header

Hollolan Hirven historia juontuu 500 vuoden takaa - Vappuun kotimaista lähiruokaa ja -olutta

HollolanHirvi

Hollolassa on pantu muinaisolutta, sahtia yli 2000 vuotta. Hollolan Hirvi jatkaa perinnettä valmistamalla Kivisahtia sekä vanhoja talonpoikaisoluita ja aivan uudenlaisia oluttuotteita.

Tilan isäntä Ilkka Sipilä on myös metsästäjä ja puhtaan suomalaisen lähiruuan ystävä. Kylmäpuristettua rypsiöljyä hän suosittelee mm. keväiseen tomaatti-villivihannessalaattiin. Ilkka antaa myös erinomaisia vinkkejä vapun ruoka- ja juomatarjoiluun!

"Tilan historia tunnetaan yli 500 vuoden takaa, ja sieltä tulee ravintolan nimikin. Hollolan kirkon asehuoneen ovessa on taontatyö, jossa tulkinnan mukaan kuvataan legenda Pyhän Hubertuksen hirvenmetsästyksestä. Vanha perimätieto, joka on kirjattu ylös jo 1800-luvun alussa, kertoo, että taontatyö on tehty tilalla sijaitsevassa pajassa yli 500 vuotta sitten kun Hollolan kirkkoa rakennettiin. Nykyisen suvun omistuksessa tila on ollut ainakin vuodesta 1725 ja minä olen yhdeksäs lenkki sukupolvien ketjussa. Ravintolarakennus on entinen navetta vuodelta 1900, se peruskorjattiin ravintolakäyttöön vuonna 1999", kertoo Ilkka Sipilä.

"Nykykäsityksen mukaan alueella on pantu muinaisolutta, sahtia ainakin 2000 vuotta. Aiemmin sahdinpanotaito kulki äidiltä tyttärelle, mutta meidän suvussa muutama viimeinen sukupolvi isältä pojalle. Meidän sahtimme mäskäys (imellytys) viimeistellään ikivanhalla tavalla, pudottamalla mäskäysastiaan avotulella kuumennettuja punahehkuisia kiviä, siitä sahtimme nimi Kivisahti."

Vanhoja talonpoikaisoluita ja uutta luovuutta

"Valvontaviranomaisen, Valviran, rekisterissä meillä on 13 erilaista olutta. Missionamme on ollut kokeilla ja pieneltä osaltamme elvyttää vanhoja talonpoikaisia oluttyylejä eri puolilta olutmaailmaa. Toki välillä olemme pyrkineet luomaan jotain aivan uutta – kuten esimerkiksi PunaHirvi, neljän viljan olut, jossa käytetty kaikkia neljää kotimaista pääviljaamme: ohraa, ruista vehnää ja kauraa. Kymmenvuotisjuhlaoluemme oli RanskanHirvi, ainakin Suomen, mutta ehkä myös maailman ensimmäinen aidossa ranskalaisessa konjakkitynnyrissä kypsytetty olut. Suosituin oluemme on vaalea PeuraPils, joka oli vuonna 2005 ensimmäinen kotimaisesta luomuohramaltaasta pantu olut. Kesäoluistamme oluttapahtumissa suosituin, KiviSahdin ohella, on ollut AmeriikanHirvi, American Pale Ale, jota olemme panneet jo vuodesta 2008, eli reilusti ennen nykyistä IPA- ja APA-villitystä. Viimeisin uutuutemme on HiidenHirvi, joka tumma, eglantilaistyylinen Black Ale."

Hollolan Hirven oluita ei pulloteta, eikä niitä näin ollen saa vähittäiskaupoista tai Alkosta. "Olemme alusta alkaen olleet mukana SUURET OLUET – pienet panimot -tapahtumissa (SOPP), ja tänäkin vuonna olemme mukana ainakin Tampereella ja Lahdessa. Satunnaisesti oluitamme saattaa saada joissakin olutravintoloissa Lahdessa, Helsingissä ja Tampereella. Varmimmin oluisiimme pääsee tutustumaan paikan päällä Maaseuturavintola Hollolan Hirvessä, kokoamalla ryhmän ja tilaamalla suositun Olutkoulumme tai ryhmälle räätälöidyn olutmaistelun ja aterian. Kesällä keskiviikkoisin ravintolassa on avoimet grilli-illat, jolloin oluitamme voi maistella vaikkapa ravintolan terassilla, humalasalkojen varjossa."

IlkkaSipilaKotimaista lähiruokaa ja -juomaa

Tilan peruskonsepti on alusta alkaen ollut tarjota perinteitä kunnioittavaa, nykymakuun sovitettua, kotimaista lähiruokaa ja -juomaa. "Tunnemme kaikki pääraaka-aineiden toimittajat ja heidän tuotantotapansa ja kerromme niistä aina myös vieraillemme. Hirvenliha, sienet, marjat, kotimaiset kasvikset ja puuhiiligrillissä valmistetut ruuat ovat vahvuutemme. Omat oluemme ovat juomatarjonnan perusta, mutta asikkalalaiset Pihamaan viinitilan kuohuviinit ja jälkiruokaviinit ovat myös hyvin suosittuja. Toki tarjolla on myös tarkoin ruuillemme valittuja rypäleviinejä", Ilkka mainitsee.

"Ravintolamme käyttää rasvana ruuanvalmistuksessa kylmäpuristettua ja tavallista rypsiöljyä sekä voita ruokalajista riippuen."

Metsästäjän ruokalistalla on riistaa monipuolisesti

"Metsästäjänä tietysti teen itse mielelläni ruokaa hirvestä ja valkohäntäpeurasta monipuolisesti ympäri vuoden. Sienet, marjat ja villivihannekset ja yrtit ovat myös usein mukana. Nyt kun en itse ole kokoaikaa mukana ravintolassa, niin ruuanlaittoon jää enemmän aikaa ja välillä maistellaan myös makuja maailmalta", Ilkka kuvailee.

Kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä Ilkka käyttää keväiseen tomaatti-villivihannessalaattiin. "Salaatti syntyy kotimaisista tomaateista ja ruohosipulista ja villivihanneksista (esimerkiksi vuohenputken lehdistä, pienistä voikukanlehdistä, maitohorsmanversoista, koivun hiirenkorvista), päälle reilusti Virginoa ja myllystä mustapippuria ja suolaa. Sekoitetaan ja annetaan maustua kylmässä noin tunti."

"Marinoituihin kasviksien marinadiin kiehautetaan litra vettä, lisätään 1,5 dl sokeria, 1,5 dl väkiviinaetikkaa, 3 tl suolaa, 4 laakerinlehteä, jauhettua valko- ja mustapippuria, yrttejä (esimerkiksi oreganoa, timjamia, rakuunaa) ja 4 dl Virginoa. Pilkotaan kasvikset (esimerkiksi kotimaista porkkanaa, paprikaa, kesäkurpitsaa, kukkakaalia, sipulia) ja kaadetaan hieman jäähtynyt marinadi kasvisten päälle, sekoitetaan ja annetaan marinoitua kylmässä vuorokausi."

Olut käy vappuruokien kaveriksi ja ruuanlaittoon

"Vapun silliaamiaiselle ja graavattujen ja kylmäsavustettujen kalojen kanssa suosittelen vahvaa vaaleaa bockia tai peruslageria. Salaattien ja kanan kanssa sopii esimerkiksi keväinen vehnäolut, juustojen kanssa vaikkapa sahti tai trappisti ja makean jälkiruuan tai suklaakakun kanssa portteri tai stout."

Olut käy myös ruuanlaittoon. "Sahti ja kevyesti humaloidut tummat lagerit sopivat hyvin punaisen lihan marinadien ja kastikkeiden pohjaksi. Olutta, mäskiä ja/tai mallasta voi käyttää monipuolisesti myös leivonnassa ja leivän, leivonnaisten ja esimerkiksi blinien teossa", Ilkka suosittelee.

Ilkka on Hollolan Oluenystävät - HOLY ry:n varapuheenjohtaja ja Suomen Sahtiseuran hallituksen jäsen. "Suomalainen olutvalikoima ja olutharrastajien määrä on mukavassa kasvussa. Pienpanimoiden perustaminen on mielestäni jo ylikuumentunut, valitettavasti osa tulee lähivuosina tippumaan pois", hän arvelee.

"Verotus ja Viron matkustajatuonti on siirtänyt merkittävän osan olutkulutuksesta koteihin ja puistoihin. Sosiaalinen ja valvottu oluen ravintolakulutus on jo pitkään ollut laskussa. Tarvittaisiin olutveron ja ravintolassa tarjottujen mietojen juomien arvonlisäveron alennus ja pienpanimoille lupa myydä olutta panimolta suoraan kuluttajille ilman keinotekoisia elintarvikekioskeja. Vähittäiskaupassa myytävien juomien alkoholipitoisuus pitäisi nostaa esimerkiksi kahdeksaan prosenttiin."

Hollolan Hirven kesäkeskiviikkojen avoimet grilli-illat alkavat 11.5. Toukokuussa aukeavat myös uusi tilaussavusauna ja harrastajille avoin 9-väyläinen frisbeegolfkenttä. Jo huhtikuulle voi tilata ryhmälle kalliokiipeily/laskeutumista Harmiokallion kiipeilypaikkaa vain kivenheiton matkan päähän Hirvestä.

Lisätietoja löytyy kotisivuilta:
www.hollolanhirvi.fi ja facebookista
Ravintolapäällikkö Leena Steidle 0405053357
Keittiömestari Ville Pukero 0401618338
Vanha isäntä Ilkka Sipilä 0405027675 (historia, oluet ja savusauna)

Pin It

Mitkä ruoka-aineet ovat oikeasti terveellisiä?

kategoriassa Ajankohtaista

Onko hunaja oikeasti terveellistä? Entä pähkinät tai kookosöljy? Ravitsemuksen asiantuntijat, ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin…

Pöytään paikallisruokaa ja luomua

kategoriassa Ajankohtaista

"Lähiruokaa ja luomua olisi saatava kaikkien koulujen kotitalousopetukseen. Se on mahdollista, kun lähiseudulta löytyvät sopivat…

Superherkulliset pipari-puolukkakuppikakut joulukahveille

kategoriassa Blogi

Gluteenittomat ja laktoosittomat kuppikakut ovat niin hyviä, että ne maistuvat taatusti jokaiselle, vaikka ei mitään…