header

Pohjoismainen ruokavalio voi suojata kroonisilta sairauksilta

Tutkimuksen mukaan pohjoismaisen, terveellisen ruokavalion noudattaminen vähentää selvästi tulehdusgeenien toimintaa rasvakudoksessa. Tulehdustila voi viitata kroonisiin sairauksiin, kuten valtimonkovetustautiin, kakkostyypin diabetekseen tai Alzheimerin tautiin.

Professorin Matti Uusituvan mukaan tutkimus vihjaisee, että ruokakolmion noudattamisella voi suojautua kroonisia sairauksia vastaan.

Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen yksikön johtamassa pohjoismaisessa tutkimuksessa on saatu uutta tietoa terveyttä edistävän pohjoismainen ruokavalion vaikutuksista. Tutkimuksessa havaittiin, että ruokavalio vähentää tulehdukseen liittyvien geenien ilmentymistä ihonalaisessa rasvakudoksessa.

Liikapainoon liittyvien terveyshaittojen uskotaan johtuvan osaksi rasvakudoksen tulehdustilasta. Kroonisten sairauksien, kuten valtimonkovetustaudin, kakkostyypin diabeteksen, Alzheimerin taudin ja joidenkin syöpien taustalla voi osaltaan olla rasvakudoksen toiminnan häiriöistä johtuva matala-asteinen tulehdustila.

- Tutkimuksen tulokset vihjaisevat, että pohjoismainen, terveyttä edistävä ruokavalio voi suojata kroonisilta sairauksilta pitkällä aikavälillä. Pohjoismainen terveellinen ruokavalio on hyvinkin kilpailukykyinen verrattuna Välimeren ruokavalioon, kertoo professori Matti Uusitupa Itä-Suomen yliopistosta.

Ruisleipää, kalaa, marjoja, rypsiöljyä

Tutkimuksessa terveyttä edistävään pohjoismaiseen ruokavalioon kuului kotimaisia tuotteita: täysjyväviljat, erityisesti ruis, vihanneksia, juureksia, marjoja kuten mustikoita, kotimaisia hedelmiä, esimerkiksi omenoita, rypsiöljyä, vähärasvaisia maitotuotteita sekä kolme kala-ateriaa viikossa.

Verrokkiryhmä käytti vähäkuituisia viljatuotteita, voipohjaisia levitteitä ja rajoitti kalan käyttöä.

Tutkimukseen osallistui keski-ikäisiä miehiä ja naisia, joilla oli vähintään kaksi metabolisen oireyhtymän piirrettä, kuten kohonnut verenpaine tai paastoverensokeri tai poikkeavia veren rasva-arvoja, sekä ainakin jonkin verran liikapainoa. Terveyttä edistävää ruokavaliota noudatettiin 18–24 viikon ajan.

Pohjoismainen tutkimus toteutettiin vuosina 2009–2011, ja sen ensimmäiset tulokset julkaistiin vuonna 2013. Lisää tuloksia on luvassa.

– Tutkimuksessa oli tarkoitus kartoittaa kokonaisen ruokavalion vaikutuksia, ei niinkään yksittäisten ainesosien. Luvassa on merkittävää uutta tietoa kroonisten sairauksien synnystä ja ruokavalion vaikutuksista niihin, Uusitupa lupaa.

Uutinen pohjoismaisesta ruokavaliosta julkaistiin 5.1.2015 Ylen uutisissa, http://yle.fi/uutiset/tutkimus_pohjoismainen_ruokavalio_voi_suojata_kroonisilta_sairauksilta/7719889?origin=rss

Pin It

Kotitaloudessa opitaan arjen taitoja

kategoriassa Ajankohtaista

Kotitaloustunneilla on havaittavissa nykyisin kahtiajakoa: nuoret joko hallitsevat hyvin ruuanlaiton perusasiat, tai ovat täysin ummikkoja.…

Rypsiöljy on superöljyä

kategoriassa Ajankohtaista

Iltalehden haastattelemat asiantuntijat pitävät suomalaista rypsiöljyä rasvahappokoostumukseltaan huomattavasti oliiviöljyä parempana. "Rypsi on lähiruokaa, oliiviöljy on…

Koululaisille vain parasta

kategoriassa Ajankohtaista

Anne Jahkonen työskentelee Riihimäellä Pohjolanrinteen koulun keittiössä. Riihimäellä kouluruokaan panostetaan, ja mahdollisuuksien mukaan tarjotaan suomalaista…