header

Tutkimus: ruokaöljyn maku ja terveellisyys ajavat kirkkaasti hinnan ohi

Suomalaiset kuluttajat asettavat ruokaöljyn maun ja terveellisyyden tärkeimmiksi tekijöiksi öljyä valittaessa. Rypsiöljy on Suomessa ylivoimaisesti suosituin ruokaöljy. Yli puolet vastaajista haluaa nauttia kylmäpuristetusta öljystä. Öljyn valmistaminen puristamalla laadukkaista raaka-aineista ilman kemikaaleja oli valtaosalle myös merkittävä peruste. Kolme neljäsosaa vastanneista arvotti kemikaalittomuuden hintaa tärkeämmäksi seikaksi.

Suomalaiset kuluttajat asettavat ruokaöljyn maun (58 % kaikista vastaajista samaa mieltä väittämän kanssa) ja terveellisyyden (46,9 %) hintaa (33 %) tärkeämmäksi tekijäksi öljyä valittaessa. Tutkimuksen mukaan puolet kuluttajista suosii arjessa rypsi- ja kolmannes oliiviöljyä. Tärkeimmäksi valintaperusteeksi nousi soveltuvuus paistamiseen (42,7 %). Tulokset käyvät ilmi uusiseelantilaisen Olivadon keväällä 2015 teettämästä tutkimuksesta, johon vastasi 1032 suomalaista.

Kuluttajille tärkeää öljyn laatu ja monikäyttöisyys

Suosituimpien öljyjen kärkisijoilta löytyvät rypsiöljy (49 %) ja oliiviöljy (34 %) arkikäyttöä vertaillessa. Kookosöljyä käyttää 5 %, avokadoöljyä 3 % ja macadamiaöljyä 2 % vastaajista. Muiden ruokaöljyjen osuus arjessa on 7 %.

Yli puolet vastaajista haluaa nauttia kylmäpuristetusta öljystä. Öljyn valmistaminen puristamalla laadukkaista raaka-aineista ilman kemikaaleja oli valtaosalle myös merkittävä peruste: 81,6 % (tärkeää tai osittain tärkeää). Kolme neljäsosaa vastanneista arvotti kemikaalittomuuden hintaa tärkeämmäksi seikaksi.

Kyselyssä nousi tärkeimmäksi ruokaöljyn ominaisuudeksi soveltuvuus paistamiseen. Tätä seurasivat käyttö salaatinkastikkeisiin, raakaruokaan tai sellaisenaan täydentämään ruokavaliota hyvillä rasvoilla.

Naiset arvottavat terveellisyyttä ja miehet kokeilevat

Ruokaöljykyselyyn vastaajista 515 oli naisia ja 517 miehiä. Naisvastaajista yli puolet (55,7 %) oli täysin samaa mieltä väittämästä: terveellisyys on tärkeää ruokaöljyä valittaessa. Miehistä samaa mieltä oli vain reilu kolmannes (38,1 %). Miehet ja naiset käyttävät rypsi- ja oliiviöljyä yleisesti ottaen saman verran.

Pin It

Lisää rasvaa! - Hyviä, pehmeitä rasvoja ei koskaan kannata vältellä

kategoriassa Ajankohtaista

Viva-lehti (9/2011) muistuttaa, ettei ruokavaliosta saa karsia liikaa rasvaa, sillä jokainen elimistön solu tarvitsee rasvaa…

Itsetehty granola-muromysli – aamun paras!

kategoriassa Blogi

Granola on valmiina ostettuna aika hintavaa, mutta sitä on helppo tehdä itse. Samalla saa taatusti…

Alkupalat Lapin tyyliin porosta ja graavilohesta

kategoriassa Blogi

Kun pitää tehdä kätevästi iso määrä alkupaloja tai cocktailpaloja, laitan usein lohella tai porolla täytettyjä…