header

Ravitsemussuositusten tavoitteena pitkäaikaissairauksien ehkäisy

"Keskustelu valuu kuin vesi hanhen selästä", ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm sanoo. "Ne, jotka uskovat vahvasti, että ravitsemussuositukset ovat väärässä, uskovat niin senkin jälkeen, kun faktat lyödään pöytään." Fogelholmin haastattelu julkaistiin Imagessa.

Mitä vähemmän ihmiset tietävät, sen tiukemmin he pysyvät omassa kannassaan. Ja mikä vielä pahempaa, hyvästä olosta on tullut miltei myyttinen tavoittelun kohde.
Ravitsemussuositusten ainoa tavoite on kuitenkin niinkin arkinen asia kuin pitkäaikaissairauksien ehkäisy.

"Ihmiset saavat kertoa, että olen kokenut tämän hyväksi asiaksi, mutta se ei tarkoita sitä, että oma lyhytaikainen kokemus kumoaisi suositukset."

"On ajatusvirhe, että jos se tuottaa lyhyellä aikavälillä terveyttä, niin se tuottaa pitkällä aikavälillä vielä enemmän terveyttä. Näille vähähiilarityypeille se sitten osoittaa, että ravitsemussuositukset ovat muutenkin de facto väärässä."

Suomen ravitsemussuositukset tehdään pohjoismaisen ministerineuvoston teettämän asiantuntijaselvityksen ja väestötutkimusten pohjalta, ja ne ovat liki samanlaiset kuin kaikissa länsimaissa. Vihreät asiat, täysjyvät, öljyt ja kala ovat hyväksi, liha, vaalea vilja ja virvoitusjuomat pahaksi. Lopputulos on ruokapyramidi, jonka sisällöstä lähes kaikki maailman ravitsemustutkijat ovat samaa mieltä.

Sen verran pyramidi kuitenkin eroaa aiemmasta, että enää margariinit ja öljyt eivät ole pyramidin huipulla.

"Nyt viimeistään voidaan sanoa, että ravitsemussuositukset eivät kehota vähärasvaisuuteen", Fogelholm sanoo.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan »

Pin It

Rahkatäyte raikastaa mansikka-marenkikakun

kategoriassa Blogi

Marenkilevyistä koottu kakku sopii niillekin, jotka välttävät gluteenia. Kun valitsee laktoosittoman kerman ja rahkan, herkku…

Pitkään haudutettua mureaa lihaa ja sienimuhennosta

kategoriassa Blogi

On ekologista ja myös taloudellista laittaa ruokaa edullisemmista ruhonosista. Porsaan etuselästä saa pitkään hauduttamalla mureaa…

Jauhelihalla täytetyt pinaattikrepit

kategoriassa Blogi

Nyt on se aika, kun kasvimaalta saa satoa. Itse olen kasvattanut sekä pinaattia että mangoldia.…