header

Kookosöljyä vain kohtuudella

kookosolyKookosöljy sopii maultaan esimerkiksi itämaisiin ruokiin, mutta monikaan ei tule ajatelleeksi, että siinä on yhtä paljon tyydyttyneitä rasvahappoja kuin voissa ja sitä pitäisi käyttää vain hyvin kohtuullisia määriä.
BBC:n uutisen mukaan kookosöljy on epäterveellistä samaan tapaan kuin voi ja muut eläinrasvat. Näin sanovat USA:laiset sydänasiantuntijat.


American Heart Association on päivittänyt suosituksensa kookosöljyn käytöstä. Suositusten mukaan kookosöljyssä on runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja, jotka nostavat ”pahaa” LDL-kolesterolia veressä. Liian korkea veren kolesteroli on riski verisuonten ahtautumiselle, sydänsairauksille ja infarktille.

Kookosöljyä markkinoidaan terveellisenä, mutta AHA:n mukaan tästä ei ole tutkimusnäyttöä. AHA:n mukaan tyydyttyneen rasvan saantia tulee rajoittaa, ja korvata osa tyydyttyneestä rasvasta muilla kasviöljyillä kuin kookosöljyllä. Tällä keinolla veren kolesteroli voidaan saada laskuun samaan tapaan kuin kolesterolilääkityksellä.

Myös Isossa-Britanniassa Public Health England ohjeistaa vähentämään tyydyttyneen rasvan saantia. Miehelle tyydyttyneen rasvan käyttö tulisi olla korkeintaan 30 grammaa vuorokaudessa, naisella korkeintaan 20 grammaa.

Rasva on kuitenkin oleellinen osa terveellistä, tasapainoista ruokavaliota, joten sen saantia ei pidä rajoittaa liikaa. Kasviöljyistä saadaan välttämättömiä rasvahappoja, ja rasva edistää rasvaliukoisten vitamiinien (mm. A, D, E) imeytymistä. Hyvään ruokavalioon ei riitä se, että rasvan määrää vähennetään. Sen sijaan tyydyttyneen rasvan käyttöä tulee rajoittaa, ja korvata tyydyttynyt rasva kasviöljyillä sekä täysjyväviljalla.

Lue BBC:n artikkeli tästä: http://www.bbc.com/news/health-40300145

Pin It

Marianne Heikkilän joulu on lepoa, lukemista ja ulkoilua perheen kanssa

kategoriassa Ajankohtaista

Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä kannustaa jokaista viettämään stressitöntä, levollista ja oman perheen näköistä joulua. Joulun…

Broileri-halloumipizza valmistuu grillissäkin

kategoriassa Blogi

Grillauskausi on alkanut. Jos et ole vielä ehtinyt kokeilla viime kesien hittiä, grillissä valmistettua pizzaa,…

Sari Mattila etsii Vuoden Kokkia

kategoriassa Ajankohtaista

ELO-säätiön johtaja Sari Mattila edistää suomalaista ruokakulttuuria niin työssään kuin kotona kokatessaan. Hän käyttää kylmäpuristettua…