header

Hyviä rasvoja kalasta ja rypsiöljystä

Voi Hyvin -lehdessä 3/2017 on artikkeli ”Näin valitset hyvät kalat”.
Jutun ravitsemusasiantuntijana haastatellaan ravitsemusterapian professori Ursula Schwabia Itä-Suomen yliopistosta.
”Ihmiset, jotka syövät muita useammin kalaa, ovat jossain määrin terveempiä”, Schwab toteaa.

Kala on monesta syystä terveellistä ruokaa. Sen rasva on muuta eläinrasvaa pehmeämpää ja siksi parempaa sydämelle ja verisuonille. Kalassa on myös hyödyllistä proteiiinia ja D-vitamiinia. Etenkin lohi on hyvä pehmeiden rasvahappojen lähde.

Mutta onko kala-allergisilla tai kalaruokia inhoavilla vaara jäädä paitsi terveydelle tärkeistä ravintoaineista?
”Ei ole tutkimusnäyttöä, että he olisivat muita sairaampia. Pitää kuitenkin varmistaa, että he saavat riittävästi pehmeitä rasvoja ja D-vitamiinia eivätkä syö ylettömästi punaista lihaa”, sanoo Ursula Schwab.

Lehden mukaan rypsiöljy on oiva ruuanlaitossa. Elimistö voi valmistaa siitä pidempiä omega-3-rasvahappoja, joita on kalassakin.

Kalaöljykapselit kannattaa jättää kaupan hyllylle. ”Ne lisäävät huonon LDL-kolesterolin määrää. Jos ihmisellä on heikentynyt sokeriaineenvaihdunta, kalaöljykapselien syöminen voi kasvattaa riskiä, että tila etenee tyypin 2 diabetekseksi.”
Ravitsemussuosituksissa kalaöljykapseleita ei suositella.

Pin It

Broileri-halloumipizza valmistuu grillissäkin

kategoriassa Blogi

Grillauskausi on alkanut. Jos et ole vielä ehtinyt kokeilla viime kesien hittiä, grillissä valmistettua pizzaa,…

Omega-3 edistää näön kehitystä

kategoriassa Ajankohtaista

Omega-3-rasvahappoihin kuuluva dokosaheksaeenihappo DHA myötävaikuttaa vauvan näön kehitykseen. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA hyväksyi terveysväitteen alkuvuodesta 2009.…

Jouluinen kahvikakku

kategoriassa Blogi

Piparkakkumausteilla ja kahvilla maustettu helppotekoinen kakku sopii jouluun! Kylmäpuristetun rypsiöljyn aromikas, hiukan pähkinäinen maku käy…