header

Hyviä rasvoja kalasta ja rypsiöljystä

Voi Hyvin -lehdessä 3/2017 on artikkeli ”Näin valitset hyvät kalat”.
Jutun ravitsemusasiantuntijana haastatellaan ravitsemusterapian professori Ursula Schwabia Itä-Suomen yliopistosta.
”Ihmiset, jotka syövät muita useammin kalaa, ovat jossain määrin terveempiä”, Schwab toteaa.

Kala on monesta syystä terveellistä ruokaa. Sen rasva on muuta eläinrasvaa pehmeämpää ja siksi parempaa sydämelle ja verisuonille. Kalassa on myös hyödyllistä proteiiinia ja D-vitamiinia. Etenkin lohi on hyvä pehmeiden rasvahappojen lähde.

Mutta onko kala-allergisilla tai kalaruokia inhoavilla vaara jäädä paitsi terveydelle tärkeistä ravintoaineista?
”Ei ole tutkimusnäyttöä, että he olisivat muita sairaampia. Pitää kuitenkin varmistaa, että he saavat riittävästi pehmeitä rasvoja ja D-vitamiinia eivätkä syö ylettömästi punaista lihaa”, sanoo Ursula Schwab.

Lehden mukaan rypsiöljy on oiva ruuanlaitossa. Elimistö voi valmistaa siitä pidempiä omega-3-rasvahappoja, joita on kalassakin.

Kalaöljykapselit kannattaa jättää kaupan hyllylle. ”Ne lisäävät huonon LDL-kolesterolin määrää. Jos ihmisellä on heikentynyt sokeriaineenvaihdunta, kalaöljykapselien syöminen voi kasvattaa riskiä, että tila etenee tyypin 2 diabetekseksi.”
Ravitsemussuosituksissa kalaöljykapseleita ei suositella.

Pin It

Marianne Heikkilän joulu on lepoa, lukemista ja ulkoilua perheen kanssa

kategoriassa Ajankohtaista

Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä kannustaa jokaista viettämään stressitöntä, levollista ja oman perheen näköistä joulua. Joulun…

Pohjoismainen ruokavalio voi suojata kroonisilta sairauksilta

kategoriassa Ajankohtaista

Tutkimuksen mukaan pohjoismaisen, terveellisen ruokavalion noudattaminen vähentää selvästi tulehdusgeenien toimintaa rasvakudoksessa. Tulehdustila voi viitata kroonisiin…

Kuvakisan palkinto Weberin grilli matkasi Turenkiin

kategoriassa Ajankohtaista

Sanna Ahola voitti Virginon facebookissa julkaistun kesäisen kuvakisan. Sannan kuva, jossa hänen suloinen pieni poikansa…