header

Mies Virginon takana - Timo Kämärillä on sata lasissa eläkeiässäkin

TimoKamari1Kankaisten öljykasvit Oy:n perustaja Timo Kämäri on uskomattoman hyväkuntoinen ja aktiivinen herrasmies. Hän käyttää kylmäpuristettua rypsiöljyä edelleen päivittäin. "Moni ikäiseni suunnittelee paikkaa kunnalliskodissa, mutta minä suunnittelen kesän moottoripyöräreissua Pohjois-Norjaan", hän toteaa.

Timo Kämäri on elänyt mielenkiintoisen elämän. "Aina kun olen tuntenut, että joku juttu on tullut valmiiksi ja olen sen nähnyt, olen siirtynyt uuteen", Timo kertoilee.

Timolla oli takanaan menestyksekäs ura liike-elämässä ja ulkomaan kaupassa, kun elämänmuutos alkoi tuntua ajankohtaiselta. "Minua oli alkanut vaivata, että olin paljon matkoilla ja poissa kotoa vaimoni sekä kahden poikani luota. Niinpä myimme Espoossa rakentamamme omakotitalon sekä purjeveneen ja muutimme vuonna 1979 Hämeenlinnasta ostamallemme maatilalle."

"Perhe-elämä rauhoittui, ja olin maanviljelijänä tyytyväinen kymmenen vuoden ajan. Kävimme kuitenkin paljon messuilla ulkomailla, katsomassa, mitä ruoka-alalla tapahtuu maailmassa."

"Reilut 20 vuotta sitten sekä omalla että naapuritilalla oli meneillään sukupolvenvaihdos. Itse olin vielä täydessä iskussa 60 kieppeissä. Olimme porukalla Ruotsissa messuilla, missä yhdellä osastolla puristettiin rypsistä öljyä. Innostuin asiasta ja aloin tutkia, millaista rypsiöljy oikein on. Minulle selvisi nopeasti, että rypsiöljy on rasvahappokoostumukseltaan huomattavasti parempaa kuin esimerkiksi oliiviöljy."

Puristamo vanhaan navettaan

Vuosina 1991-93 Suomessa elettiin pahinta lama-aikaa. Kun Timo alkoi naapurinsa Antti Parkun kanssa pohtia puristamon perustamismahdollisuuksia, miehet törmäsivät Suomen lainsäädäntöön. Rypsiöljyn puristuksessa oli monopoli. Suomen liittyessä Euroopan Unioniin lakeja kuitenkin muutettiin vapaammiksi. "Syksyllä 1993 panimme kiintiöhakemuksen Maa- ja metsätalousministeriöön. Saimme 100 tonnin puristuskiintiön rypsille vuoden 1994 aikana. Puristimen olimme hankkineet syksyllä 1993. Ilman EU:ta yritystä ei olisi", Timo toteaa.

"Seuraavaksi perustimme osakeyhtiön, jonka osakkaiksi tulivat Antti ja Eero Parkku, poikani Mika ja minä."

Ensimmäinen puristamo tehtiin kotitilan vanhaan navettaan. "Ajattelimme alkuun, että myydään pienesti Hämeenlinnan seudulla. Virginoa kuitenkin myytiin muun muassa Hämeenlinnan Citymarketissa, ja pian Kesko kiinnostui asiasta. Muut keskusliikkeet seurasivat perässä. Aloitus oli helppo, sillä vastaavia kotimaisia tuotteita ei silloin niin paljon tarjolla. Ratkaiseva merkitys oli yhtiön menestymiseen Antti Parkun myyntitaidoilla ja peräänantamattomuudella."

Tutkimusyhteistyö alkoi varhaisessa vaiheessa. "Rasvahappoanalyysit oli tehty, ja tulokset olivat hyviä. Dosentti Into Laakso Helsingin yliopistosta kiinnostui yhteistyöstä. Tutkimuksessa havaittiin, että rypsiöljyn käyttö alensi huonoa LDL-kolesterolia noin 15 %, kokonaiskolesterolia 10 – 15 %. Samalla n-3-sarjan rasvahappojen molekyylitaso nousi. Veren triglyseriditaso putosi."

Tutkimusryhmän jäsenenä ollut Tuulikki Seppänen-Laakso käytti aineistoa väitöskirjansa pohjana.

Tutkittua tietoa koko maahan

Timo ja kumppanit tekivät kirjasen kylmäpuristetusta rypsiöljystä, mukana Helsingin yliopiston tutkimustulokset. Kirjasta painettiin 150 000 kappaletta ja jaettiin ympäri maata mm. terveyskeskuksiin, sairaaloihin ja lääkäreille.

Pian seurasi lisää tutkimuksia. Tampereen yliopiston kanssa toteutettiin yhteistyössä vertaileva tutkimus kreikkalaisen oliiviöljyn ja kylmäpuristetun rypsiöljyn vaikutuksista. Terho Lehtimäki, nykyisin professori, johti tutkimusryhmää. Tuloksena oli, että Virginolla kolesteroli putosi enemmän. Lisäksi kolesterolin kantajaproteiinin osuus putosi Virginolla noin neljänneksellä, kun oliiviöljyä nauttineilla ei tapahtunut mitään.

"Kolmas tutkimus tehtiin yhdessä lääketieteen tohtori Ari Palomäen kanssa Hämeenlinnassa. Tutkimusryhmässä oli keski-ikäisiä miehiä, joilla oli metabolinen oireyhtymä. Selvisi, että elämäntapoja ei tarvitse paljoakaan muuttaa, 10–20 grammaa Virginoa päivässä sai aikaan merkittävän muutoksen", Timo muistelee.

Virginon ubikinoonipitoisuus mitattiin Jokioisissa. Ubikinoni vaikuttaa sydänlihaksen solujen uudistumiseen. "Kylmäpuristetussa rypsiöljyssä on myös runsaasti E-vitamiinia. Rasvaliukoisena vitamiinina se imeytyy öljystä hyvin", Timo muistuttaa.

"Minua harmittaa, että kasviöljyistä puhutaan usein yhtenä ryhmänä. Öljyjen rasvahappokoostumus eroaa paljon. Oliivi-, auringonkukka-, maissi- ja soijaöljyissä on lähinnä n-6-sarjan rasvahappoja, joita länsimaisesta ruokavaliosta saadaan muutenkin liikaa. Kylmäpuristetussa rypsiöljyssä puolestaan on ihanteellisessa suhteessa n-6- ja n-3-rasvahappoja, 2:1."
Timo puhuu kylmäpuristusmenetelmän puolesta. Menetelmä ei pilko rasvahappomolekyylejä, säilyttää flavonoidit ja vitamiinit.

Lesitiini häviää öljystä raffinoinnissa ja öljyn molekyylit pilkkoutuvat. "Virginon viskositeetti on erilaista kuin raffinoidun öljyn, se on paksumpaa. Virginon kellertävä väri kertoo, että siinä on paljon flavonoideja."

"Oman" tuotteen paras mannekiini

Kymmenen vuotta sitten Timo oli 67-vuotias. "Yrityksellä ei ollut jatkajaa, poikani keskittyi marjatilaan. Vanhat tilat eivät enää riittäneet ja puristimet piti uusia. Niinpä myimme yrityksen. Olen seurannut sitä hyvillä mielin, se on menestyvä yritys. Virginoa käytän edelleen päivittäin."

"Olen saanut perintönä korkean kolesterolin, se oli 8,2 ja sain aikoinaan lievän aivoinfarktin. Kun maistelin rypsiöljyä päivittäin tuotekehitysvaiheessa, kolesterolini aleni 5 kieppeille ja siellä se on pysynyt – ilman lääkitystä", Timo todistaa.

Timo harrastaa moottoripyöräilyä, historiaa, politiikkaa ja lukemista – sekä talvella metsätöitä useamman kerran viikossa. "Minulla on viisi lastenlasta ja seuraan läheltä heidän kehitystään."

Vaimo huolehtii pääasiassa perheen ruokahuollosta, mutta muun muassa pihvien paistaminen on Timon tehtävä – tietenkin Virginolla. "Käytämme Virginoa kaikkeen ruuanlaittoon. Jopa marjojen joukkoon laitamme sitä, se onkin oikea terveyspommi! Kaurapuuro Virginolla terästettynä on lasten herkku."

"Myyntimiehen pitää uskoa siihen, mitä myy. Mutta minä uskon tosissani, että kylmäpuristettu rypsiöljy on hyväksi ihmisille. Ettei kukaan sairastuisi turhaan. Moni sairastuu huonon ruokavalion takia, ihmiset syövät ja juovat itsensä sairaiksi", Timo päättää.

 

Pin It

Vegaaninen kurpitsarisotto maistuu jokaiselle

kategoriassa Blogi

Yhä useampi noudattaa kasvisruokavaliota tai on fleksaaja, eli periaatteessa sekasyöjä mutta suosii kasvisruokia. Siskoni on…

Sari Mattila etsii Vuoden Kokkia

kategoriassa Ajankohtaista

ELO-säätiön johtaja Sari Mattila edistää suomalaista ruokakulttuuria niin työssään kuin kotona kokatessaan. Hän käyttää kylmäpuristettua…

Rosmariinilla maustettuja hirvenlihapullia juuresmuusin kanssa

kategoriassa Blogi

Syksy on riistaruokien ja juuresten sesonkia! Kokeilin Virginon uutta rosmariiniöljyä hirvenlihapulliin, ja lopputulos oli todella…