header

Tutkimus: ruokaöljyn maku ja terveellisyys ajavat kirkkaasti hinnan ohi

Suomalaiset kuluttajat asettavat ruokaöljyn maun ja terveellisyyden tärkeimmiksi tekijöiksi öljyä valittaessa. Rypsiöljy on Suomessa ylivoimaisesti suosituin ruokaöljy. Yli puolet vastaajista haluaa nauttia kylmäpuristetusta öljystä. Öljyn valmistaminen puristamalla laadukkaista raaka-aineista ilman kemikaaleja oli valtaosalle myös merkittävä peruste. Kolme neljäsosaa vastanneista arvotti kemikaalittomuuden hintaa tärkeämmäksi seikaksi.

Suomalaiset kuluttajat asettavat ruokaöljyn maun (58 % kaikista vastaajista samaa mieltä väittämän kanssa) ja terveellisyyden (46,9 %) hintaa (33 %) tärkeämmäksi tekijäksi öljyä valittaessa. Tutkimuksen mukaan puolet kuluttajista suosii arjessa rypsi- ja kolmannes oliiviöljyä. Tärkeimmäksi valintaperusteeksi nousi soveltuvuus paistamiseen (42,7 %). Tulokset käyvät ilmi uusiseelantilaisen Olivadon keväällä 2015 teettämästä tutkimuksesta, johon vastasi 1032 suomalaista.

Kuluttajille tärkeää öljyn laatu ja monikäyttöisyys

Suosituimpien öljyjen kärkisijoilta löytyvät rypsiöljy (49 %) ja oliiviöljy (34 %) arkikäyttöä vertaillessa. Kookosöljyä käyttää 5 %, avokadoöljyä 3 % ja macadamiaöljyä 2 % vastaajista. Muiden ruokaöljyjen osuus arjessa on 7 %.

Yli puolet vastaajista haluaa nauttia kylmäpuristetusta öljystä. Öljyn valmistaminen puristamalla laadukkaista raaka-aineista ilman kemikaaleja oli valtaosalle myös merkittävä peruste: 81,6 % (tärkeää tai osittain tärkeää). Kolme neljäsosaa vastanneista arvotti kemikaalittomuuden hintaa tärkeämmäksi seikaksi.

Kyselyssä nousi tärkeimmäksi ruokaöljyn ominaisuudeksi soveltuvuus paistamiseen. Tätä seurasivat käyttö salaatinkastikkeisiin, raakaruokaan tai sellaisenaan täydentämään ruokavaliota hyvillä rasvoilla.

Naiset arvottavat terveellisyyttä ja miehet kokeilevat

Ruokaöljykyselyyn vastaajista 515 oli naisia ja 517 miehiä. Naisvastaajista yli puolet (55,7 %) oli täysin samaa mieltä väittämästä: terveellisyys on tärkeää ruokaöljyä valittaessa. Miehistä samaa mieltä oli vain reilu kolmannes (38,1 %). Miehet ja naiset käyttävät rypsi- ja oliiviöljyä yleisesti ottaen saman verran.

Pin It

Lähi-idän lautanen illanistujaisiin

kategoriassa Blogi

Lähi-idän maut ovat mausteisia ja maukkaita, myös suussa sulavat kasvisruuat. Kun on aikaa panostaa ruuanlaittoon,…

Enemmän kuituja ja omega-3-rasvahappoja - Omega-3-rasvahapot vähentävät diabetesriskiä

kategoriassa Ajankohtaista

Fit-lehti (9/2011) kehottaa syömään enemmän kuituja sekä omega-3-rasvahappoja.

Hyvä rasva pitää liikkeessä - Hiihtäjä ja liikuntakasvattaja Eevamari Oksanen

kategoriassa Ajankohtaista

Hiihtäjä ja liikuntakasvattaja Eevamari Oksanen kannustaa terveisiin elämäntapoihin ja hyvään elämään: "Tarpeeksi hyviä rasvoja, paljon…