Sydänliiton hyvinvoinnin ja sydänterveyden verkkopalvelussa, Sydan.fi-sivustolla pohditaan kumpi on parempi valinta, rypsiöljy vai oliiviöljy.
Sydan.fi-sivuston mukaan sekä rypsi- että oliiviöljyssä on elimistölle välttämättömiä alfalinoleeni- ja linolihappoja. Omega-6-sarjan linolihappoa saadaan monesta kasvikunnan tuotteesta, kun taas omega-3-sarjan alfalinoleenihappoa on vain harvoissa lähteissä. Sadassa grammassa oliiviöljyä on vain 0,5 grammaa alfalinoleenihappoa, rypsiöljyssä vastaavasti 10,9 grammaa. Rypsiöljyä voikin suositella juuri sen suuremman alfalinoleenihappopitoisuuden vuoksi. Elimistö muokkaa pienen osan alfalinoleenihaposta pitkäketjuisiksi EPA:ksi ja DHA:ksi, joita saadaan myös rasvaisesta kalasta. Öljyissä on myös E- ja K-vitamiinia sekä kasvisteroleja, joita on rypsiöljyssä enemmän kuin oliiviöljyssä.
Kumpaa voi kuumentaa?
Monityydyttymättömät rasvahapot pilaantuvat rasvahapoista herkimmin, minkä vuoksi rypsiöljystä yleensä kuulee sanottavan, ettei se sovi paistamiseen. Ruoanlaitossa ei kuitenkaan tarvitse huolehtia siitä, käyttääkö rypsi- vai oliiviöljyä, kunhan välttää öljyn savuamista.
Maku on makuasia
Rypsi- ja oliiviöljy maistuvat selkeästi erilaisilta. Sen lisäksi maku voi vaihdella myös oliiviöljystä ja rypsiöljystä toiseen. Syvä maku kielii suuresta fenoliyhdisteiden määrästä. Rypsiöljy on yleensä maultaan miedompaa, ja voi siksi soveltua esimerkiksi leivontaan paremmin kuin oliiviöljy. Oliiviöljy taas sopii hyvin salaatinkastikkeeksi. Markkinoilla on myös maustettuja öljyjä, joita voi kokeilla, jos ei öljyn oma maku miellytä. Niillä saa myös vaihtelua makumaailmaan.
Kaksin parempi
Öljyjä kannattaa käyttää päivittäin sellaisenaan. Erilaisia öljyjä on hyvä vaihdella juuri niiden eri ominaisuuksien ansiosta, siksi rypsi- ja oliiviöljy ovat molemmat käyttämisen arvoisia. Suomessa omega-3-rasvahappojen saannissa on parantamisen varaa, minkä vuoksi rypsiöljy on oiva valinta – myös kotimaisuutensa puolesta. Jos käyttää ainoastaan oliiviöljyä, tulisi omega-3-rasvahappojen saannista huolehtia nauttimalla rasvaista kalaa, saksanpähkinöitä, pellavansiemeniä tai rypsiöljyä sisältävää margariinia.
Lue artikkeli kokonaisuudessaan: https://sydan.fi/fact/rypsi-vai-oliivioljy-kumpi-valita/