header

Hyviä rasvoja kalasta ja rypsiöljystä

Voi Hyvin -lehdessä 3/2017 on artikkeli ”Näin valitset hyvät kalat”.
Jutun ravitsemusasiantuntijana haastatellaan ravitsemusterapian professori Ursula Schwabia Itä-Suomen yliopistosta.
”Ihmiset, jotka syövät muita useammin kalaa, ovat jossain määrin terveempiä”, Schwab toteaa.

Kala on monesta syystä terveellistä ruokaa. Sen rasva on muuta eläinrasvaa pehmeämpää ja siksi parempaa sydämelle ja verisuonille. Kalassa on myös hyödyllistä proteiiinia ja D-vitamiinia. Etenkin lohi on hyvä pehmeiden rasvahappojen lähde.

Mutta onko kala-allergisilla tai kalaruokia inhoavilla vaara jäädä paitsi terveydelle tärkeistä ravintoaineista?
”Ei ole tutkimusnäyttöä, että he olisivat muita sairaampia. Pitää kuitenkin varmistaa, että he saavat riittävästi pehmeitä rasvoja ja D-vitamiinia eivätkä syö ylettömästi punaista lihaa”, sanoo Ursula Schwab.

Lehden mukaan rypsiöljy on oiva ruuanlaitossa. Elimistö voi valmistaa siitä pidempiä omega-3-rasvahappoja, joita on kalassakin.

Kalaöljykapselit kannattaa jättää kaupan hyllylle. ”Ne lisäävät huonon LDL-kolesterolin määrää. Jos ihmisellä on heikentynyt sokeriaineenvaihdunta, kalaöljykapselien syöminen voi kasvattaa riskiä, että tila etenee tyypin 2 diabetekseksi.”
Ravitsemussuosituksissa kalaöljykapseleita ei suositella.

Pin It

Heinähommista MM-kisoihin

kategoriassa Blogi

En muista milloin olisin ollu noin puhki kauden jälkeen. Toukokuu meni vielä fiilispohjalta. Kävin lenkillä,…

Bataatti-jauhelihapaistos maistuu lapsillekin

kategoriassa Blogi

Bataatti, englanniksi sweet potato, ei nimestään huolimatta ole perunan sukulainen, mutta käyttäytyy ruuanlaitossa jauhoisen perunan…

Välimeren ruokavalio lykkää diabeetikon lääkehoitoa

kategoriassa Ajankohtaista

Välimeren perinteisen ruokavalion on havaittu lykkäävän aikuistyypin diabeetikoiden lääkehoitoa pitempään kuin vähärasvaisen ruokavalion. Välimeren ruokavalioon…