Rypsistä saadaan kylmäpuristamalla terveellistä, maukasta ja luonnonmukaista öljyä. Mutta siitä olisi mahdollisuus valmistaa ruuanlaittoon paljon muutakin.
VTT ja janakkalalainen rypsipuristamo Kankaisten öljykasvit Oy ovat jo neljä vuotta tutkineet mahdollisuutta valmistaa rypsirouhetta ihmisravinnoksi. Tällä hetkellä kylmäpuristetun Virgino-rypsiöljyn oheistuotteena syntyvä rypsiproteiini menee eläinten rehuksi. Asiasta uutisoi Yle uutiset Häme.
"Rypsirouhe olisi erinomainen, kotimainen vaihtoehto soijarouheelle, joka on aina tuontitavaraa, yleensä vielä Euroopan ulkopuolelta tuotua", miettii toimitusjohtaja Perttu Korolainen.
Rypsirouheen maku on hieman pähkinäinen tai siemeniä muistuttava. Se sopisi hyvin esimerkiksi puuron tai pirtelön joukkoon ja olisi hyvä proteiinilähde kuntoilijoille. Rypsiproteiini sopisi vientituotteeksikin, sillä kiinnostus superfoodeja kohtaan on Suomen lisäksi suurta kaikkialla maailmassa.
"Rypsiproteiinin tuotanto voisi olla piristysruiske niin suomalaiselle maataloudelle kuin elintarviketeollisuudelle. Jalostus vaatii kuitenkin vielä aikaa ja tutkimustyötä", Korolainen toteaa.
http://areena.kokeile.yle.fi/1-2685018