header

Moni syö liian vähän hyvää rasvaa – suosi näitä lähteitä

lasit fiilis muokattuHyvän rasvan pelosta pitää päästä eroon, sanoo asiantuntija.

Työikäisten suuri haaste on, kuinka pehmeää rasvaa uskallettaisiin syödä tarpeeksi, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Marika Venäläinen. Venäläistä haastatteli Ilta-Sanomat.

– Meihin on istutettu rasvan pelko, josta pitäisi hyvän pehmeän rasvan osalta päästä eroon, Venäläinen sanoo.
– On toki aina ollut tiedossa, että hyvää rasvaa tarvitaan, mutta sitä ei ole korostettu, vaan enemmän on jankutettu vähärasvaisuudesta. Siksi rasvasta on tullut suuri peikko. Venäläinen on huomannut, että hyvän, pehmeän rasvan lähteet tunnetaan yllättävän huonosti.

Terveyskirjaston mukaan pehmeistä rasvoista paras ja monipuolisin on rypsiöljy, koska se sisältää vähiten tyydyttyneitä rasvahappoja ja siinä on paljon omega-6- ja omega-3-rasvahappoja. Hyvää rasvaa on lisäksi muissa kasviöljyissä, kalassa, avokadossa ja pähkinöissä sekä siemenissä.

Pehmeää rasvaa tulee saada, koska se pienentää veren kokonaiskolesterolin ja haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuuksia. Pehmeän rasvan mukana tulevat myös välttämättömät rasvahapot ja rasvaliukoiset vitamiinit.
– Välttämättömillä rasvahapoilla on todella monia tehtäviä. Yleensä kerron asiakkailleni konkreettisista hyödyistä: jos kolesterolisi on kohonnut, sitä hoidetaan riittävällä pehmeän rasvan saannilla, ja pehmeä rasva myös kohentaa verisuonien sekä ihon kuntoa.

Jos öljyn kalorit huolestuttavat, Venäläinen muistuttaa, että rasvalla on kylläisyysvaikutus.
– Kun olet kylläisempi, syöt jotakin muuta vähemmän.
– Paras peruste kuitenkin on, että kun jokin on välttämätöntä, silloin se on välttämätöntä – kaloreista huolimatta.

Lue koko artikkeli:
http://www.is.fi/terveys/art-2000005274248.html

Pin It

Pellillinen pizzaa erilaisilla täytteillä

kategoriassa Blogi

Kun olin lapsi, äitini valmisti usein ison pizzan uunipellillä. Kotitekoinen pizza iltapalana tuntui aina juhlahetkeltä,…

Lottenin pizzoissa on makua

kategoriassa Ajankohtaista

Piece 'N' Love pizzerian Helsingissä Uudenmaankadulla avannut Lotten Lindborg-Suhonen on testannut Virginon uusia makuöljyjä. "Makuöljyt…

Samettinen kurpitsasosekeitto sopii syksyyn

kategoriassa Blogi

Kurpitsa on monipuolinen raaka-aine, josta voi halloween-lyhtyjen ja pikkelsin lisäksi valmistaa monenlaisia ruokia: kakkua, piirakkaa,…