header

Rypsiöljyn rasvahappokoostumus on terveyden kannalta ihanteellinen

Rypsiöljyssä linolihappo (omega-6) ja alfalinoleenihappo (omega-3) ovat ihanteellisessa keskinäisessä suhteessa. Rypsiöljy onkin rasvahappotasapainon kannalta ihanteellinen öljy.

Suomalaisten linolihapon saanti on alle keskiverron. Suomalaisessa ruokavaliossa ongelma ei olekaan linolihapon liika saanti vaan se, ettei alfalinoleenihappoa saada tarpeeksi.

Alfalinoleenihapon hyviä lähteitä ovat kala ja rypsiöljy.

”Suomessa on vallalla väärinkäsitys, että olemme jotenkin rypsiöljyn intoilussa menneet liian pitkälle ja saamme sen vuoksi hurjan paljon linolihappoa. Näin ei kuitenkaan ole. Suomessa linolihapon saanti maailmanlaajuisesti selvästi alle keskitason”, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti, THM, MBA Reijo Laatikainen.

Suomessa käytetään rypsiöljyn lisäksi myös verrattain paljon voita ja oliiviöljyä, ja vain vähän auringonkukka-, soija-, maissi- ja saffloriöljyjä, joissa on eniten linolihappoa. Viisitoista maata kattavassa tilastossa suomalaisten linolihapon saanti on 3. alhaisin.

Reijo Laatikaisen artikkelissa kerrotaan, että usean laajan ravitsemustutkimuksen mukaan linolihapon saannin ja haavaisen koliitin välillä ei ole yhteyttä.

Haavaisesta kolitiista ja rasvahappojen saannista on tehty systemoitu kirjallisuuskatsaus ja meta-analyysi tänä vuonna (2017). Meta-analyysin mukaan linolihapon runsaalla saannilla ja haavaisella koliitilla ei ole yhteyttä.

Jos linolihappo pahentaisi tulehdusta Crohnin taudissa, sen pitäisi näyttäytyä huonona jo tautiin sairastuneilla. Näin ei ole, vaan tilanne voi olla jopa päinvastainen.

Runsaasti linolihappoa sisältävää enteraalista ravintoa on annettu Crohnin taudista kärsiville. Näissä toisessa satunnaistetussa tutkimuksessa runsaasti linolihappoa sisältävä valmiste auttoi potilaita pääsemään remissioon ja toisessa ei havaittu hyötyä, ei haittaa kun vertailun kohteena oli vain vähän linolihappoa sisältävä valmiste.

Yleinen teoria linolihapon pro-inflammatorisesta vaikutuksesta ei pidä paikkaansa ihmisillä tehtyjen satunnaistettujen tutkimusten mukaan. Linolihappo kaikkinensa ei ole niin pro-inflammatorinen kuin aiemmin on luultu, siihen viittaavat satunnaistetut tutkimukset Crohnin tautipotilailla sekä lukuisat terveillä tehdyt satunnaistetut tutkimukset.

Lue Reijo Laatikaisen artikkeli kokonaisuudessaan:
http://www.pronutritionist.net/2017/11/linolihappo-rypsioljy-crohnin-tauti-ja-haavainen-koliitti/

Pin It

Makumatka mausteiseen Lähi-itään

kategoriassa Blogi

Loppusyksy, pikkujoulujen ja illanistujaisten luvattu aika. Pikkusuolaiset maistuvat niin viinin kuin lämpimän teen kera. Lähi-idän…

Kasviöljyt terveysjärjestykseen

kategoriassa Ajankohtaista

Helsingin Sanomien terveyssivujen artikkelissa 26.9.2013 laitettiin 20 öljyä terveysjärjestykseen. Kirjoittaja Satu Kaarian mukaan öljyjen kuningas…

Ubikinoni on elimistön energialaturi

kategoriassa Ajankohtaista

Ubikinoni nostaa tutkitusti elimistön energiatilaa. “Elimistö tuottaa tarvitsemansa energian pääasiassa ravinnosta, mutta ruoan kalorit eivät…