header

Rypsiöljyn rasvahappokoostumus on terveyden kannalta ihanteellinen

Rypsiöljyssä linolihappo (omega-6) ja alfalinoleenihappo (omega-3) ovat ihanteellisessa keskinäisessä suhteessa. Rypsiöljy onkin rasvahappotasapainon kannalta ihanteellinen öljy.

Suomalaisten linolihapon saanti on alle keskiverron. Suomalaisessa ruokavaliossa ongelma ei olekaan linolihapon liika saanti vaan se, ettei alfalinoleenihappoa saada tarpeeksi.

Alfalinoleenihapon hyviä lähteitä ovat kala ja rypsiöljy.

”Suomessa on vallalla väärinkäsitys, että olemme jotenkin rypsiöljyn intoilussa menneet liian pitkälle ja saamme sen vuoksi hurjan paljon linolihappoa. Näin ei kuitenkaan ole. Suomessa linolihapon saanti maailmanlaajuisesti selvästi alle keskitason”, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti, THM, MBA Reijo Laatikainen.

Suomessa käytetään rypsiöljyn lisäksi myös verrattain paljon voita ja oliiviöljyä, ja vain vähän auringonkukka-, soija-, maissi- ja saffloriöljyjä, joissa on eniten linolihappoa. Viisitoista maata kattavassa tilastossa suomalaisten linolihapon saanti on 3. alhaisin.

Reijo Laatikaisen artikkelissa kerrotaan, että usean laajan ravitsemustutkimuksen mukaan linolihapon saannin ja haavaisen koliitin välillä ei ole yhteyttä.

Haavaisesta kolitiista ja rasvahappojen saannista on tehty systemoitu kirjallisuuskatsaus ja meta-analyysi tänä vuonna (2017). Meta-analyysin mukaan linolihapon runsaalla saannilla ja haavaisella koliitilla ei ole yhteyttä.

Jos linolihappo pahentaisi tulehdusta Crohnin taudissa, sen pitäisi näyttäytyä huonona jo tautiin sairastuneilla. Näin ei ole, vaan tilanne voi olla jopa päinvastainen.

Runsaasti linolihappoa sisältävää enteraalista ravintoa on annettu Crohnin taudista kärsiville. Näissä toisessa satunnaistetussa tutkimuksessa runsaasti linolihappoa sisältävä valmiste auttoi potilaita pääsemään remissioon ja toisessa ei havaittu hyötyä, ei haittaa kun vertailun kohteena oli vain vähän linolihappoa sisältävä valmiste.

Yleinen teoria linolihapon pro-inflammatorisesta vaikutuksesta ei pidä paikkaansa ihmisillä tehtyjen satunnaistettujen tutkimusten mukaan. Linolihappo kaikkinensa ei ole niin pro-inflammatorinen kuin aiemmin on luultu, siihen viittaavat satunnaistetut tutkimukset Crohnin tautipotilailla sekä lukuisat terveillä tehdyt satunnaistetut tutkimukset.

Lue Reijo Laatikaisen artikkeli kokonaisuudessaan:
http://www.pronutritionist.net/2017/11/linolihappo-rypsioljy-crohnin-tauti-ja-haavainen-koliitti/

Pin It

Huomio rasvan laatuun - Rasvoissa ei olennaista määrä vaan laatu

kategoriassa Ajankohtaista

Kuluttaja-lehden artikkelin mukaan saamme kovaa, veren kolesteroliarvoja nostavaa rasvaa maitotuotteista, voista, rasvaisesta lihasta sekä leivonnaisista.…

Hyviä rasvoja kalasta ja rypsiöljystä

kategoriassa Ajankohtaista

Voi Hyvin -lehdessä 3/2017 on artikkeli ”Näin valitset hyvät kalat”.Jutun ravitsemusasiantuntijana haastatellaan ravitsemusterapian professori Ursula…

Banaaniletut ja pannari!

kategoriassa Blogi

Hiukan mustuneita banaaneja ei suinkaan kannata heittää pois, kätevä emäntä käyttää ne herkullisiin banaanilettuihin -…