header

Kovan rasvan käyttö huolestuttaa asiantuntijoita – tilalle rypsiöljyä

Suomalaislapset saavat liikaa tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa ruokavaliostaan. Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan kova rasva onkin suurempi riski lasten terveydelle kuin paljon puhuttu sokeri, kertoo Helsingin Sanomat.

Ravitsemussuositusten mukaan kaikkien rasvojen laskennallinen saantisuositus päivittäisestä energiansaannista on 25–40 prosenttia. Kovan rasvan eli tyydyttyneiden rasvojen osuus saa suositusten mukaan olla korkeintaan kymmenen prosenttia päivän kokonaisenergiansaannista. Suomalaislapset saavat energiastaan noin 14 prosenttia rasvasta.

Helsingin Sanomien haastattelemia ravitsemusasiantuntijoita kummastuttaakin espoolaisvanhempien vaatimus siitä, että päiväkotilasten ruokailussa margariini vaihdettaisiin voihin ja lapsille tarjottaisiin rasvaisempaa maitoa. Samalla vanhemmat vaativat sokerin vähentämistä. Tarkoituksena on saada lapsille terveellisempää päiväkotiruokaa.

"Sokerin vähentäminen on tietenkin järkevää, mutta vanhempien vaatima kova rasva on sokeria isompi terveysongelma. Sokerin suurin riski lapselle on hammaskaries ja se, että lisättyä sokeria sisältävä ruokavalio on yleensä köyhä muiden ravintoaineiden osalta. Sokeri ei kuitenkaan aiheuta elimellisiä muutoksia eli esimerkiksi tuki verisuonia niin kuin kova rasva", sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Heli Kuusipalo.


Vankka tutkimusnäyttö
"Kuinka joillakin vanhemmilla voi olla niin kummallinen käsitys ruokavalion terveellisyydestä, että he vaativat lapsille voita ja rasvaisempaa maitoa, vaikka monissa tutkimuksissa on osoitettu, että ne kovettavat verisuonia ja altistavat sydän- ja verisuonitaudeille", Kuusipalo ihmettelee.

Yksi tällainen tutkimus on Turun yliopistossa 1990-luvulla aloitettu, 20 vuotta kestänyt interventiotutkimus lasten sydänterveydestä. Tutkimuksessa oli mukana 1 000 lasta, jotka jaettiin kahteen ryhmään.
Molemmissa ryhmissä pidettiin päiväkirjaa lasten ruokailuista. Toinen, niin sanottu interventioryhmä sai asiantuntijoilta ohjeita ruokavalion korjaamiseksi ravitsemussuositusten suuntaan, toinen ryhmä ei.

"Käytännössä ohjeet suosittelivat kovan rasvan vähentämistä esimerkiksi niin, että ruokailussa suositaan rasvatonta maitoa ja kasvismargariinia voin sijaan", sanoo STRIP-tutkimusprojektin johtaja, akatemiaprofessori Olli Raitakari Turun yliopistosta.

Tutkittavia seurattiin kaksikymmentä vuotta. Sinä aikana niin sanotun interventioryhmän lapset saivat vähemmän kovaa rasvaa kuin kontrolliryhmän lapset. Lisäksi he söivät enemmän kasviksia.
Raitakarin mukaan tämä näkyi niin, että vähemmän kovaa rasvaa saaneilla lapsilla oli alhaisempi pahan kolesterolin eli LDL-kolesterolin pitoisuus.

"Heillä veren lipidit olivat sydänterveydelle edullisempia. Lisäksi vähemmän kovaa rasvaa saaneilla lapsilla oli parempi insuliiniherkkyys eli pienempi riski sairastua diabetekseen. Myös riski sairastua metaboliseen oireyhtymään, joka on myöhemmällä iällä yhteydessä sydänongelmiin, oli pienempi. Lasten painossa ei ollut suuria eroja ryhmien välillä, vaan erot näkyivät niin sanotusti sisällä", Raitakari sanoo.

Rypsiöljyssä on omega-3:sia
Suuri osa lasten saamasta kovasta rasvasta on peräisin maitotuotteista, kuten juustoista, jogurteista ja maidosta. Lisäksi suomalaislapset syövät paljon makkaraa.

Kovaa rasvaa on myös yllättävissä paikoissa. Esimerkiksi aamiaismuroja vältellään usein sokerin takia, mutta murot voivat olla myös kovan rasvan lähde, jos tuoteselosteessa mainitaan palmuöljy tai kookosrasva.
Ravitsemusasiantuntijat suosittelevatkin vanhemmille kovan rasvan välttämistä eli rasvatonta maitoa ja kasvismargariinia. Aamiaismurotkin voi Heli Kuusipalon mukaan valmistaa itse esimerkiksi paahtamalla kaurahiutaleita rypsiöljyssä.

"Lapsi tarvitsee immunologian, ajattelun ja oppimisen kehittymiseen omega-3-rasvahappoja. Niitä ei ole voissa ja täysimaidossa vaan kalassa ja kasviöljyistä, esimerkiksi juuri rypsiöljyssä", THL:n Kuusipalo sanoo.

Lue Helsingin Sanomien uutinen tästä >> http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1425876470320?jako=ba373774fb07d8e3393a15d20598f07a&ref=og-url

Pin It

Moni muotidieetti perustuu uskomuksiin

kategoriassa Ajankohtaista

- Osa suomalaisista elää vähän niin kuin keskiajalla, jolloin tieteellistä tietoa ei ollut käytettävissä, ajattelee…

Löytöjä kukkapenkistä

kategoriassa Blogi

Huhtikuu hurahti ja se oli itselle se lomakuukausi. Tosin puoleen väliin asti tuli oltua suksilla…

Nautitaan täydellä sydämellä! - Terveydenhoitaja Marja-Liisa Heino

kategoriassa Ajankohtaista

Terveydenhoitaja, Kiipulan sydänkurssien vastaavan työstä vastikää eläkkeelle jäänyt Marja-Liisa Heino on niin iloinen, vauhdikas ja…