header

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset sopivat pohjoismaiselle väestölle

oljyPohjoismaiset ravitsemussuositukset sopivat pohjoismaiselle väestölle ja nojaavat laajaan tutkimusnäyttöön, sanoo ravitsemusterapian professori Ursula Schwab.
Maaseudun tulevaisuus kysyi ravitsemusterapian professori Ursula Schwabilta, mikä rasvakeskustelussa on totta ja mikä tarua.

Schwab kouluttaa ravitsemusterapeutteja Itä-Suomen Yliopistossa Kuopiossa ja tekee potilastyötä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Hän on myös valtion ravitsemusneuvottelukunnan jäsen ja osallistui pohjoismaisten ravitsemussuositusten laadintaan.

Ravitsemussuositusten laadinnassa peruslähtökohta on, että huomioon otetaan vain sellaisia tutkimuksia, joissa väestöpohja on sama kuin suositusten kohderyhmällä. "Toinen tärkeä muistettava on, että väestötutkimuksissa ei voi koskaan sanoa että 'jokin vaikuttaa johonkin', vaan jokin asia on yhteydessä toiseen asiaan", Schwab korostaa. Yhteyden syytä ei voi selvittää väestötutkimuksesta.

Yleisistä ravitsemussuosituksista kannattaa myös muistaa, että ne on tehty terveelle, kohtuullisesti liikkuvalle ihmiselle. Esimerkiksi osteoporoosia potevalle on omat hoitosuositukset, joissa ohjeistetaan osteoporoosiin liittyvistä ravitsemusasioista.

Suomalaisissa ja Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa suositellaan pehmeiden rasvojen, kuten rypsiöljyn käyttöä. Entä kookosrasva, saako ja kannattaako sitä syödä vai ei?
”Joko tai -vastauksia ei voi antaa vaikka media niitä haluaisi”, Schwab kuittaa.
Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa kookosöljyn kuten voinkaan syömistä ei kielletä. Se kuuluu "sattumien" ryhmään eli aineisiin, joita voi käyttää silloin tällöin. Pääasialliseksi rasvan lähteeksi kookosöljy on huono, koska se ei tarjoa kaikkia välttämättömiä rasvoja. "Kookosrasvan iso ongelma on, että kovaa rasvaa on yli 90 prosenttia eikä se sisällä välttämättömiä rasvoja, joiden saannista on pulaa. Suomalaisten rasvanlaatuongelmaa ei paranneta kookosöljyä syömällä."

Lue Maaseudun tulevaisuuden artikkeli tästä:
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/h%C3%A4mment%C3%A4%C3%A4k%C3%B6-rasvakeskustelu-tied%C3%A4-t%C3%A4m%C3%A4-ennen-kuin-valitset-voitelusi-1.172740

Pin It

Hollolan Hirven historia juontuu 500 vuoden takaa - Vappuun kotimaista lähiruokaa ja -olutta

kategoriassa Ajankohtaista

Hollolassa on pantu muinaisolutta, sahtia yli 2000 vuotta. Hollolan Hirvi jatkaa perinnettä valmistamalla Kivisahtia sekä…

Reseptikisojen konkari kiri voittoon

kategoriassa Ajankohtaista

Virginon kesän reseptikilpailun voitti Anne Kiuru omaperäisellä ja yllätyksellisellä menullaan: pestolla maustettu sienisalaatti, siika omena-purjohunnulla…

Kotitaloudessa opitaan arjen taitoja

kategoriassa Ajankohtaista

Kotitaloustunneilla on havaittavissa nykyisin kahtiajakoa: nuoret joko hallitsevat hyvin ruuanlaiton perusasiat, tai ovat täysin ummikkoja.…