Yhä useampi noudattaa gluteenitonta ruokavaliota. Gluteenittomassa leivonnassa on omat niksinsä, joita kannattaa noudattaa.
Jos leivot keliaakikolle, leivontavälineet, taso tai kädet eivät saa missään vaiheessa olla kosketuksissa tavallisen vehnäjauhon tai muun gluteenia sisältävän raaka-aineen kanssa.
Virginon makuöljyt tuovat lisää makua sämpylöihin, tällä kertaa käytin valmistukseen Rosmariiniöljyä.
Gluteenittomat rosmariinisämpylät
25 g hiivaa
4 dl vettä
1 rkl psylliumia
1 dl kaurahiutaleita
1/3 tl suolaa
1/2 rkl hunajaa
1/2 dl Virgino Rosmariiniölkyä
50 g emmentaljuustoa raastettuna
1/2 dl tattarijauhoja
4 dl gluteenitonta jauhoseosta
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää psyllium ja kaurahiutaleet. Anna turvota 10 minuuttia.
Sekoita joukkoon suola, hunaja, öljy ja juustoraaste. Lisää jauhot pienissä erissä samalla sähkövatkaimen taikinakoukuilla sekoittaen.
Öljyä kätesi ja pyörittele taikinasta sämpylät.
Kohota gluteenittomat sämpylät leivinpaperoidulla pellillä lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia.
Gluteenittomat hiivataikinat kestävät vain yhden kohotuksen, joten kohota ne leivonnaisina, ei taikinana.
Paista sämpylöitä 225 asteessa 10 minuuttia. Sämpylät ovat parhaimmillaan heti uunista otettuina, gluteenittomat leivonnaiset eivät kestä pitkää säilytystä.