header

Itä-Suomen yliopiston tutkimus: suomalaiset eivät saa liikaa linolihappoa

Linolihappoa eli omega-6-sarjan rasvahappoa pitää saada ruoasta riittävästi.

Terveellisellä suomalaisella ruokavaliolla, johon kuuluu rypsiöljyä, ei ole mahdollista saada liikaa linolihappoa. Rypsiöljyssä linolihapon ja alfalinoleenihapon (omega-3-sarjan rasvahapon) suhde on 1:2, joka on terveyden kannalta ihanteellinen.

Iltalehden artikkelissa kerrotaan Itä-Suomen yliopiston tuoreesta tutkimuksesta, joka käsittelee linolihapon saannin vaikutusta terveyteen.

Itä-Suomen yliopiston tuore tutkimus kertoo, että mitä suurempi on seerumin linolihappopitoisuus, sitä matalampi on CRP-tulehdusmerkkiaineen taso. Tulokset julkaistiin European Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä.

”Tutkimusnäyttö ei tue syytöksiä omega-6-rasvahappoja vastaan”, toteaa ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen Itä-Suomen yliopistosta.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että pieni seerumin linolihappopitoisuus oli yhteydessä suurempaan CRP:n pitoisuuteen seerumissa. Linolihaposta valmistetaan elimistössä useita yhdisteitä, joilla on tulehdusta vaimentavia vaikutuksia. Linolihappo on ihmiselle välttämätön omega-6-rasvahappo. Se on yleisin omega-6-sarjan rasvahappo.

Tutkimuksissa se on ollut yhteydessä pienempään riskiin sairastua tiettyihin kroonisiin tauteihin. Näitä ovat esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudit ja tyypin 2 diabetes. Linolihapon pääasiallisia lähteitä ruokavaliossa ovat kasviöljyt, kasvimargariinit, pähkinät ja siemenet.

Linolihappotutkimuksiin perehtynyt ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen käsittelee linolihappoa tuoreessa blogissaan:
http://www.pronutritionist.net/2017/11/linolihappo-rypsioljy-crohnin-tauti-ja-haavainen-koliitti/

Laatikaisen mukaan Suomessa on vallalla väärinkäsitys, että olemme jotenkin rypsiöljyn intoilussa menneet liian pitkälle ja saamme sen vuoksi hurjan paljon linolihappoa.

Jos linolihappo pahentaisi tulehdusta tulehduksellisissa suolistosairauksissa, tämän pitäisi näyttäytyä huonona jo tautiin sairastuneilla. Tilanne voi Laatikaisen mukaan olla kuitenkin jopa päinvastainen.

Amerikkalaiseen ruokavalioon kuuluu paljon auringonkukkaöljyä, jossa on paljon linolihappoa (64 %) eikä juuri lainkaan alfalinoleenihappoa. Tällöin on mahdollista saada liikaa linolihappoa. Rypsiöljyssä linolihappoa on 22 % ja alfalinoleenihappoa 12 %. Omega-6 ja omega-3 ovat välttämättömiä rasvahappoja, joita elimistö ei pysty itse valmistamaan. Siksi niitä on saatava ruuasta.

Lue Iltalehden artikkeli kokonaisuudessaan:
https://m.iltalehti.fi/terveysuutiset/201711132200528616_we.shtml

Pin It

Rosmariinilla maustettuja hirvenlihapullia juuresmuusin kanssa

kategoriassa Blogi

Syksy on riistaruokien ja juuresten sesonkia! Kokeilin Virginon uutta rosmariiniöljyä hirvenlihapulliin, ja lopputulos oli todella…

Mausteinen paputahna leivälle

kategoriassa Blogi

Mausteinen itämainen kasvisruoka maistuu syksyllä. Leivällä erinomaista on helppotekoinen, kokonaan kasvipohjainen paputahna. Pavuista saa myös…

Ihmeaine omega-3

kategoriassa Ajankohtaista

Omega-3-rasvahapot tekevät suonista luistavia, parantavat muistia ja ehkäisevät sydäntauteja. Ne suojaavat dementialta sekä tulehdussairauksilta kuten…