header

Hyviä rasvoja kalasta ja rypsiöljystä

Voi Hyvin -lehdessä 3/2017 on artikkeli ”Näin valitset hyvät kalat”.
Jutun ravitsemusasiantuntijana haastatellaan ravitsemusterapian professori Ursula Schwabia Itä-Suomen yliopistosta.
”Ihmiset, jotka syövät muita useammin kalaa, ovat jossain määrin terveempiä”, Schwab toteaa.

Kala on monesta syystä terveellistä ruokaa. Sen rasva on muuta eläinrasvaa pehmeämpää ja siksi parempaa sydämelle ja verisuonille. Kalassa on myös hyödyllistä proteiiinia ja D-vitamiinia. Etenkin lohi on hyvä pehmeiden rasvahappojen lähde.

Mutta onko kala-allergisilla tai kalaruokia inhoavilla vaara jäädä paitsi terveydelle tärkeistä ravintoaineista?
”Ei ole tutkimusnäyttöä, että he olisivat muita sairaampia. Pitää kuitenkin varmistaa, että he saavat riittävästi pehmeitä rasvoja ja D-vitamiinia eivätkä syö ylettömästi punaista lihaa”, sanoo Ursula Schwab.

Lehden mukaan rypsiöljy on oiva ruuanlaitossa. Elimistö voi valmistaa siitä pidempiä omega-3-rasvahappoja, joita on kalassakin.

Kalaöljykapselit kannattaa jättää kaupan hyllylle. ”Ne lisäävät huonon LDL-kolesterolin määrää. Jos ihmisellä on heikentynyt sokeriaineenvaihdunta, kalaöljykapselien syöminen voi kasvattaa riskiä, että tila etenee tyypin 2 diabetekseksi.”
Ravitsemussuosituksissa kalaöljykapseleita ei suositella.

Pin It

Mausteinen kasvisbulgur

kategoriassa Blogi

Bulgur, samoin kuin couscous, ovat suosikkejani, sillä niistä valmistuu ateria todella helposti ja nopeasti. Sydäntalvella…

Rypsiöljyllä on ylivoimainen rasvahappokoostumus

kategoriassa Ajankohtaista

Sydänliitto ja THL suosittavat kasvirasvoja. On hyvä muistaa, että eri kasviöljyjen terveellisyydessä on merkittäviä eroja.…

Juustofondue kruunaa illanistujaiset

kategoriassa Blogi

Juustofonduen teko onnistuu hyvin myös ilman fonduepataa, ja on erinomaista tarjottavaa illanistujaisiin. Tärkeää on muistaa,…