamista ja toiminnan kehittämistä, ihmisten kanssa yhdessä tekemistä. "Työni on merkityksellistä, kolmannen sektorin toimijoiden kanssa oleminen tuntuu luontevalta ja tästä saa paljon oppia ja kokemusta, jota voi hyödyntää kaikessa elämässä."

"Neuvontajärjestöjen toimintaympäristö muuttuu kovaa vauhtia, kilpailu lisääntyy, tietoja ja taitoja opitaan yhä enemmän vertaisina. Koska toimimme valtakunnallisesti, sekä ammattilaisneuvontaa antavana että lähes 50 000 vapaaehtoisen kanssa, työssä on lukemattomat mahdollisuudet kehittää tulevaisuuden taitoja ja tietoja sekä vahvistaa toimintaa, joka kiinnostaa ja on modernia."

"Marttojen neuvonta ennaltaehkäisee syrjäytymistä, edistää tasa-arvoa, pitää kestävää kehitystä ja ympäristön huomioimista tärkeänä, vahvistaa sosiaalisia ja yhteisöllisiä taitoja, antaa iloa ja merkitystä arkeen sekä tietysti edistää vuosikymmenien kokemuksella kansanterveyttä ja arjen hallintaa!"

Lahjaksi ensimmäiseen omaan kotiinsa muuttavalle nuorelle Marianne Heikkilä suosittelee Marttojen aikuispakkauksista:
www.martanpuoti.fi

Oman näköinen joulu

Joulu on monelle stressaavaa ennemmin kuin rauhallista aikaa. "Suunnittelemalla ja ajoissa tekemällä säästää aikaa ja hermoja. Tee lista tehtävistä. Ota rennosti ja luovu täydellisyyden tavoittelusta, vertailusta muihin sekä siitä, että kaikki pitäisi olla jouluaattona valmista. Elämä on keskeneräistä, me ihmiset olemme vajavaisia, joulu on, vaikka emme tekisi sitä. Anna sen tulla vain", Marianne neuvoo.

"Minulla on oma joulukirja, johon olen jo monta vuotta kirjannut joulukorttien saajat,
mitä lahjoja olen ostanut sekä kuinka paljon kannattaa vähentää ruokien määrää. Kysyn lapsiltani, mitä jouluruokaa tai muuta juttua ilman ei tule joulu. Ne vastauksetkin auttoivat joulun suunnittelussa."

"Ei ole yhtä, oikeaa joulua. Meitä joulun viettäjiä on paljon erilaisia. Jouluruoat ovat aika edullisia ja juureslaatikot sesonkiruokaa parhaimmillaan. Pöydänantimia voi tarvittaessa karsia reilulla kädellä. Ruoat, joilla ei ole ollut menekkiä moneen vuoteen, voi suosiolla jättää pois!"

Vain suosikkeja joulupöytään

Mariannen mielestä jouluruoan suunnittelu kannattaa aloittaa kaikkien kanssa yhdessä. Pöytään tuodaan vain niitä tuotteita, joille on kannatusta ja jotka maistuvat.

"Joulupöytä on onnistunut, kun se yhdistää vanhaa ja uutta, siksi meillä on aina sushia graavin kalan rinnalla ja lihapullia, viinin sijaan kivennäisvettä ja rosollin tilalla bataattilaatikkoa tai punajuurilaatikkoa."

Marttojen sivuilta löytyvät ohjeet niin perinteiseen kuin esimerkiksi joulun kasvismenuun:

http://www.martat.fi/joulun-aika-on-taalla-taas/jouluruoka/

"Perheemme rauhoittuu jouluna olemaan yhdessä, lukemaan kirjoja, ulkoilemaan, lepäämään ja vain olemaan. Käymme adventista lähtien joulukirkossa, koristelemme vähän kotia, teemme pipareita ja torttuja, suunnittelemme itse tehtyjä ja annettuja lahjoja, enemmän aineettomia, kuin tavaralahjoja. Joulupöydässä luemme jouluevankeliumin ja jokainen on saanut valita pöytään yhden haluamansa jouluruuan."

Perheen pöydässä on luomusavustettua kalkkunaa, savulohta ja graavilohta sekä -siikaa, mätiä, joululimppua ja anopin tekemät "superihanat" laatikot. Jälkiruokana on Mariannen mummon reseptillä luumukreemiä.

"Yhdessä oleminen ja lepo sekä joulun sanoma ovat meillä läsnä. Ilman suoritusta ja raatamista, pakkoa tai stressiä."

Mies on pääkokki

"Laitamme yhdessä ruokaa, mutta mieheni on perheen pääasiallinen kokki suurtalousemännän poikana. Laitan terveellistä kotiruokaa, kalaa, kanaa ja kasvisruokia, suosimme kauden vihanneksia ja kasviksia, sieniä, marjoja, hedelmiä ja tummaa viljaa. Yritän valmistaa yksinkertaista ja arkista perusruokaa, joka maistuu hyvältä, suosin patoja, keittoja ja erilaisia salaatteja, teemme uunijuureksia ja erilaisia kastikkeita paljon", Marianne kuvailee.

"Tyttäreni kävi marttojen Pikkukokkikurssin ja on siitä lähtien tehnyt vähän ruokaa. Vielä on haastetta saada teinit tekemään itsenäisesti ruokaa, on niin helppo tulla valmiiseen pöytään. Olemme työelämän kiireiden vuoksi tehneet aina suuremman erän ruokaa ja laitamme sitä sitten pakkaseen, josta viikon aikana on helppo ottaa sulamaan päivän annokset."

"Ruuassa minulle on tärkeää migreeni-ihmisenä terveellisyys, ravitsevuus, maku ja lähiruoka. Suosin kotimaista ja Reilun Kaupan tuotteita. Jos saa jotain paikallisten tuottajien itse tekemää, se on suuri ilo. Suomalainen ruokakulttuuri on niin hieno, että sen yhdistäminen muihin keittiöihin on myös mielenkiintoista. Syömme paljon japanilaista, sushia, shasimia, intialaista, nepalilaista, ranskalaista ja fuusiokeittiöitä."

"Perheemme käyttää ruuanlaitossa lähes yksinomaan rypsiöljyä, koska suosimme välimeren ruokavaliota terveyden edistämisen ja ravitsemussuositusten mukaisesti. Rypsiöljy sisältää runsaasti terveydelle välttämättömiä pehmeitä ja kerta- ja monityydyttymättömiä rasvoja, vähän kovaa tyydyttynyttä rasvaa, paljon hyviä omegoita ja rasvahappoja sekä E-vitamiinia, joka on hyvää verisuonille. Rypsiöljyn käyttö on tapa, jonka haluamme siirtää lapsillemme. Meillä käytettiin lapsuudessani aina kovaa rasvaa, mutta mieheni perheessä on suosittu kotimaista rypsiöljyä ja sitä tapaa haluamme jatkaa seuraaville sukupolville."

Marttojen 10 askelta jouluun -vinkit

1. Pue koti jouluun pikkuhiljaa. Samalla voit tarkistaa joulukoristevarastosi. Hanki uusia koristeita harkiten
2. Jouluruoista voi nauttia koko adventtiajan. Näin joulupöytään riittää vähempi määrä herkkuja.
3. Arvioi jouluruoan menekki realistisesti, jotta tähteitä ei tarvitse heittää pois. Kysy läheisiltä mitä he haluavat jouluksi.
4. Tärkeämpää on, mitä syö uuden vuoden ja joulun välillä kuin se, mitä syö joulun ja uuden vuoden välillä.
5. Pienikin joululahja riittää. Tärkeintä on läheisen muistaminen. Joululahjaksi voi antaa aikaa, elämyksiä tai itse tehtyjä herkkuja.
6. Käy joulumyyjäisissä ja hanki lahjaksi tai joulupöytään käsintehtyjä tuotteita.
7. Sulje välillä radiot ja televisiot ja laula itse kauneimpia joululauluja tai ole vain hiljaisuudessa ja lepää.
8. Hanki jouluvaloihin ajastin.
9. Lajittele juhlinnan jätteet. Steariinikynttilöiden jämät kuuluvat sekajätteisiin, tavalliset lahjapaperit energiajätteeseen tai sen puutteessa sekajätteisiin. Joulun jälkeen kuusen voi polttaa takassa tai laittaa joulukuusen keräykseen. Tinat ovat ongelmajätettä. Tinat voi käyttää uudelleen ensi vuonna tai ne voi viedä ongelmakeräykseen.
10. Joulu voi olla vaatimaton tai ylenpalttinen, harras tai riehakas – pääasia on, että se on oman näköinen, pakoton, suoritteista vapaa.Pin It

Superia Suomesta!

kategoriassa Ajankohtaista

Suomalaisten ei tarvitse ihannoida ulkomaisia superruokia. Kotimaasta löytyy vähintään yhtä hyviä ravintopommeja, kerrotaan Hyvä Terveys…

Kotitalousopettajien leivontaillassa tehtiin joulubageleita ja saaristolaissämpylöitä

kategoriassa Ajankohtaista

Kotitalousopettajat Elina Brodkin ja Sanni Mielonen pitivät Varsinais-Suomen Kotitalousopettajat ry:lle jouluisen leivontaillan, jossa tehtiin yhdessä,…

Fish and chips, syntisen hyvää!

kategoriassa Blogi

Fish and chips on perinteistä englantilaista katuruokaa, rakastuin siihen jo parikymppisenä opiskellessani eglantia kielikoulussa Lontoossa.…